Vodeni sportovi

Hackett želi ući u povijest

Maja Giljanović • nedjelja, 30.03.2008.

Kapetan australske plivačke reprezentacije Grant Hackett, trostruki olimpijski pobjednik, deseterostruki svjetski prvak i svjetski rekorder, u Pekingu će ovog kolovoza tražiti svoj treći olimpijski naslov na 1500 metara kojim bi postao prvi plivač u povijesti s olimpijskim zlatom na trima Igrama u istoj (pojedinačnoj) disciplini...

27-godišnjak koji se jučer okitio 11. uzastopnim naslovom državnog prvaka isplivavši 1500 metara u vremenu 14:48.65 odnosno najbržim od 2006. i operacije ramena koja ga je koštala katastrofalnog Svjetskog prvenstva lani u Melbourneu, pun je optimizma: "Ozljeda je stvar prošlosti, a vremena koja plivam doista me raduju s obzirom da sam punih sedam odnosno osam sekundi brži nego u isto vrijeme ususret igara u Ateni i Sydneyju".

Hackettu koji se u međuvremenu bacio i u otvorene vode, po prvi je put, naime, nastupio i pobijedio triatlonca, Ironman Ky Hursta na Nacionalnih 10 kilometara, plasiravši se ujedno i na Svjetsko prvenstvo u Sevilli (ukoliko bude među prvih 10, izborit će Peking), neće biti lako.

Glavni konkurent punih 12 godina neporaženom na 1500 metara Hackettu bit će upravo svjetski prvak iz Melbournea lani i bronca s Europskog u Eindhovenu, Poljak Mateusz Sawrymowicz, europski prvak Juri Priljukov i srebrni David Davies, ali svjetski je rekorder (14:34.56 iz Fukuoke 2001.) motiviran: "Treći bi naslov bio kruna moje karijere, ali želim ga osvojiti i za Australiju. Kroz povijest smo dominirali ovom disciplinom i zaslužili smo dosadašnje uspjehe okruniti ovako nečim velikim".

S obzirom na Hackettovu glad jer u Melbourneu je ostao bez sva tri naslova - sedmi na koncu na 1500, sedmi također na 800 metara i brončani na 400, tko se usuđuje kladiti protiv kapetana izuzetno jake australske delegacije?

Njih 42 puca na, kažu, barem 18 medalja kojima bi oborili rekordnu žetvu iz Sydneyja 2000., a imajući u vidu čak osam svjetskih rekorda postavljenih tijekom trialsa - Sullivan , Trickett i Rice (po dva svo troje) odnosno Seebohm i Edington (na neolimpijskih 50, ali obje su vizu izborile na 100 leđno) Amerikanci će teško ponoviti Atenu kad su Aussieje nadmašili s gotovo dvostruko više medalja (primjerice 12 naprema sedam zlata, a ukupno 28 prema 15).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!