Zimski sportovi

Veliki preokret Flamese, Bruinsi i Devilsi smanjili

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 14.04.2008.

Četiri utakmice donijela je nedjelja, u dvije su slavili domaćini, u dvije gosti, a vidjeli smo i dva produžetka. Boston i New Jersey stigli su do prvih pobjeda u svojim serijama isto kao i Philadelphija, koja je slavila u Washingtonu. Calgary je kod kuće svladao San Jose nakon što su uhvatili zaostatak od tri pogotka.

Boston je došao do pobjede nad Montrealom u jedanaestom pokušaju ove sezone. Već u subotu su Bruinsi bili blizu, izborili su produžetak, ali nisu uspjeli. Jučer je utakmica ponovno otišla u produžetak, ali sa drugačijim završetkom. Boston je smanjio na 2:1 u pobjedama i u potpunosti se vratio u igru.

Nošeni gromoglasnom podrškom publike, Bruinsi su uraganski otvorili utakmicu i to je rezultiralo ranim vodstvom nakon što je zabio Milan Lučić. Montreal je u prvih nekoliko minuta bio u potpunosti podređen, ali je krajem perioda već dolazio do daha i svoje igre. U drugom dijelu nakon jedne gužve pred vratima Bostona izjednačuje Tom Kostopoulos, a od tada do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao iako je bilo nekoliko odličnih prilika sa obje strane. Produžetak je odlično otvorio Montreal, ali Tim Thomas na vratima Bruinsa je obranio nekoliko teških udaraca. U jeku dominacije Canadiensa, Boston je povukao jednu polukontru koju je neobranjivim udarcem završio Marc Savard za veliko slavlje Bruinsa koji puni optimizma dočekuju sljedeću utakmicu.

Slično kao i Montreal nad Bostonom, tako i Rangersi dominiraju nad Devilsima ove sezone. Nakon dvije utakmicu u dvorani Devilsa Rangersi su sa čistih 2:0 stigli na svoj led u nadi da će u slijedeće dvije utakmice završiti seriju. Ali, Devilsi su jučer odigrali odličan suret i nakon produžetaka uspjeli smanjiti i ponovno vratiti neizvjesnot u seriju.

New Jersey je napokon pronašao načine kako svladati Lundqvista više od jednom po utakmici. Jer, ipak sa jednim pogotkom se ne može pobijediti. Jučer je već nakon tri minute utakmice New Jersey bio u prednosti nakon pogotka Sergeja Brylina. Rangersi ipak do početka druge preokreću golovima Dubinskog i Averya. Činilo se da Rangersi idu prema novoj pobjedi, ali prvi puta u seriji, Devilsi uspjevaju preokrenuti vodstvo Rangersa. Prvo je Patrik Elias izjednačio, a samo par minut kasnije Zach Parise vraća Devilse u vodstvo. Oba pogotka Devilsi su postigli sa igračem više. Rangersi se ipak ne predaju i oni iskorištavaju priliku sa igračem više i preko Dubinskog izjednačuju na 3:3. Utakmica se tada malo smirila i otišlo se u produžetak gdje Devilsima pobjedu donosi iskusni John Madden. Velika pobjeda za Devilse, ali prednost je i dalje na strani Rangersa.

Iako su gore opisane utakmice otišle u produžetke, ipak je najuzbudljivija utakmica večeri odigrana u Calgaryju gdje su domaći slavili nakon velikog preokreta. Sharksi su imali start utakmice kao iz snova. Nakon tri i pol minuta susreta imali su 3:0 i činilo se da je utakmica već dobivena. Zabili su Clowe, Murray i Marleau. Ali, Flamese kod kuće nikada se ne smije otpisivati. Calgary je nakon tri primljena pogotka na gol stavio legendu Curtisa Josepha i krenuo po preokret.

Do kraja prvog perioda Jarome Iginla je smanjio na 3:1, a sredinom drugog dijela na pogodak zaostatka Flamesi dolaze nakon što je pogodio Langkow. Oba pogotka Calgary je dao s igračem više. Dion Phaneuf je izjednačio rezultat na samom početku trećeg perioda i kada se već činilo da i ovaj susret ide prema produžecima, Owen Nolan donosi potpuni preokret i urnebes u Pengrowth Saddledomeu. ˝Mi smo previše tvrdoglavi da bi kod kuće popustili. Imamo mnogo ponosa i nastavili smo pritiskati do kraja˝, izjavio je nakon utakmice junak Nolan. Upravo je rekao ključnu stvar dosadašnje serije. Sharksi su definitivno kvalitetnija ekipa, ali Flamesi su do sada igrali sa više želje i više žara i zato su u prednosti nakon tri utakmice.

Philadelphia je u Washingtonu u potpunosti nadigrala i zaustavila Capitalse i slavila sa 2:0. Za razliku od petka kada su ispustili dva pogotka prednosti, Flyersi su sada bili puno koncentriraniji u obrani i nisu dopustili domaćinima da se razigraju. A kada zaustavite Ovečkina napravili ste više od pola posla.

Flyersi su utakmicu riješili već u prvom periodu. Nakon pet minuta igre zabio je R.J. Umberger, a desetak minuta kasnije Jeff Carter je povisio na 2:0 što je bio i konačni rezultat utakmice. Ipak, Flyersi se nakon tog vodstva nisu zatvorili, već su i dalje nastavili pritiskati, što najbolje pokazuje omjer udaraca na gol koji je bio 41-24 za Philadelphiju. Odličan posao odradio je i vratar Flyersa Martin Biron koji je obranio nekoliko teških udaraca Washingtona te je na kraju i proglašen za igrača utakmice. Flyersi nakon dvije utakmice puni optimizma odlaze kući, dok će Capitalsi morati na vrućem terenu u Philadelphiji pronaći načine do mreže Flyersa. Ovečkin i ekipa sigurno još imaju puno toga za pokazati.

Nhl, rezultati, 13.4.2008

Istočna konferencija:

Washington – Philadelphia 0:2 (1-1)

New York Rangers – New Jersey Devils 3:4 (OT) (2-1)

Boston – Montreal 2:1 (OT) (1-2)

Zapadna konferencija:

Calgary – San Jose 4:3 (2-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!