Tenis

S kime na Srbiju?

Ivor Krapac • utorak, 15.04.2008.

Nemoguća misija na teniski način. Možda zvuči pesimistično, ali nije daleko od realnog - hrvatsku reprezentaciju zaista čeka nešto ovakvog opisa za desetak dana u Zagrebu protiv Srbije, u kvalifikacijskom susretu za Svjetsku skupinu II Fed Cupa. Dok se igra, ima i nade i vjere, ali jasno je da će gošće s Anom Ivanović i Jelenom Janković nositi ulogu velikog favorita...

Kada u goste dolaze druga i peta tenisačica svijeta na aktualnoj WTA ljestvici, kao u slučaju susreta koji će se odigrati 26. i 27. travnja u zagrebačkoj velikoj dvorani Doma sportova, jasno je koliko je teška zadaća dobiti taj dvoboj i ostati u krugu najboljih reprezentacija svijeta. Hrvatska je u tom krugu u kontinuitetu još od 1997. godine u raznim formatima natjecanja, koji su se u Fed Cupu dosta često mijenjali, no ovog puta nas ždrijeb zaista nije pomazio, zadatak je teži nego ikad ranije.

Jezgra hrvatske reprezentacije u potrazi za iznenađenjem ostat će ista kao i u prethodna dva susreta, prošlog ljeta u Splitu protiv Kineskog Tajpeha i početkom veljače u ledenom japanskom Mikishiju. Kao i tada, izbornik Goran Prpić pozvat će Niku Ožegović (149.) i Jelenu Kostanić-Tošić (170.), dvije vodeće Hrvatice na WTA ljestvici, dok će, kao i protiv Tajpežanki i Japanki, treća igračica sastava ponovno biti Ana Vrljić (242.). Četvrto mjesto je zasad otvoreno, a po prikazanom prošlog tjedna i igračkoj kvaliteti, nema puno dvojbi kome bi trebalo ići...

Karolina Šprem potvrdila je da se vraća nakon problema s ozljedom i prošlog tjedna iz kvalifikacija dogurala do osmine finala Amelia Islanda, svladavši na tom putu i Danielu Hantuchovu, desetu na svijetu, dok je među posljednjih 16 pružila vrlo jak otpor kasnijoj polufinalistici Lindsay Davenport. Da nije bilo problema s ramenom i laktom i prisilne stanke, Karolina vjerojatno ne bi ni izašla iz kruga reprezentativki, no u željenom povratku ima jedan problem - već složeni raspored turnira.

Šprem, naravno, treba što više mečeva i bodova kako bi se pomaknula s trenutnog 236. mjesta na svijetu i približila nekadašnjim pozicijama, a u tom naumu u planu joj je i nastup u kvalifikacijama WTA turnira u Pragu, istog vikenda kad je na rasporedu i zagrebački ogled sa Srpkinjama. No, s malo dobre volje s obje strane, Prpićeve i Karolinine, sve bi se moglo dogovoriti, a hoće li Šprem biti četvrti član sastava, ili će ta pozicija pripasti nekom drugom, znat ćemo u idućih dan-dva.

U gostujućem taboru velike nepoznanice nema. Čim su tu Ana Ivanović i Jelena Janković, a već mjesec i više unatrag najavljeno je da će biti, sve ostale pozvane su, objektivno, u ekipi samo da popune broj. S drugom i petom na svijetu na raspolaganju, izbornik Dejan Vraneš zaista ima slatke brige, a problemi nastaju tek ukoliko se Ivanović ili Janković ozlijede ili izostanu iz nekog drugog razloga - Vojislava Lukić (249.), Ana Jovanović (267.) ili Teodora Mirčić (274.) teško mogu uskočiti u njihove cipele.

Na papiru, sve je jasno, nema ljubitelja prognoziranja koji u ovakvom odnosu snaga ne bi tipovao na reprezentaciju koja će 26. i 27. ovog mjeseca biti zagrebački gost. Na terenu - vidjet ćemo, a iz hrvatskog kuta gledanja, sretna je okolnost da prednost na papiru ne vrijedi puno ako se ne dokaže tamo gdje treba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!