Ostali sportovi

Ronnie osvojio naslov i najavio odlazak

Branko Barić • utorak, 06.05.2008.

Završilo je još jedno Svjetsko prvenstvo u snookeru, 32. otkako se igra u Sheffieldu. Za nama je 17 fascinantnih i uzbudljivih dana, a na koncu je veliki trofej završio u pravim rukama. Ronnie O'Sullivan je očekivano uvjerljivo svladao Alija Cartera i tako stigao do svoje treće titule svjetskog prvaka u karijeri...

O'Sullivan je posao zapravo odradio još prvog dana finalnog obračuna kada je došao do prednosti 11:5. U prvoj sesiji u ponedjeljak povećao je prednost na 16:8, tako da je ona večernja bila samo formalnost. Iako je bio daleko od svoje najbolje igre, o čemu svjedoči podatak da u finalu nije napravio niti jedan troznamenkasti break, Ronnie je s konačnih 18:8 deklasirao iscrpljenog Cartera.

"Ali i ja smo razočarani što nismo prikazali bolji snooker, no u finalima često igra zna biti rastrgana i ne previše atraktivna. Nije lako bistro razmišljati kad ti tisuću ljudi u dvorani diše za vratom, no to je pritisak koji nosi Crucible i svi igrači ga zato obožavaju", izjavio je novi svjetski prvak koji će doma otići bogatiji za 328 i pol tisuća funti (250 tisuća za naslov prvaka i pola od 157 tisuća za maksimalni break).

Da je pehar u pravim rukama pokazuje podatak da je O'Sullivan s čak 12 centuryja na turniru uvjerljivo ispred svih u toj statističkoj kategoriji, a briljantnih 147 protiv Marka Williamsa u drugom kolu samo su šlag na tortu. Ne treba zaboraviti briljantnu prezentaciju protiv sedmerostrukog svjetskog prvaka Stephena Hendryja, za koju mnogi stručnjaci tvrde da je bila jako blizu snooker savršenstva.

Carter je ostao jako razočaran što nije uspio pružiti veći otpor u svom prvom finalu nekog turnira u karijeri, no tvrdi da je presretan što je imao priliku doživjeti to iskustvo.

"Ronnie mi je maksimalno otežao, njegova safety igra je bila savršena i bolji igrač je danas pobijedio", izjavio je Carter, koji je također uspio ostvariti 147 break na turniru, svoj prvi u karijeri. "Mjesto među prvih osam, maksimalni break i finale Svjetskog prvenstva – da mi je netko sve to ponudio uoči sezone, uzeo bih ne razmišljajući niti sekunde!"

Ronnie će na novoj svjetskoj ljestvici ponovno izbiti na broj jedan, čime se pridružio Steveu Davisu, Stephenu Hendryju i Marku Williamsu koji su u istoj sezoni osvojili Prvenstvo Velike Britanije, Svjetsko prvenstvo i broj jedan na ljestvici. Nakon osvojenog trećeg naslova u Crucibleu u karijeri, novinare i javnost šokirao je odgovorom na pitanje koliko ih još planira osvojiti: "Nadam se da ovo nije posljednji naslov, nadam se da će ih biti još. No, ponekad pomislim kako bi najbolje bilo povući se na vrhuncu slave. Razmislit ću preko ljeta malo o tome, pa tko zna..."

Neće valjda, to bi zaista bila tragedija. Snooker bez Ronnieja definitivno više ne bi bio isti...

Svjetsko prvenstvo, finale: O'Sullivan – Carter 18:8

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!