Nogomet

FIFA izgubila bitku, stranci bez ograničenja

Bernard Jurišić • petak, 09.05.2008.

Predsjednik Fife Sepp Blatter izgubio je bitku za smanjenje broja stranaca u postavama svjetskih nogometnih klubova. Europski parlament na današnjoj je sjednici odbacio prijedlog s radnim naslovom "6+5"...

Sepp Blatter izgubio je prvu, vjerojatno i ključnu bitku za "povratak nacionalnog identiteta nogometnim klubovima". Europski parlament većinom od 519 glasova, naspram 49 onih koji su podržali Blatterov prijedlog, odbio je rezuoluciju koju je u parlamentarnu proceduru poslala FIFA.

Riječ je o prijedlogu da se u nogometnim klubovima uspostavi pravilo o najmanje 6 domaćih i 5 stranih nogometaša koji mogu početi utakmicu. FIFA je na ovaj način htjela napokon pokrenuti konkretnu borbu protiv gubitka nacionalnog identiteta većine najjačih europskih klubova, u kojima igra tek poneki domaći igrač.

"Nažalost, pravilo 6+5 nije kompatibilno sa slobodnim protokom osoba unutar EU. Europski principi su vrlo jasni: diskriminacija na temelju nacionalnosti nije dozvoljena, a to se odnosi i na nogomet", pojasnio je belgijski zastupnik Ivo Belet, jedan od autora izvještaja o Fifinom prijedlogu.

Europski parlamentarci jasno su poručili kako je "povratak na vrijeme prije Bosmanovog zakona nemoguće, jer je nogometaš radnik kao i svaki drugi unutar EU i tako da treba tretirati".

Blatter je akciju ograničenja broja stranaca u momčadima objasnio "borbom za nacionalni identitet klubova i protiv monopola najjačih liga i klubova, a ne borbom protiv novca". "Plan 6+5 nije oprečan europskih zakonima o slobodnom protoku radne snage jer ne ograničava klubovima broj stranih igrača koje može imati pod ugovorom, nego samo broj stranih igrača koji mogu početi utakmicu", argumentirao je Blatter.

Neuspješno. Činovnici Europske unije ni ovog puta nisu imali sluha za vraćanje nacionalnog identiteta nogometu, što je na kraju krajeva i logično s obzirom da je EU i zasnovana na principu "stvaranja jedinstvene europske nacije". Zakoni EU vrlo su jasni u ovom pogledu i bogati europski klubovi/korporacije sigurno se ne bi tako lako pomirili s restrikcijama koje bi ograničile tovarenje milijuna u njihove trezore.

Stoga nije bilo čudno ni što se UEFA nije priklonila Fifinom prijedlogu, nego je ponudila svoj program. UEFA će, naime, u proceduru pustiti prijedlog o "kvoti igrača iz vlastitog pogona" i to ne samo za nogomet nego za sve sportove, za koji već sad postoje simpatije u Europskom parlamentu. FIFA taj prijedlog ne podržava, jer smatra kako će to samo pospješiti vrbovanje sportaša u sve mlađim godinama i kako će na kraju svega opet profitirati samo - bogati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!