Ostali sportovi

Blanka prva zvijezda Dohe

Maja Giljanović • petak, 09.05.2008.

Blanka Vlašić kasnije poslijepodne u Dohi na Super Grand Prix mitingu otvara sezonu na otvorenom i kreće po svoju 22. uzastopnu pobjedu...

24-godišnjakinja se inače s guštom vraća u vrući Katar u kojem je, naime, lani s preskočena 204 centimetra postavila novi - svoj i hrvatski rekord i to unatoč rušenjima (dvaput) na skromnih 190 centimetara. Na koncu je napadanjem svjetskog rekorda Stefke Kostadinove usprkos trima obaranjima letvice na ogromnih 210 najavila veliko ljeto koje se, eto, okrunjeno svjetskim naslovom u Osaki u rujnu proteglo i preko Valencije u ožujku gdje je u džep pospremljen i naslov svjetske dvoranske prvakinje.

Cijelu je zimu Splićanka odradila na visini: u redom Göteborgu, Arnstadtu, Banskoj Bystrici, Karlsruheu, Splitu, Weinheimu (i Valenciji) Blankine su protivnice redom ostajale postrance, dok je neprikosnovena ponajbolja europska atletičarka 2007. rutinski nizala pobjedu za pobjedom, a 204 centimetra koliko je preskočila u slovačkoj BB-ici vodeći je rezultat ove sezone.

Organizatori u Dohi, pak, Blanku guraju pod svjetla pozornice kao najveću zvijezdu mitinga, a među primjerice olimpijskim pobjednicima i svjetskim prvacima poput Jeremy Warinera, Allyson Felix, Sanye Richards, Janeth Jepkosgei, Andreasa Thorkildsena, Kamile Skolimowske i drugih, a o statusu koji uživa dovoljno govori da je u Dohu doputovala iz Züricha gdje je prije tri dana promovirala majku svih mitinga - Weltklasse na Letzigrundu.

22. uzastopni trijumf Blanki će pokušati onemogućiti u prvom redu svjetsko srebro iz Osake, Ruskinja Ana Čičerova odnosno Španjolka Ruth Beitia i Kanađanka Nicole Forrester.

A prava je šteta da lanjsko treće mjesto u bacanju kladiva osigurano hrvatskim rekordom - 74.62 - neće braniti Ivana Brkljačić: 25-godišnjakinja se, naime, u Budimpešti polagano vraća treninzima nakon ozljede zbog koje je među ostalim propustila i posljednji miting sredinom ožujka - Europski zimski bacački kup u Splitu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!