Nogomet

Zadovoljstvo sezonom ipak postoji

Mihaela Bradovski • utorak, 13.05.2008.

Sezona početkom koje su Kranjčevićevu napustili Ivica Vrdoljak i Mario Mandžukić u Zagrebu je označena kao sezona afirmacije za pojedine igrače, ali i sezona "izbacivanja" nekih novih imena. Svoju konačnu afirmaciju doživjeli su "zagrebovi klinci" Mensur Mujdža i Mario Brkljača te sjajni Senijad Ibričić. Standardno odličnu sezonu imali su i kapetan momčadi Dragan Stojkić kao i iskusni Safet Nadarević, Mario Čutura i Krunoslav Lovrek.

Slika 4 od 4.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ugodno su u protekloj sezoni iznenadili Ivan Parlov, Miroslav Pejić i Marin Oršulić dok je napadač Josip Jurendić potpuno podbacio. Slabiju sezonu od očekivanog imali su i Tomislav Labudović, Vedran Ivanković i Marko Grgić, a i od zadnjeg veznog Marka Kartela očekivalo se više. Drugi vratar Josip Škorić dobio je nešto veću priliku tek na samom kraju sezone baš kao i stoper Damir Džidić, dok su napadače Davora Piškora i Matiju Špičića te obrambene igrače Josipa Mikulića i Harisa Mehmedagića ozljede zaustavile da upišu veću minutažu.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Neki od ovih igrača zasigurno će ovog prijelaznog roka otići iz Ulice pjesnika no za Zagreb ne bi trebalo biti "zime". Na vrata prve momčadi kucaju proizvodi vlastite omladinske škole Jugović, Sesar, Pavlović, Petković, Šćrbec, Abdurahimi... Uz njih se očekuje i pokoje pojačanje sa strane obzirom da bi u prijelaznom roku Zagreb mogao dobro zaraditi. U Zagrebu su već riješili pitanje nasljednika Miroslava Blaževića koji je nakon dvije sezone vođenja “bijelih” odlučio klubu reći zbogom. Novi trener donedavni je voditelj omladinske škole Luka Pavlović.

Slika 5 od 6.
Foto: Mihaela Bradovski

Najbolji igrač sezone - Senijad Ibričić

Slika 3 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Teško se bilo ove sezone odlučiti za najboljeg Zagrebaša. Krunoslavu Lovreku pripao je jesenski dio prvenstva dok je nakon njegove ozljede najbolji među "bijelima" bio Senijad Ibričić. Lovrek je jesenas svojim pogocima držao slabi Zagreb na koliko toliko pristojnoj poziciji, dok su pogoci (12) Ibričića uvelike pomogli momčadi iz Ulice pjesnika da pobjegne sa začelja i prvenstvo završi na šestom mjestu. Ibričić je proglašen i za najboljeg igrača Dvoranskog prvenstva, a kao nagradu za sve učinjeno ove sezone dobio je i trofej navijača Zagreba, Bijelih anđela, "Purgerski ponos". Ibričićev uspjeh tim je veći što je cijeloga proljeća igrao na poziciji napadača iako je vezni igrač.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Najbolji strijelac - Krunoslav Lovrek (14)

Usprkos teškoj ozljedi koljena na Dvoranskom prvenstvu Kruno Lovrek se ipak zadržao na čelu zagrebove ljestvice strijelaca. Lovrek je sa 14 pogodaka (svi postignuti iz igre) ujedno i četvrti strijelac prvenstva iako je od 33 susreta ove sezone nastupio tek u 18. U zadnjem jesenskom kolu Lovrek je Zadranima postigao tri pogotka i tako ostvario svoj prvi hat-trick karijere. Koliko je sjajnu polusezonu Lovrek imao jesenas dovoljno govore ponude stranih klubova koje su u Kranjčevićevu stigle za njegove usluge. Ozljeda je zaustavila i transfer i seriju pogodaka, ali brz povratak na teren dokaz je da Lovrek nije samo odličan nogometaš već i veliki borac.

Najbolji asistent - Mario Čutura (9)

Zagrebov lijevi bočni Mario Čutura vodio je, do samoga kraja prvenstva, bitku s kolegom s desnoga boka, Mensurom Mujdžom, oko naslova najboljeg asistenta kluba. Mujdža je prošle sezone upisao najviše asistencija dok je ove statistika otišla u korist zagrebovog lijevog bočnog. Čutura je devet puta uspješno pronašao suigrače, a Zagreb teško da bi došao do šeste pozicije bez njegovih točnih dodavanja i proboja po lijevoj strani.

Igrač s najkonstantnijom formom - Safet Nadarević

Jedini pravi konkurent "šefu" zagrebove posljednje linije ove je sezone bio kapetan Dragan Stojkić, no njegove su rijetke, ali ipak prisutne pogreške bile teže naravi od onih BiH reprezentativca. Nadarević je već drugu sezonu jedan od najstandardnijih, ali i najkonstantnijih igrača. Libero "bijelih" iz utakmice u utakmicu igrao je jednako dobro i sigurno, a pred sam kraj sezone upisao se i u strijelce. Jedan je od najstandardnijih igrača i u HNL momčadi kola i njegovim će odlaskom Pjesnici puno izgubiti.

Igrač s najviše opomena - Josip Mikulić (2 crvena i 7 žutih kartona)

U redovima Pjesnika proteklih je godina ova rubrika bila "rezervirana" za stopera Tomislava Labudovića. Labudović je i ove sezone zaradio popriličan broj kartona (devet žutih), no upravo je njegova "rezerva" Josip Mikulić kažnjavan daleko više puta. Pored imena Zagreb stoje dva crvena kartona i oba u "režiji" stopera "bijelih". Onaj u Koprivnici ide na dušu suca Trampusa, ali i uz njegov izuzetak Mikulić je, za ono koliko je igrao, previše puta sankcioniran. Zagrebaši su "pocrvenili" i u Kupu. Ivan Parlov isključen je u susretu sa Segestom.

Najveći pomak - Ivan Parlov

Veznjak Zagreba proteklih je sezona u paru sa Ivanom Lajtmanom priliku dobivao tek u drugim poluvremenima ili kada bi momčad "osiromašile" ozljede i kartoni. Lajtman je ove zime otišao iz Kranjčevićeve, a Parlov je igrama na pripremama u Turskoj čvrsto ugrabio mjesto u početnoj jedanaestorici. Mjesto je zaslužio prije svega borbenošću i odličnim pregledom igre i ne treba sumnjati da će iduće sezone zasigurno biti jedna od najvažnijih karika zagrebove momčadi. Senijad Ibričić u svakom je slučaju dobio kvalitetnog nasljednika.

Najugodnije iznenađenje - Miroslav Pejić

Iako je na veliko iznenađenje svih Senijad Ibričić u najkraćem mogućem vremenu postao pravi golgeter, najugodnije je iznenadio veznjak "bijelih" Miroslav Pejić. Pejićeva prirodna pozicija u Kranjčevićevoj je rezervirana za Marija Čuturu pa je sve do ovoga proljeća u momčad uskakao samo kada Čutura ne bi konkurirao za sastav. Ovoga je proljeća pokazao kako se odlično snalazi na bilo kojoj poziciji, od napadača, pa sve do stopera. Prekrasan smo pogodak u njegovoj režiji vidjeli u Kup utakmici sa Dinamom što je samo potvrdilo riječi stručnjaka kako se radi o igraču sa "gromovima u nogama".

Najveće razočaranje - Josip Jurendić

Mladi napadač Zagreba ove je sezone umjesto konačne afirmacije razočarao svojim igrama. Iako je nakon ozljeda Lovreka i Piškora kod Blaževića imao mnogo kredita Jurendić se tek u posljednjem kolu upisao u listu strijelaca (to nije za nogom pošlo tek stoperima Labudoviću i Ivankoviću) što je za jednog napadača koji se tek treba dokazati porazna činjenica. Iz ove sezone pamtit će se samo dobra igra protiv "modrih" u uzvratu polufinala Kupa te veliki broj nepotrebnih prekršaja.

Najveća pobjeda

Domaća - 7:2 Zadar (19. kolo); 6:1 Međimurje (29. kolo)

U zadnjoj su jesenskoj utakmici nogometaši Zagreba svladali Zadrane sa visokih 7:2. Strijelci za domaće bili su vezni igrači Brkljača, Čutura, Kartelo i Pejić te Kruno Lovrek koji se u listu strijelaca upisao tri puta. Ništa bolje nisu prošli niti nogometaši Međimurja koji su ovoga proljeća u Kranjčevićevoj izgubili rezultatom 6:1. Ibričić je postigao četiri, a Pejić dva pogotka.

Gostujuća - 0:3 Međimurje (1. kolo)

Protiv Čakovčana su Pjesnici upisali i najveću gostujuću pobjedu u sezoni. Mreža Dragana Stojkića ostala je netaknuta dok se mreža domaćeg vratara tresla tri puta (poništen i regularni pogodak Lovreka), autogol je postigao Topić, a ostala su dva pogotka dijelo Krune Lovreka.

Najveći poraz

Domaći - 1:3 Dinamo (7. kolo); 0:2 Slaven Belupo (3. kolo), Osijek (11. kolo)

Tek tri domaća poraza upisali su "bijeli" protekle sezone. Na samom startu prvenstva sa dva pogotka razlike gubili su Pjesnici od Slaven Belupa, Dinama i Osijeka. Jedini pogodak za domaćine u te je tri utakmice postigao Ivan Lajtman.

Gostujući - 6:3 Dinamo (18. kolo)

U 18. kolu u Maksimiru Zagreb je doživio najveći gostujući poraz. Sramotnih 6:0 Pjesnici su do kraja susreta uspjeli pretvoriti u prihvatljivijih 6:3. Dva je pogotka postigao Lovrek, a mrežu je zatresao i Mensur Mujdža.

Sezonu 2007./2008. u Kranjčevićevoj je obilježio i plasman u polufinale Kupa, poraz u finalu Dvoranskog prvenstva, niz od 900 minuta bez poraza, nekoliko ogromnih sudačkih pogrešaka na štetu "bijelih", ali i promjena vizualnog identiteta kluba. Rezervnu plavu boju zamijenila je crvena koja je tako postala i podloga za novi grb kluba. Iduće se sezone u Kranjčevićevoj očekuju i reflektori i kada se sve zbroji i oduzme Zagreb i njegova Uprava ipak rade korake naprijed.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!