Košarka

Tko je gladniji?

Bernard Jurišić • petak, 16.05.2008.

Munjevito prvenstvo je zaključeno, preostalo nam je još samo saznati prvaka. Split CO i Cibona još jednom će se sastati u borbi za finale, no ovog puta prednost domaćeg terena imaju Splićani. Koliko će im to značiti?

Split CO i Cibona, vječni "sudar titana", naravno u hrvatskim gabaritima. Dvoboj dva najtrofejnija hrvatska kluba od hrvatske samostalnosti pretvorio se u omjer "vuk" i "janje", bez potrebe da objašnjavamo tko je tko. Tek jednom, u sezoni 2002/03, splitski "žuti" slavili su u seriji doigravanja protiv Cibone i okitili se svojim jedinim naslovom prvaka u posljednjih 17 godina.

Ove sezone protivnici su izjednačeni, barem na papiru. Cibona je pobijedila Splićane oba puta tijekom regionalne lige (84:78 u Splitu, 88:75 u Zagrebu), "žuti" su uzvratili dvaput u domaćem prvenstvu (88:86 u Zagrebu, 94:86 u Splitu). Cibona ima kvalitetniju listu igrača, Split CO ima prednost domaćeg terena.

Splitski strateg Slobodan Subotić smatra kako favorita nema. "Izgledi su nam 50-50, bez obzira što mi imamo prednost domaćeg terena. Pobijedili smo ih u Zagrebu, dokazali smo da možemo, no tada su igrali bez Warrena, koji uvijek igra dobro protiv nas. On i Mulaomerović će nam biti glavna prijetnja, no jedno je sigurno. Predati se nećemo."

Subotić će u prvoj utakmici (subota 17:30h, HTV2) moći računati na dva svoja ključna igrača, Garnetta i Ivanova, koji su zadnjih dana imali puno problema s ozljedama. Pitanje je u kakvom će stanju biti oba splitska aduta, no bez njihovog doprinosa "žuti" se teško mogu nadati ukupnoj pobjedi protiv jedinog hrvatskog Euroligaša.

Na drugoj strani, Cibona je uvjerljivom pobjedom i nastupom u posljednjem kolu ligaškog dijela gurnula Zagreb na neugodno četvrto mjesto i naznačila da bez obzira što izgledaju "u raspadu", i dalje mogu prijetiti svakom protivniku u našim okvirima. Mulaomerović i Warren ključ su Cibonine igre, ako njihov dvojica budu na razini koju su pokazivali od početka prvenstva, i ostalima će biti puno lakše igrati.

Prošle sezone su nakon katastrofalnog nastupa u regionalnoj ligi Splićani bili na rubu iznenađenja također u polufinalnoj seriji doigravanja. Nakon Ayusove trice s pola igrališta, Warren je na drugoj strani zabio tricu sa zvukom sirene i odveo Cibonu u finale sa Zadrom.

Valja spomenuti da su usprkos relativno dobrim rezultatima ove sezone, Splićani samo jednom dobili utakmicu u kojoj su bili pod imperativom i u kojoj su imali punu dvoranu. I to baš protiv - Cibone. S druge strane, "Cibosi" su se usprkos lošoj sezoni znali posložiti kad im je to bilo najvažnije. Pobjedama u Zadru i protiv Zagreba pokazali su da ih se nikako ne smije otpisati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!