Nogomet

"Sveto ime Croatia"

HINA • utorak, 27.05.2008.

U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu danas je predstavljena knjiga "Sveto ime Croatia" autora Marina Sopte...

"U nas je malo pisanih materijala o ulozi nogometa u očuvanju nacionalnog identiteta, a ova knjiga, koja govori o 50-ak klubova u iseljeništvu s imenom Croatia, pravi je pokušaj da se popuni ta praznina", kazala je ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Danira Bilić.

Vlado Šakić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", istaknuo je da u hrvatskom iseljeništvu djeluje više od 130 nogometnih klubova s imenom Croatia. To je svjetski fenomen jer klubova s tim imenom ima ne samo u Australiji, Kanadi i SAD-u nego i u Južnoafričkoj Republici i Južnoj Americi, podsjetio je.

Recenzent knjige Ivan Čizmić naglasio je da su nogometni klubovi, uz Katoličku crkvu, najzaslužniji za očuvanje nacionalnog identiteta u dijaspori u vrijeme kad nismo imali svoju državu.

Slavni izbornik "vatrenih" Miroslav Ćiro Blažević, koji je i sam četvrtinu stoljeća proveo u iseljeništvu, nadahnuto je govorio o uspomenama s dvaju gostovanja Dinama u Australiji te naglasio da još nije dostatno istraženo koliki su doprinos dali naši nogometni klubovi u očuvanju nacionalnog identiteta.

Autor knjige Marin Sopta kazao je da je iz sadašnjeg vremena teško shvatiti koliko je svojedobno za iseljene Hrvate značio dolazak nogometaša poput Filipa Blaškovića u Toronto ili Vedrana Rožića u Croatiju u Sydneyju. Posebno je zahvalio saborskom zastupniku i trogirskom gradonačelniku Vedranu Rožiću koji je nazočio predstavljanju knjige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!