Nogomet

Blatter ne odustaje, FIFA izglasala "6+5"

Zvonimir Šimunović • petak, 30.05.2008.

Na godišnjem kongresu Svjetske nogometne organizacije, koji se ovih dana održava u Sydneyju, na prijedlog predsjednika Seppa Blattera velikom većom glasova potvrđena je odluka kojom se želi ograničiti broj stranaca u nogometnim klubovima, tzv. pravilo "6+5"...

Iako je parlament Europske unije prije nešto više od mjesec dana odbio takav prijedlog s obrazloženjem da bi se to kosilo sa slobodom kretanja građana EU, Fifa je donijela odluku po kojoj bi od sezone 2012./13. svaki nogometni klub u početnih 11 mogao imati najviše pet stranaca.

Takvu politiku Blatter je pokušao objasniti na primjeru Premiershipa te ovogodišnje Lige prvaka: "Mi samo želimo vratiti draž u klupska natjecanja. Jer, kakav je motiv klubovima koji znaju da ne mogu biti bolji od petoga mjesta jer su vodeće pozicije rezervirane za najbogatije. Nedavno mi je menadžer Newcastlea Kevin Keegan rekao da on prije prvenstva zna da ne može biti bolji od petog ili šestog mjesta."

"Zatim, kakav je korist od Lige prvaka u kojoj u četvrtfinalu imate četiri momčadi iz jedne zemlje, u polufinalu tri, a na kraju i u finalu se sastaju klubovi iz iste zemlje", razglabao je predsjednik Fife.

Iako je krovna nogometna organizacija zaista žustro krenula u borbu protiv sve manjeg broja domaćih igrača u klubovima, provedba samoga pravila još je daleko. Barem što se Europe tiče. Naime, uz političke institucije EU, ni Uefa nije baš previše oduševljena ovakvim metodama. U organizaciji kojoj je Michel Platini na čelu, više se zalažu da bude određena kvota igrača koji su u klubu potekli, odnosno igrali za njegov pomladak od 15. do 21. godine, bez obzira na igračevo državljanstvo. U Fifi se, pak, boje da bi ovakvo pravilo dovelo do odljeva sve mlađih igrača i siromašnijih sredina.

U svakom slučaju, koliko god koja struja glasno najavljivala promjene, do eventualnih ograničenja stranaca u nogometnim klubovima još je dugačak put.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!