arhiva

Jer vi to zaslužujete

Dario Dodić • petak, 30.05.2008.

Ponukan ovotjednom kolumnom naše šutirajuće dame odlučio sam se za jedan muški odgovor, vrijeme je da netko stane u našu obranu...

Ženski šovinizam - ovaj sam izraz posudio od našeg glavnog urednika i kolumnista. Po meni fantastično dočarava ono o čemu se stalno govori. Žene su potlačene, jednakost prava postoji samo na papiru, muškarci su krivi za sve ženske probleme. Ma nemojte. Neću govoriti o svim društvenim sferama, dopustite mi da se dotaknem samo one sportske.

Bit ću iskren i reći da mi je u većini slučajeva gledanje ženskog sporta poprilično mučenje. Ne znam, osim atletike i odbojke trenutno mi ne pada na pamet sport u kojem žene nastupaju, a da mi je iole interesantan za gledanje. Naravno, zgodne sportašice su druga priča, ali sport kao takav - ima li dosadnije stvari od gledanja, na primjer, ženske košarke? Ima li većeg užasa za prosječnog muškarca, ljubitelja nogometa, od gledanja ženskog nogometa?

Očito je, većina muškaraca ne voli gledati većinu sportova u kojima se natječu žene. Baš smo seksisti, draže nam je gledati Ronaldinha, Ronalda, Niku Kranjčara, Michaela Jordana i društvo od Mace Maradone, Koraljke Hlede i ostalih cura. Žao mi je, ali to je jednostavno tako. Volimo žene, ali ne volimo kada žene muče loptu. I ne, ne driblate kao mi, ne skačete kao mi, ne pucate kao mi. To je jednostavno tako.

Koliko su žene zapravo jadne i potlačene u sportu? Moj je odgovor - nimalo. Jesam li lud? Možda malo, ali dopustite da objasnim. Zašto bi muškarci bili krivi što ženski sportovi nisu dovoljno atraktivni i dovoljno gledani? Žene Hrvatske i svijeta, ujedinite se, gledajte ženski sport, ionako vas ima više nego nas, ionako živite dulje nego mi. Ako vas mi već ne razumijemo, tko vam brani da vas nekoliko tisuća bude svaki tjedan na svakoj utakmici ženskih košarkaških, rukometnih, odbojkaških i ostalih ekipa? Ah da, žene ne vole sport, to je muška stvar. Pa zašto smo onda mi krivi što muškarci više vole kad se muškom stvari bave drugi muškarci (zvuči perverzno, zar ne?)?

Žene, preuzmite stvar (ponovno ta stvar) u svoje ruke, ne pravite se jadne i bespomoćne, samo sjednite pred televizor i prebrojite kolike su reklame upućene upravo vama. Pivo, dva, poneki televizor, auto i kosilica ciljaju na nas, sve ostalo je za žene. Imate marketinšku moć koje očito niste niti svjesne, ili vam je draža uloga jadnih i napaćenih?

Ženska industrija ogroman je posao, računica je jednostavna - ima vas više, šminkate se, perete veš (hvala vam na tome), peglate (hvala vam na tome), kuhate (hvala vam na tome), svaki dan kupujete nove krpice, pijete Martini, trebate uloške. Idite na utakmice, pratite uz ekrane ono malo ženskog sporta što se prikazuje. Gledanost će probiti sva očekivanja, a oglašivači će se raspomamiti. Ugovori će letjeti na sve strane, bit će para više nego u Manchester Unitedu, a David Beckham će razmišljati o promjeni spola.

Imat ćemo Maybelline 1. ŽHNL, uz slogan "Volim nogomet, a možda je to Maybelline". Imat ćemo Ariel 1. ŽKL u kojoj će se klubovi ponositi izrazitom bjelinom svojih dresova. Bad Pink Girls trošit će grla na vašim utakmicama, mahati ukusnim svilenim šalovima i paliti mirisne svijeće umjesto bengalki. Uspije li vam sve ovo udarit ćete nas tamo gdje najviše boli (dobro, drugo najbolnije mjesto), u sport. Što će se onda dogoditi? Svi mi muškarci, papučari kakvi jesmo, ići ćemo na utakmice ženskih sportova, jer tamo su na tisuće žena. Po novinama će se pričati o nogometašicama i manekenima, Liga prvaka emitirat će se srijedom u kasnim noćnim satima, nakon reprize Nikite, srušit ćete nam čitav svijet. Vidite djevojke drage, sve je na vama.

A što ćemo dotad? Gledat ćemo Euro, pa SP, pa OI, pa još jedno dvadeset Eura i SP-ova, a onda možda i dogodi se čudo i nogomet postane najvažnija sporedna stvar u ženskom svijetu.

Da zaključim priču s malo kladionice, evo još jednog razloga zašto ne volimo ženske sportove. Moj prijatelj M.S. (24, podaci poznati redakciji) dobro će razmisiti prije nego se ponovno upusti u klađenje na ženski tenis. Zašto? Pitajte Karolinu Šprem. Polakomio se M.S. za visokim koeficijentom na pobjedu drage nam Karoline protiv Rybarikove, no draga nam Karolina nije kapitalizirala tri meč-lopte te je tako slomila ionako krhko srce dragog nam M.S.-a. Da ne mislite da lažem kao dokaz prilažem skenirane listiće na kojima je očito da je Karolina M.S.-a zakinula za 40-ak tisuća kuna.

Za kraj želim još jednom napomenuti da žene volim, drage su mi i one koje se u raznim sportovima bore s brojnim vjetrenjačama, razumijem njihove probleme. Poanta ovog teksta bila je obrana muškog roda jer nismo ni mi baš uvijek krivi. Sve je na vama, samo odlučite je li vam draže gledati Uvod u anatomiju i Seks i grad ili finale ženskog Kupa Hrvatske.

I nek' se zna, ako su muškarci svinje, žene su svinjska rebrica...

Slika 1 od 1.

Slika 2 od 2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

arhivaPick na pojilu

Pročitaj više

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!