Ostali sportovi

Blankin povratak na mjesto zločina

Maja Giljanović • četvrtak, 05.06.2008.

Zadnji put je slast pobjede Blanki Vlašić izmakla upravo na mitingu Zlatne lige u Oslu, ali ove sezone u Norvešku se svjetska prvakinja iz Osake i dvoranska iz Valencije uputila kao ogroman favorit - i to ne samo za trijumf ovdje na legendarnom Bislett stadionu nego na svih šest postaja i pozamašan udio u milijunskom jack-potu...

Berlin je arhiviran s 203 centimetra i umalo novim osobnim i rekordom mitinga (Hestrie Cloete drži 205) - prvi je od tri pokušaja na 206 centimetara umalo bio savršen, a lakoća kojom se gotovo nonšalantno prošetala do pobjede zacijelo demoralizira protivnice.

24-godišnjoj će se Splićanki sutra navečer suprotstaviti redom europska prvakinja Tia Hellebaut, španjolska rekorderka Ruth Beitia i sve bolja Njemica Ariane Friedrich uz još šest više-manje statistica (Palamar, Green, Forrester, Howard, Kivimyagi, Strakova), a posljednje koja je nadmašila Blanku - Jelene Šlesarenko - nema.

Ruskinja, olimpijska pobjednica, povukla se, naime, u osamu i kuje obranu olimpijskog naslova u majčici Rusiji, a neće biti ni trećeplasirane iz Berlina, svjetske viceprvakinje, sunarodnjakinje joj Ane Čičerove. Put k 26. uzastopnoj pobjedi čini se stoga širom otvorenim.

Blanka je s druge strane zadnja tri-četiri dana punila baterije u svom Splitu, a pred odlazak se (u društvu trenera Bojana Marinovića) samo kratko raspitivala o - vremenskoj prognozi. Ona, pak, kaže: vedra skandinavska večer s temperaturom od 20-tak stupnjeva - idealni uvjeti za eventualni napad na rekord mitinga kojeg još od 1987. s preskočenih 205 centimetara drži svjetska rekorderka, legendarna Stefka Kostadinova.

Hrvatska rekorderka ove je sezone na otvorenom triput skakala i sva su joj tri skoka (Doha 203, Split 201, Berlin 203) na čelu ljestice ovogodišnjih rezultata, a na Olimpijskom je stadionu opravdala auru nedodirljivosti.

Upravo suprotno od Jeremy Warinera (400 metara) i Irvinga Saladina (dalj) koji su neočekivano prokockali svoje šanse i eliminirali se iz utrke za jack-potom - Blanka je u društvu njih devetero s tim da Nesta Carter (100), LeShawn Merritt (400) i Sherone Simpson (200) nema u Oslu pa se društvo odabranih zapravo nakon prvog ispita osulo na njih sedam veličanstvenih: Blanku, Pitkämäkija (motka), Chogea (1500), Jacksona (400 prepone), Al-Sabeeja (dalj), Jelimo (800) i Onyiju (100 prepone).

Šlagerima bi se, pak, mogli ispostaviti 3000 sa zaprekama na kojima će u ruskom obračunu svjetska prvakinja Volkova i svjetska rekorderka Gulkina napasti svjetski rekord (9:01.59) odnosno 5000 metara Tirunesh Dibabe koja ide na 14:16.03 sunarodnjakinje Meseret Defar postavljenih upravo u Oslu prije godinu dana.

Ženski vis inače starta u, Blankinim siestama primjerenijih, 19.45 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!