Ostali sportovi

Brkljačić na jakom Eugeneu

Maja Giljanović • nedjelja, 08.06.2008.

Hrvatska rekorderka u bacanju kladiva Ivana Brkljačić unatoč bolovima u leđima otputovala je preko bare u Eugene gdje će na Prefontaine Classicu u društvu svjetske prvakinje iz Osake u njenoj disciplini, ali i preko 20 što aktualnih što nekadašnjih olimpijskih pobjednika, svjetskih prvaka i rekordera pokušati u svom trećem ovosezonskom nastupu na otvorenom ubilježiti i treću pobjedu...

Brkljačić je, naime, otvorila sezonu očekivanim trijumfom na ASK-ovom mitingu u Splitu (73.30), a prošli je tjedan stigla do vrijedne pobjede na Međunarodnom mitingu u Tallinnu - 73.62 metra trenutno je četvrti rezultat sezone. Vodeća je inače nekadašnja dvostruka svjetska prvakinja Yipsi Moreno sa 75.08.

25-godišnjakinji će se suprotstaviti devet kladivašica među kojima i svjetska prvakinja 2007., a trenutačno treća na listama sa 74.11, Njemica Betty Heidler odnosno olimpijska pobjednica iz Atene Olga Kuzenkova.

"Stanje s leđima je, rekla bih, standardno. Naučili smo mi bacači na manje ili veće smetnje. Točno je da ih ćutim malo više nego obično, ali ne radi se, međutim, o ničem alarmantnom što tretman kod kiropraktičara neće riješiti", odlučna je Ivana.

Prvu zvijezdu, pak, mitinga praktički je nemoguće odrediti: olimpijski pobjednik i trostruki svjetski prvak Kenenisa Bekele je najavio lov na svoj svjetski rekord na 10000 metara, a redom su primjerice prijavljeni još i dvostruka svjetska prvakinja na 200 metara Allyson Felix (trči, međutim, stotku), svjetski rekorder na 3000 sa zaprekama Saif Shaheen, svjetski prvak u skoku s motkom Brad Walker, prvi čovjek u povijesti s doubleom na 1500 i 5000 iz Osake Bernard Lagat.

Tu su i olimpijska pobjednica i trostruka svjetska prvakinja Tatjana Lebedjeva, olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja Meseret Defar, svjetska prvakinja na 1500 metara Maryam Jamal, trostruka svjetska prvakinja i olimpijska pobjednica Maria Mutola koja će na svojoj oproštajnoj turneji pokušati pobijediti i po 16. uzastopni put. Legendarna je 36-godišnjakinja, naime, prvi put slavila još kao srednjoškolka iz obližnjeg Springfielda, a organizatori mitinga će joj se odužiti umirovljenjem startne jedinice koju je Mozambićanka na dresu nosila zadnjih deset godina.

Svjetski rekorder i olimpijski pobjednik Liu Xiang je najavljen, ali njegov nastup na 110 s preponama još je uvijek upitan nakon ozljede mišića zbog kojeg je propustio Grand Prix u New Yorku prije tjedan dana.

Miting u Eugeneu počinje u 12 sati po lokalnom, odnosno 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!