Nogomet

Varteks će mnogima uzeti mjeru

Dražen Patarčić • ponedjeljak, 22.01.2001.


Uvijek dobro raspoloženi Anđelko Herjavec (dp)

Nogometaši Varteksa u Poreču nižu kilometre paralelno s izravnim konkurentom s kojim će igrati u Ligi 6 - Dinamom. Nakon što se zatvore vrata hotela "Parentium" koji je baza oba hrvatska kluba, mjerilo uspješnosti priprema vidjet će se u rezultatima i igri, koju će klubovi prikazati svojim navijačima ali i hrvatskoj javnosti. Tek tada će se moći precizno reći tko se bolje pripremio i iskoristio porečke terene.


U Varteksu nema nezadovoljnih, nema trzavica među igračima. Klupsko rukovodstvo odradilo je sve svoje obveze. Plaće su redovne, uvjeti rada i priprema igrača za nastavak prvenstva odlično su organizirani. Naš je reporter posjetio mjesto gdje varaždinski "bumbari" kuju planove za nastavak sezone i porazgovarao s najvažnijim ljudima Varteksa, na travnjaku i izvan njega...

Nakon što odrade ovaj teži, fizički dio priprema, ekspedicija Varteksa vraća se u Varaždin, gdje su već dogovorene mnoge utakmice u sljedećih 30 -tak dna koliko je ostalo do nastavka prvenstvene utrke. Anđelko Herjavec, predsjednik kluba, prvi je "ispitanik" kojeg smo priupitali kako je zadovoljan sa dosadašnjim obavljenim pripremama Varteksa.
"Nema nikakvih spektakularnih napredaka ili nazadovanja. Sve je onako kako smo dogovarali. E sad, to je prva faza rada kaj su tek počeli delati i ja sam zadovoljan. Zadovoljan sam i s jednom i s drugom utakmicom koju smo odigrali, malo su tereni problematični. No što se tiče igre, ipak je to prva, prva faza priprema."


"Drugi kat" Varteksove momčadi (Snimio: Dražen Patarčić)

Što bi Vas zadovoljilo u ovom nastavku prvenstva da Varteks napravi?
"Da uđemo u Europu. Uvijek je taj cilj. A sad što se bude dogodilo to ćemo vidjeti." Tko po Vama ima najveće izglede da osvoji prvenstvo?
"Dinamo. Dinamo i Osijek, s tim ako Osijek dobije Dragovoljca, onda ga se bude teško zaustavilo, a ako izgubi od Dragovoljca onda još bude svega i svačega. Nikome neće biti lako. Sve je to tu. Najveće je pitanje oko financiranja klubova, odnosno igrača. Tko uspije riješiti probleme redovne isplate igrača i premija imat će najviše šanse da ih sve zadrži na okupu, i samim tim da konkurira na naslov."

Kako vidite Varteks naspram ostalih momčadi u nastavku prvenstva?
"Svaka utakmica je važna. Varteks će biti jedna od momčadi koje će direktno odlučivati o plasmanima. Mi uvijek grizemo do kraja bez obzira s kim se igra i gdje. Na nama će se mnogi polomiti. Mi imamo jako dobru ekipu. I moguće je da se borimo i za sam vrh u nekim kombinacijama nastavka ovog prvenstva."

Anđelko Herjavec ima prodoran osmijeh i originalne viceve. Uz njega nikada nije dosadno, za sve ima odgovore, svoje ideje i primjedbe. Ali ovoga puta govoreći o Varteksovim mogućnostima mislio je vrlo ozbiljno. Gospodo sa vrha - pripazite!

Audio: Herjavec o Poreču

Brci trenera Ivana Katalinića nisu smrknuti unatoč porazu od Poljaka.
"Igrači su već spremni. Dobro su individualno radili u pauzi prvenstva prije početka ovih priprema. Sve podnose lako. Do prvenstva ima još 30-tak dana i imamo dovoljno vremena kroz ugovorene utakmice sve isfiltrirati i da vidimo koja je to najbolja jedanaestorica. Meni je sada lakše raditi nego na početku prvenstva jer su svi igrači ostali na okupu, nitko nije otišao, tako da sa uigravanjem nemam nikakav problem. Tijekom ovog jesenskog dijela neki mladi igrači su se afirmirali, pokazali da mogu i znaju igrati, da su dobri talenti. Sada na proljeće očekujem nastavak tih kvalitetnih igara, očekujem još bolju igru Varteksa kao momčadi."

Što nakon Poreča?
"Imamo ugovoreno 4-5 utakmica doma i na strani. Radit ćemo u Varaždinu, naravno, ako nam to uvjeti budu dopustili. Ako ne bude hladno i snijega. Ako se ne može raditi zbog uvjeta sigurno da je plan maknuti se negdje van Varaždina gdje ćemo moći brusiti formu za nastavak prvenstva."

Da li Varteks može dosegnuti želje uprave kluba, a to je plasman u Europu?
"Ova posljednja 4 kola će pokazati što možemo napraviti u prvenstvu. Bodovi se ne dijele nego se prenose. Mi istina imamo dosta težak raspored. Igramo s Osijekom, Hajdukom, Zagrebom. Dakle od 4 utakmice sa tri vrlo jake momčadi, s ekipama iz vrha koje će pokazati gdje pripadamo. Ako ih dobijemo onda se možemo umiješati i za sam vrh. Ali ako ih ne dobijemo, onda moramo šansu tražiti u Kupu, gdje smo ostali u 8 momčadi. To su dvije utakmice sa Zagrebom kojeg možemo proći, a onda dolazi Dinamo. Postoje mnoge mogućnosti na jednoj i na drugoj strani, sada je teško kazati da li ćemo uspjeti ili ne."

Audio: Katalinić o favoritima

Tko je po vama najozbiljniji kandidat za prvaka?
"Mislim da je Osijek taj kandidat, jer ima veliku bodovnu prednost. Dinamo i Hajduk ne znaju "trčati" za prvakom, nisu navikli na to. Osijek ima zaostalu utakmicu s Dragovoljcem i ako to dobije teško da će ih netko stignuti u ovih desetak kola koliko će ostati do kraja."

Saša Bjelanović bi trebao biti uz Veldina Karića jedan od najopasnijih tandema naše lige.
"Trenutno smo 10 tak dana u pripremama i sve ide kako treba, Ja sam došao na pripreme u dobroj kondiciji, tako da mi ovo nije bio nikakav problem. Teoretski nismo u Ligi 6, ali ćemo sigurno u nju ući. A kada se krene u borbu za prvaka sve je otvoreno i biti će dosta podjednakih ekipa i nijanse će odlučivati. Mi imamo težak raspored. Osijek vani, Hajduk doma, pa Marsonija vani i za kraj Zagreb doma. Puno će ovisiti o ovim utakmicama. Ako se uspijemo približiti Zagrebu i Hajduku onda možemo računati i na plasman u Europu kroz ligu", završio je svoje viđenje porečkih priprema Saša Bjelanović.


Anđelko Herjavec i Ivan Katalinić su optimistični glede nastavka sezone (Snimio: Dražen Patarčić)

Veldin Karić jedan od najiskusniji Varteksovaca.
"Prvi dio prvenstva odigrali smo solidno. Peti smo na tablici, i sigurno idemo u Ligu 6 za prvaka. Pripreme su naporne, teško je ali su one potrebne kako bi mogli ispuniti postavljene nam ciljeve u prvenstvu. Jedna utakmica je izgubljene, drugu smo igrali neriješeno, ali to su teške noge od trčanja i nema potrebe za strahom. Bitno je da nema ozljeda i da smo svi zdravi. U Ligi 6 možemo stići Hajduka, Osijeka teško jer je Osijek dobra ekipa, dugo igraju zajedno, Dinamo je pao, i ne znam da li će se dići u ovoj polusezoni. No svakako imamo šanse tražiti plasman u Europu kroz preostale utakmice lige za prvaka. U Kupu imamo utakmice sa Zagrebom, ali ja vjerujem da će Varteks igrati u finalu. Nogomet je napredovao, počelo se normalno suditi i zašto mi ne bi mogli osvojiti Kup. U ostalom, nas uprava za sada kvalitetno prati sa financijskim obvezama, imamo odlične uvjete za rad a to može biti bitan detalj u nastavku natjecanja."

Očigledno je da su i igrači Varteksa kao i struka svjesni da sa ovim dobrim pripremama koje su odradili u Poreču stvaraju dobri preduvjeti za sustizanje ali i prestizanje direktnih konkurenata u Ligi 6 koja dolazi. Nikoga ne podcjenjuju, nikome ne priznaju da su bolji. Za sve će biti mjerodavan zeleni teren na kojem će pod dirigentskom palicom Katalinića Varteksova mladost ukomponirana sa nekolicinom iskusnih majstora nogometa pokazati i dokazati da im je mjesto u gornjem domu hrvatskog nogometa. Za nadati je se da će ovakav jak Varteks uz Osijek, Dinamo Hajduk i Zagreb svojim igrama vratiti gledatelje na naše prazne tribine jer nogomet je tu upravo radi publike , navijača a ne radi sebe samoga.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!