Ostali sportovi

Blanka u Moskvi, Ivana u Varšavi

Maja Giljanović • subota, 14.06.2008.

Svjetska prvakinja Blanka Vlašić i hrvatska rekorderka Ivana Brkljačić sutra u Moskvi, odnosno Varšavi nastavljaju sa zgusnutim ritmom mitinga - Blanka lovi svoj 28. uzastopni trijumf, a Ivana nakon propuštanja Ostrave zbog ozljede leđa najavljuje nov rezultatski iskorak i pobjedu kojom bi osigurala Svjetsko atletsko finale...

Blanka Vlašić nevjerojatan je niz produljila prije dva dana u Ostravi postavivši novi najbolji rezultat sezone - preskočila je 205 centimetara i premašila samu sebe s obzirom da joj konkurencija ove sezone slavi preskoči li okruglo dva metra, kao primjerice Arianne Friedrich u Berlinu.

Blanka je inače u Češkoj bod budnim okom trenera Bojana Marinovića redom još ostvarila 27. uzastopnu pobjedu, osvojila svoju treću Zlatnu sprintericu - ranije je sa 198, odnosno 200 centimetara slavila 2004. i 2006., postavila novi rekord mitinga srušivši Kajsu Bergqvist i Šveđankinih 201 otprije pet godina te okruglo 10. put u karijeri napadala 209 Štefke Kostadinove još iz Rima 1987. godine.

Usput je deklasirala konkurenciju i Ruskinje Jekaterinu Savčenko i Svetlanu Školinu ostavila za ogromnih 13 centimetara (!) na dalekom drugom mjestu, a u Moskvi će joj ozbiljniju konkurenciju u prvom redu činiti srebrna iz Osake Ana Čičerova. Ostale poput Kljugine, Kivimjagi i Kovaljenko više-manje će samo popuniti startnu listu. Rekord mitinga upravo je Blankin - 202 centimetra iz 2006. godine.

Gledatelji na Znamenki Memorijalu vidjet će još cijeli niz aktualnih i nekadašnjih olimpijskih, svjetskih i europskih prvaka poput Jurija Boržakovskog, zlatnog iz Atene na 800 metara, Tatjane Lebedeve, olimpijske pobjednice također 2004. u dalju i trostruke svjetske prvakinje, ili Kima Collinsa, svjetskog prvaka na stotki iz 2003.

S druge strane, Ivana Brkljačić je miting u Ostravi preskočila predostrožnosti radi, a put Varšave - kladivo je na programu u 13 sati - se u društvu trenera Rolanda Varge zaputila "po pobjedu kojom bi osigurala novih 10 WAF bodova, osigurala nastup u Stuttgartu" (sredinom rujna, op. p.) "i mirne se duše koncentrirala na pripreme za sve skorije Olimpijske igre."

Pobijedit će, među ostalima, trebati i olimpijsku pobjednicu iz Sydneyja Kamilu Skolimowsku i svjetsku broncu iz Pariza Manuelu Montebrun. Dosad je, inače, 24-godišnjakinji kladivo najdalje letjelo u Tallinnu (73.73), što je u ovom trenutku šesti rezultat na svijetu - listu, pak, predvodi Bjeloruskinja Aksana Mjankova (76.19).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!