Nogomet

Tucak ujedinio Ruandu

Petar Plevnik • nedjelja, 15.06.2008.
Tucak ujedinio Ruandu
Foto: EPA

Treće kolo afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. donijelo je nekoliko senzacionalnih rezultata, a nakon dosadašnjeg dijela kvalifikacija najugodnije iznenađenje svakako je Ruanda hrvatskog stručnjaka Branka Tucaka...

Ako je suditi prema dosadašnjem dijelu kvalifikacija, vrlo lako bi se mogla ponoviti situacija od prije dvije godine iz Njemačke, kada su čak četiri afričke reprezentacije po prvi put u svojoj povijesti izborile nastup na Svjetskom prvenstvu (Angola, Gana, Obala Bjelokosti, Togo).

Naime, u susretima odigranim ovog vikenda poraze su upisali favoriti poput afričkog prvaka Egipta, koji je iznenađujuće poražen u Malaviju, a ništa bolje nisu prošla ni dva sudionika Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, Angola i Gana. Angola je prvi poraz u grupi tri upisala u Ugandi, dok su Crne zvijezde također prvi poraz u skupini pet doživjele u Gabonu.

Drugi poraz u tri susreta upisao je domaćin Svjetskog prvenstva, Južna Afrika, koja u kvalifikacijama sudjeluje zbog pokušaja osiguravanja plasmana na Afrički kup nacija. Bafana Bafana poražena je u Sierra Leoneu i može biti presretna što je domaćin Svjetskog prvenstva, inače bi još jednom ostala bez plasmana na završnicu.

Najugodnije iznenađenje nakon tri odigrana kola definitivno je Ruanda. Momčad koju s klupe predvodi hrvatski stručnjak Branko Tucak na odličnom je putu da izbori plasman u sljedeći krug kvalifikacija, budući da, uz Nigeriju i Burkinu Faso, jedina ima stopostotni učinak iz tri utakmice. Nakon pobjeda nad Mauritanijom te slavlja u Etiopiji prošlog vikenda, Tucakovi su izabranici ovog vikenda priredili pravu senzaciju s 3:1 u Kigaliju svladavši četvorostrukog sudionika svjetskih prvenstava Maroko.

Drugi krug afričkih kvalifikacija nastavlja se već idućeg vikenda susretima četvrtog kola. Plasman u završni treći krug kvalifkacija osigurat će 12 pobjednika skupina te osam najboljih drugoplasiranih momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!