Nogomet

"Turska organizirana improvizacija"

Bernard Jurišić • srijeda, 18.06.2008.

(Iz Bad Tatzmannsdorfa za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Slavena Bilića je danas u Bad Tatzmannsdorfu dočekala sva sila hrvatskih, turskih i brojnih novinara iz drugih europskih zemalja. Hrvatska je hit prvenstva, dovoljno to pokazuje gužva u press centru...

Slaven Bilić je sa svojim stručnim stožerom ušao u završnicu priprema za četvrtfinalni susret protiv Turske u Beču. Vremena za uživanje u pobjedama u skupini nema, Turci već čekaju. "Jutros smo napravili analizu Turske, gledali smo ih i sinoć na DVD-u kojeg smo napravili. Odradili smo uobičajenu pripremu kao i za svaku dosadašnju utakmicu."

Hoćemo li pozvati još nekoga zbog izostanka Budana?
"Razmišljali smo o tome, ali mi smo tu još na ovih par utakmica pokriveni. Naravno da je hendikep velik zbog Budana, ali za Turke zvati nekoga mislim da bi bilo malo glupo. Nemamo još puno utakmica ovdje i mislim da nas ima dovoljno."

Jedan poljski kolega opet je uletio s pitanjem o glazbi, na što su se još jednom hrvatski novinari, a i Slaven Bilić, uhvatili za glavu. "Daj pustite me više s pjesmama, pitajte nešto pametnije." Poljak je nastavio s pitanjem koji je recept za pobjedu protiv Nijemaca, jer Poljaci to za razliku od Hrvata nikako ne mogu ostvariti. "Trebate biti bolji.

Nitko nije pobijedio u svih 6 utakmica na EP, je li Hrvatska spremna srušiti taj rekord?
"Vidim ja da vas je malo prebacilo s tim pitanjima. Niti Brazil to nije planirao kad je uspio na SP-u, jednostavno se u svakoj utakmici postavio spreman pobijediti i to im je uspjelo. Ne razmišljamo o nikakvim rekordima, idemo utakmicu po utakmicu. Ni u skupini nismo kalkulirali i razmišljali o bodu negdje, sve smo htjeli pobijediti. Pristupamo svakoj utakmici posebno i tako će biti i dalje. Trenutno nas zanima samo Turska."

Imate li novih spoznaja o Turskoj?
"Igrači su po prvi put gledali baš ciljano ono što im želimo pokazati o Turcima. Nismo ih imali vremena previše gledati dosad, oni su ekipa kod koje nema bitne razlike gledati utakmicu navijački ili analizirati njihovu igru. Kod njih nema šablona i krasi ih jedna organizirana improvizacija. Imaju nekoliko ekstra-znalaca koji individualno mogu bilo kome napraviti velike probleme bilo kome."

Hoće li igrati ista momčad kao protiv Njemačke?
"Imamo još dva treninga i imamo puno opcija i mogućnosti. Hvala Bogu na tome. Isto tako smo u situaciji da ne moramo lutati, jer bilo koju momčad pošaljemo znamo da će svi dati sve od sebe. Sastav ću objaviti prije utakmice iz poštovanja prema igračima i vremenu koje imamo do utakmice."

Turci za razliku od nas imaju dosta problema s ozljedama?
"Sretni smo što nemamo kartona, ali imamo ozlijeđenih igrača, poglavito Knežević koji je ušao svaki put i nametnuo se kao prva opcija za obranu. Da je danas utakmica teško bi igrali Srna i Rakitić, tako da ni kod nas nije sjajna situacija. U petak će igrati smao najspremniji, nadajmo se da će se svi oporaviti."

Ljuti li vas turski optimizam i bahatost i izjave kako su sretni što su dobili nas, a ne Nijemce?
"To što se Turci hrabre nije ništa posebno, hrabrimo se i mi. Ovo je četvrtfinale i to nas neće ništa dodatno napaliti, niti će nas prepasti svojim najavama. Živimo u svom zatvorenom svijetu i dosad smo dosta dobro izolirani od tog vanjskog utjecaja."

Stvara se percepcija da je Turska najslabija od 8 u četvrtfinalu, bojite li se euforije u momčadi?
"Kod nas je uvijek tako, a time podcjenjujemo svoje uspjehe. Tako kad smo Engleze pobijedili pa je to pripisano krtici, pa su Izraelci bili loši, a ne mi dobrii na to smo navikli. Euforija je u domovini velika, ali mi znamo koje su vrijednosti i mane Turske. Kod nas nema euforije, ali ima ogromna pozitivna količina samopouzdanja i vjere u nas. Ponosni smo, ovo je velik uspjeh, ali ispunili smo tek prvi od naših ciljeva koji smo sami sebi nametnuli."

Osjećaju li igrači pritisak oko ulaznica?
"Da, teško je to riješiti, to je situacija u kojoj smo bili i prije 10 godina u Francuskoj. Navijači zovu i nas i igrače, ljudi ne mogu shvatiti da ni mi nemamo toliko karata da ih možemo dijeliti i bliskim prijateljima. Inzistirao sam da to bude riješeno danas i da nas nakon toga više nitko ne pita o tome. Od večeras više nema priče o kartama."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!