Nogomet

Prvak Azije bez Mundijala

Petar Plevnik • ponedjeljak, 23.06.2008.
Prvak Azije bez Mundijala
Foto: EPA

Susretima posljednjeg šestog kola završen je treći krug azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. Među 10 momčadi koje će se u posljednjem krugu kvalifikacija boriti za četiri (pet) mjesta u Južnoj Africi neće biti azijskog prvaka Iraka, kao ni najmnogoljudnije zemlje svijeta Kine...

Najuzbudljivije uoči posljednjeg kola bilo je u skupini jedan, gdje su, uz od ranije kvalificiranu Australiju, borbu za drugo mjesto vodili Irak i Katar. Iračanima je za osiguravanje drugog mjesta bio dovoljan i bod, no Katar, predvođenim bivšim urugvajskim izbornikom Jorgeom Fossatijem, slavio je u Dubaiju, ostavivši prvaka Azije bez prigode da osigura nastup na Svjetskom prvenstvu.

Još veća senzacija umalo se dogodila u Al Ainu, gdje je gostima iz Sirije za osiguravanje drugog mjesta u skupini pet bila potrebna pobjeda od tri gola razlike protiv izravnog konkurenta Kuvajta. Sirijci su došli na korak do čuda, no pogodak Matara s bijele točke u 79. minuti omogućio je momčadi Bruna Metsua poraz od 1:3, dovoljan za drugo mjesto u skupini i nastavak kvalifikacijskog puta.

U preostale tri skupine sve su dvojbe bile riješene i prije posljednjeg kola. Plasman dalje iz skupine dva osigurali su Japan i Bahrein, iz skupine tri dalje idu Južna i Sjeverna Koreja, dok su najuvjerljiviji u skupini pet bili Saudijska Arabija i Uzbekistan.

Deset kvalificiranih reprezentacija natjecanje nastavljaju svrstane u dvije skupine, iz kojih će dvije prvoplasirane reprezentacije osigurati izravan nastup na Svjetskom prvenstvu, dok će pobjednik dvoboja trećeplasiranih momčadi u skupini svoju prigodu za nastup u Južnoj Africi tražiti protiv najbolje momčadi Oceanije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!