Ostali sportovi

206 protiv Šlesarenko

Maja Giljanović • subota, 05.07.2008.
206 protiv Šlesarenko
Foto: EPA

U prvom izravnom dvoboju svjetske prvakinje iz Osake Blanke Vlašić i olimpijskog zlata iz Atene prije četiri godine Jelene Šlesarenko kao pobjednica je i to po 31. uzastopce izašla naša 24-godišnja Splićanka...

Blanka se Ruskinji ujedno revanširala za poraz u Oslu još u lipnju lani - Šlesarenko je, naime, na prvom mitingu Zlatne Lige 2007. pobijedila i koštala nekadašnju dvostruku svjetsku prvakinju podjele milijunskog jackpota na koncu sezone.

Svjetska je dvoranska prvakinja iz Valencije u ožujku promovirana u prvu zvijezdu IAAF-ovog "Meeting de Madrida", a na Moratalaz se vratila nakon lanjskog postavljanja rekorda mitinga - 205 centimetara.

Toliko je inače Blanka preskakala triput ove sezone - u Weinheimu još u dvorani, Ostravi te Bygdoszczu prije četiri dana, a vodećih je na svijetu ove godine, pak, postavila na Kupu Europe "Bruno Zauli" 22. lipnja u Istanbulu. Šlesarenko je s druge strane debitirala 28. lipnja u Eberstadtu i slavila s 202 centimetra postavši prva Blankina pratilja i treća visašica nakon još Njemice Arianne Friedrich preko dva metra ove sezone.

U krasnim vremenskim uvjetima zanemare li se povremeni zapusi malo jačeg vjetra, Blanka je otvorila natjecanje na 184 centimetra i prvu visinu, a propustila je 175 i 180, preskočila iz prvog pokušaja. Šlesarenko također, a još su inače popis sudionica činile redom Španjolke Ruth Beitia, Marta Mendia i Gema Martin-Pozuelo, Ruskinja Tatjana Kivimjagi, Ukrajinka Vita Stjopina te Grkinje Adonia Steriyou i Maria Papayeoryiou.

Vlašić je potom propustila 188 (Šlesarenko je skakala i preskočila isprve), a na 192 i 195 su obje sačuvale čistu listu - Beitia također nije rušila i tri su prve favoritkinje u tom trenutku čvrsto držale prva tri mjesta.

198 i 201 su također barem što se Blanke tiče pale iz prve: Beitia naprotiv 201 preskače iz druge - Španjolka je upravo pred svojim navijačima stigla do svog rekorda ove sezone, a 26-godišnja braniteljica olimpijskog naslova iz treće.

Prvi je put Blanka rušila letvicu na 203 - visini kobnoj i za Beitiju i za Šlesarenko - a nakon što ju je apsolvirala u drugom pokušaju u dogovoru s trenerom Bojanom Marinovićem odabrala je podignuti je na visinu od 206 što bi bio novi rekord mitinga - dvaput je rušila žaleći se "Nemam ritma!" da bi je treći put preskočila.

Triput je potom po 12. put u karijeri rušila svjetski rekord legendarne Štefke Kostadinove, ali 31. uzastopna pobjeda je svejedno tu, 27. preko dva metra te poravnanje vodećeg rezultata sezone također.

Sljedeća bi, pak, trebala uslijediti 11. ovog mjeseca na trećem mitingu Zlatne lige i to u Rimu. Hoće li upravo na Olimpicu gdje je velika Bugarka 1989. postavila svjetski rekord - 13. put da Blanka lovi 209 biti dobitan?

Madrid, vis:
1.VLAŠIĆ 206 MR
2.Beitia 201 SB
3.Šlesarenko 201
4.Kivimyagi 195
5.Stjopina 192
6.Mendia 188
7.Papayeoryiou 188
8.Steryiou 188
9.Martin 184

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!