Nogomet

Upoznajte Darija Cvitanića

Mario Lešković • utorak, 08.07.2008.
Upoznajte Darija Cvitanića

Znate li tko je Dario Cvitanić? Ne znate? Nije to toliko veliki grijeh. Grijeh će biti ako to neće prepoznati naš HNS, a po svemu sudeći to nije slučaj. A za one koji su odmah znali tko je on, reći ćemo samo da su bili u pravu i da je Dario potencijalni hrvatski nogometni reprezentativac...

Dario Cvitanić, podrijetlom Hrvat, rođenjem Argentinac, nedavno je potpisao ugovor sa slavnim nizozemskim Ajaxom, čime je zainteresirao hrvatsku nogometnu javnost i čime su krenula nagađanja da bi se mogao priključiti našoj nogometnoj svetinji. On sam na to je rekao: "Ako poziv stigne, neću puno razmišljati. Sjedam na prvi zrakoplov i krećem za Hrvatsku. Ta je momčad velesila, tko ne bi htio igrati za nju?! To je domovina mojih predaka i dao bi sve od sebe da budem dio te momčadi."

Za to vrijeme naša nogometna diplomacija radi punom parom na tom slučaju, a da je tako potvrdio je i glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić: "Načuo sam ponešto o njemu, no kada sam bio prije dvije godine u Argentini on nije bio među 25 Banfieldovih igrača, tako da ga nisam imao priliku upoznati. Planiram ovih dana upravo kontaktirati s ljudima u Argentini i razgovarati s igračem."

Marković i Srebrić na upoznavanju

Koliko su čelnici HNS-a zainteresirani vidjeti Cvitanića u dresu Hrvatske, potvrđuje i informacija da predsjednik Vlatko Marković i generalni tajnik Zorislav Srebrić ovog četvrtka putuju u Amsterdam kako bi razgovarali s 24-godišnjim napadačem. Tom prilikom potegnut će se i pitanje njegove hrvatske putovnice, zbog čega će se čelnici HNS-a sastati i s hrvatskim veleposlanikom u Nizozemskoj.

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković ima više informacija o hrvatskom Argentincu: "U kontaktu smo s Cvitanićem. Ako Dario bude igrao za neku reprezentaciju, bit će to Hrvatska." Što bi u prijevodu značilo da je Dario, za razliku od nekih prijašnjih pokušaja naše nogometne diplomacije (Daniel Biloš), iznimno zainteresiran za nastup za našu reprezentaciju.

Dario Cvitanić rođen je 16. svibnja 1984. godine u Baraderu, visok je 175 centimetara, ali unatoč toj visini odlično igra glavom. Dok nije potpisao za Ajax, igrao je za argentinski klub Banfield, gdje je u 65 utakmica postigao 21 pogodak čime je skrenuo pažnju na sebe i zainteresirao skaute mnogih klubova da se zanimaju za njegove usluge.

Nije mu bitno udara li lijevom ili desnom nogom, jer njegovi udarci s obje noge odsjedaju tamo gdje svaki napadač najviše voli. U mreži. Najbrži ili najspretniji u skautingu bili su Ajax i Espanyol, a Cvitanić kaže da je prevagnulo kada je, sada trener Ajaxa, a prije najbolji svjetski napadač Marco van Basten, za njega izjavio da je oduševljen njegovim mogućnostima i da bi ga volio vidjeti u svojim redovima. Za transfer je Ajax platio čak sedam milijuna eura, što je za klub poput Ajaxa, koji jeftino kupuje, a skupo prodaje, vrlo visoka investicija.

Po svemu navedenom vidljivo je da u njemu leži potencijal, a pod Van Bastenovim vodstvom sigurno bi trebao još napredovati kao napadač i obogatiti svoj repertoar poteza. Na kraju krajeva, Ajaxova škola je poznata po radu s mladima.

Nakon što se riješi papirologija oko njegova državljanstva i kada počne igrati i zabijati nada se da će natjerati izbornika Slavena Bilića da posegne za njegovim uslugama. Konkurencija u našem napadu je velika, ali za realizatora koji se još mora dokazati, sasvim sigurno se može naći mjesta. Bitno je da volja postoji s obje strane, a dalje je sve na Dariju.

Hrvatski jezik Dario ne govori, no nema dvojbe da će ga brzo naučiti, ako je vjerovati njegovim izjavama da ga je u Hrvatsku zaljubio njegov djed. Prijateljski susret sa Slovenijom 20. kolovoza mogao bi biti idealan poligon za upoznavanje hrvatske javnosti s još jednim "zlatnikom" hrvatske dijaspore. A i Darija Cvitanića s hrvatskom javnošću.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!