Ostali sportovi

Žestoke reakcije i ogorčenje zbog političkog napada na sport

HINA • utorak, 08.07.2008.
Žestoke reakcije i ogorčenje zbog političkog napada na sport
Foto: Davor Sajko

Dan nakon što su se tri saborska zastupnika negativno odredila prema rebalansu proračuna u dijelu koji se odnosi na financiranje sporta, stižu žestoke reakcije iz velikog broja hrvatskih sportskih saveza i udruga. Ogorčen političkim napadom na sport i sportaše oglasio se i Hrvatski olimpijski odbor...

HOO: "Omjer finaciranja kulture i športa je 16:1"

Krovno športsko tijelo u Republici Hrvatskoj - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) poslao je u utorak priopćenje kojim reagira na istupe pojednih zastupnika na rebalans proračuna koji se odnosi na ulaganja u šport.

"Neugodno smo iznenađeni, pa čak i razočarani, raspravom kojoj smo bili svjedoci u jučerašnjoj informativnoj emisiji "Dnevnik" na Hrvatskoj televiziji u kojoj se jedan uvaženi zastupnik Hrvatskog Sabora osvrnuo na rebalans proračuna RH u dijelu koji se odnosi na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Ne tako davno, 90-tih godina, odnos proračunskog financiranja kulture i športa bio je izjednačen, u omjeru 1:1.

Danas je taj omjer daleko na strani kulture, mislimo da nećemo pogriješiti ako kažemo da je omjer oko 16:1.

Hrvatski olimpijski odbor nikada, ali baš nikada, nije bio protiv toga da kultura dobije toliko sredstava pa i više. Ali nam nitko nema pravo oduzeti pravo i potrebu da šport u Hrvatskoj dobije više. Zahvaljujemo se Vladi RH i premijeru dr. Ivi Sanaderu, te isto tako i matičnom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, ministru g. Draganu Primorcu što su u rebalansu Proračuna istakli posebnu stavku tekućih zaliha za potrebe Olimpijskih igara u Pekingu, u kolovozu ove godine. I dosadašnje nastupe na OI i ZOI financirala je Vlada RH iz sredstava tekuće zalihe.

Nikada više hrvatskih olimpijaca neće biti na Olimpijskim igrama. Ovog trenutka ih je 88 ili 10 % više nego li u Ateni 2004. godine, a to nije još konačan broj športaša.

Zar jedna Blanka Vlašić, rukometna reprezentacija, vaterpolisti, Sanja Jovanović, Mario Ančić i još nenabrojeni vrhunski športaši Hrvatske ne zaslužuju minimum uvjeta kako bi se mogli ravnopravno natjecati sa svojim športskim konkurentima. Oduzeti im to pravo ne bilo niti humano niti športski ispravno. A niti moralno.

Tko nam je, svih ovih godina, od osamostaljenja Hrvatske pružao osjećaj sreće, zadovoljstva i ponosa. I rodoljubnog naboja.

Jer, ruku na srce, ako postoji nešto što kontinuirano prezentira i reprezentira Republiku Hrvatsku to je, bez sumnje, šport i športski rezultati. O tome su se svi mogli uvjeriti za vrijeme trajanja EP u nogometu, kao što će se, isto tako, moći uvjeriti i za trajanja Olimpijskih igara u Pekingu. I stoga ne razumijemo ovakav stav, ovakvo promišljanje i zato ga, u najmanju ruku, ne odobravamo već ga osuđujemo", kaže se u priopćenju kojeg su potpisali predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop.

HRS: "Žalosno"

Na izjave saborskih zastupnika SDP-a Marije Lugarić, Daniela Mondekara i Gvozdena Flege, izrečene u ponedjeljak na konferenciji za novinare, da su "Rebalansom proračuna neopravdano povećana izdvajanja za šport u Državnom proračunu", danas je priopćenjem reagirao Hrvatski rukometni savez koji ističe da najtrofejniji šport u Republici Hrvatskoj ne bi bio u mogućnosti postići takve rezultate bez adekvatnih ulaganja Države u razvoj mladih, poticanje vrhunskog športa te ulaganja u športske objekte.

"U trenutku kada naši športaši postižu vrhunska športska postignuća, od naših rukometaša koji su se više puta okitili olimpijskim i svjetskim odličjima te su najveći ambasadori športa i Republike Hrvatske, neprihvatljivo je da se takve izjave plasiraju u javnost. Potvrda vrijednosti hrvatskog športa i rukometa je i dobivanje organizacije Svjetskog rukometnog prvenstva koje će se iduće godine održati u 6 hrvatskih gradova u kojima se grade višenamjenske dvorane koje će ostati kao trajna vrijednost na korist i dobrobit športa i društva u cjelini. Samo zahvaljujući razumijevanju i financijskoj potpori Vlade Republike Hrvatske ovaj i mnoge druge projekte uspjeli smo u potpunosti realizirati.

Pitamo se zar ljudi koji ovakvo što izjavljuju nisu i sami bili ponosni na naše uspjehe i uz stotine tisuća naših građana radovali se na njihovim veličanstvenim dočecima.

Žalosno je da se uoči početka Olimpijskih igara na ovakav način umanjuje vrijednost športa i važnost ulaganja u šport, a s druge strane očekuje nastavak niza vrhunskih rezultata hrvatskih športaša", stoji u priopćenju Hrvatskog rukometnog saveza.

HVS: "Ne zaustavljajte šport"

Povodom rečenog o športu na konferenciji za tisak SDP priopćenjem se u utorak oglasio i Hrvatski vaterpolski savez (HVS).

"Zaustavite Reuters - uzviknuo je prije mnogo godina komunistički čelnik pročitavši vijest najveće svjetske informativne agencije u kojoj se iznosila nepoćudna istina o režimu kojem je pripadao.

- Zaustavite šport - uzviknuli su jučer u hrvatskom Saboru zastupnici SDP-a, suočivši se s neugodnom istinom kako je izdvajanjima za šport Hrvatska sve bliže potpunom suglasju s Europskom poveljom o športu (usvojenom još 1992. godine), a naročito člankom 8. koji zahtijeva izdvajanja koja će omogučiti športašima da u potpunosti, nesmetano, razviju sve svoje fizičke i ljudske potencijale (kako bi ih mogli pretočiti u rezultate).

Posljednjih nekoliko godina naši športaši, vaterpolisti imaju tu mogućnost. Zahvaljujući potpori državnih fondova namijenjenih financiranju športa i, većim dijelom, našim sponzorima iz sivila reprezentativne prosječnosti stigli smo na svjetski vrh, a ovih dana Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobjedama na Europskom prvenstvu u Malagi dokazuje kako naslov prvaka Svijeta nije bio slučajnost, već rezultat sustavnog ulaganja.

Posve je točno: ovisimo o izdvajanjima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i aplaudiramo svakom povećanju sredstava namijenjenih športu. Sretni smo što je šport s ukupno 205 milijuna proračunskih sredstava stigao na razinu 25 postotaka izdvajanja za znanost, iako bismo možda trebali tražiti europski prosjek koji iznosi trećinu tih izdvajanja.

Umjesto toga, znanstvena, još malo pa, milijarda kuna uvjerava nas kako u ovoj zemlji napokon koračamo prema izdizanju najvećih vrednota: znanja u zemlji zdravih ljudi. Stoga nam neće biti krivo ako se onaj omjer od četvrtine za šport i poremeti u godinama koje slijede, jer ipak smo u godini Oimpijskih igara i priprema za domaćinsto Svjetskog rukometnog prvenstva, športske fešte koju s veseljem očekuju svi ljubitelji sporta u Hratskoj. Umjesto toga zahvaljujemo što su pronađena dodatna sredstva za dostojnu pripremu športaša za Peking i izgradnju dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo.

Da gospodo, šokirali ste nas svojim istupom i posprdnom ponudom da se Ministarstvo prozove Ministarstvom športa i svega ostalog, baš u trenutku kada hrvatski šport bilježi svoje najveće uspjehe, a hrvatski športaši svojim rezultatima priskrbljuju nemjerljiv ugled našoj zemlji gdje god se pojave. Žao nam je što ne želite prepoznati šport kao iznimno važan segment ukupnog razvoja hrvatskog društva.

Sretni smo što Ministarstvo i gospodin Ministar Primorac to čine. Na tome im zahvaljujemo", stoji u priopćenju HVS-a.

HŠŠS: "Oštro osuđujemo napade"

Priopćenjem za medije povodom tiskovne konferencije Socijaldemokratske partije (SDP-a) na kojoj su kritizirana izdvajanja Vlade RH za šport oglasio se i Hrvatski školski športski savez koji podsjeća da je on osnovan u prosincu 2006. godine u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na inicijativu ministra Dragana Primorca te da se danas zahvaljujući aktivnosti Saveza više od 130.000 djece iz cijele Hrvatske redovito bavi športom u osnovnim i srednjim školama.

"U kratkom vremenu rada Saveza pokrenut je čitav niz projekata kojima se povećava uključenost djece u školski šport. Jedan od njih je Univerzalna športska škola u koji je uključeno više od 6.000 djece u dobi od 7. do 10. godine. Vrijedno spomena je i organizacija Državnog školskog športskog prvenstva na čijoj se završnici okupi 3.000 djece iz cijele Hrvatske.

Kako je Hrvatski školski športski savez u potpunosti financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, daljnji razvoj školskog športa, odnosno pružanje prilika svoj djeci da se bave športom u školi, direktno ovisi o ulaganjima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u školski šport.

Važnost bavljenja športom djece i mladih, pogotovo u borbi protiv ovisnosti o drogama, ali i svim ostalim negativnim utjecajima koja okružuju našu djecu, nije i ne smije biti upitna niti u jednom trenutku.

Zbog gore navedenog oštro osuđujemo napade svih onih koji se protive sve većim izdvajanjima za šport djece i mladih", stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik HŠŠS Franjo Arapović.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!