Nogomet

Butragueno tipuje na Casillasa

Maja Giljanović • petak, 11.07.2008.
Butragueno tipuje na Casillasa
Foto: Davor Sajko

Madridski Real je uvjeren je da Zlatna lopta, jedna od dvije najprestižnije individualne nagrade, mora u ruke njihovog Ikera Casillasa...

Emilio Butragueno, legenda s više od 300 utakmica u Realovom dresu, primjerice kaže: "Iker je poseban vratar. Real je spasio u nebrojeno slučajeva, a zapanjujuća je njegova staloženost te u svakoj situaciji mirnoća i konstantnost. Bez premca je - svaka čast svima - najbolji golman svijeta i oni što glasuju ne smiju to zanemariti".

"Europski je prvak, a uloga koju je odigrao u četvrfinalu" (protiv Italije je, naime, zaustavio dva jedanaesterca) "čini ga jednim od najzaslužnijih u trijumfu Španjolske na Euru. Njegov je učinak od prve minuta nemjerljiv, a do zadnje je naprosto oduševljavao", navodi Butragueno.

Iker Casillas inače rodom upravo iz Madrida je s kraljevskim klubom prošao sve uzraste - pionire, kadete, C, B te A momčad, a u španjolskom su prvaku, kažu, "mirni na poziciji vratara sljedećih barem 10 godina".

2000. je 27-godišnjak protiv Valencije postao najmlađi ikada golman u finalu Lige prvaka, a u reprezentaciji je trenutno s 85 puta da je čuvao španjolsku mrežu na drugom mjestu iza legendarnog Andonija Zubizarrete (126). Na Euru je, pak, postao prvi vratar s kapetanskom trakom da je podigao trofej europskog prvaka.

Pokojni Lev Jašin, europski prvak s SSSR-om 1960. i po mnogima najveći vratar u povijesti, prvi je i posljednji vratar s osvojenom Zlatnom loptom - 1963. je slavio ispred Giannija Rivere i Jimmyja Greavesa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!