Ostali sportovi

Blanki generalna proba pred Peking

Maja Giljanović • petak, 11.07.2008.
Blanki generalna proba pred Peking
Foto: Davor Sajko

Još je 28 dana preostalo do otvaranja u Pekingu, ali treći od šest mitinga iz serije Zlatne lige što se visa tiče ponudio je konkurenciju dostojnu i samog finala Olimpijskih igara...

11 je visašica na Olimpicu u savršenim vremenskim uvjetima (28 C) i pred 30-tak tisuća gledatelja predvodila svjetska prvakinja iz Osake lani i dvoranska iz Valencije u ožujku Blanka Vlašić, a 24-godišnjoj su se Splićanki u prvom redu sučelile aktualna olimpijska pobjednica Jelena Šlesarenko, viceprvakinje svijeta Ana Čičerova i Antonietta di Martino, europska prvakinja Tia Hellebaut te španjolska prvakinja s 201 ove sezone Ruth Beitia, a zapravo jedina relevantna visašica koja je propustila večeras nastupiti u Rimu je Arianne Friedrich.

Vlašić koja je u Rim doputovala dan ranije i na poziv organizatora promovirala miting kao planetarna svjetska zvijezda što je, a savršeno pribrana i čvrsto na zemlji unatoč vrtoglavoj seriji pobjeda, Blanka je Golden Galu najavila: "Miting u Rimu mi je osobito drag, a nastupiti na Olimpicu i to na mjestu gdje je Kostadinova postavila svjetski rekord, poseban je doživljaj".

Blanka je inače jedna od pet potencijalnih dijelitelja milijunskog jack-pota, a da će ostati u igri i pred Pariz, Zürich te Bruxelles dala je naslutiti prvim četirima skokovima - nakon propuštanja uvodnih 180, 185, 190, 195 i 198 preskače iz prve i to s desetak centimetara fore.

Vlasnica je inače osam najboljih ovosezonskih rezultata, dvaput je preskakala 206 i to prije pet dana u Madridu ("Nema brige", kaže, "pet dana odmora je sasvim dovoljno") i čak se 36 puta okušavala na 210 centimetara.

Na okruglo 200, pak, "stratište" joj protivnica - ona sama je preletjela letvicu, ali i ostala sama na zaletištu te se potom odlučila podignuti je na 205 - dva centimetra više od mitinga rekorda (203)koje od 2003. drže Hestrie Cloete i Šlesarenko koja je, pak večeras osvojila drugo mjesto unatoč dvama rušenjima još na 195 jer 198 je prošla iz prvog, a trećepasirana Hellebaut (po prvi put ove godine) iz trećog pokušaja sva je tri puta, međutim, a treći osobito, rušila i ostala na ove sezone neuobičajeno "samo" 200 centimetara.

Svejedno - pobjeda je Blankina treće uzastopna u Rimu, 32. u nizu još od poraza u Oslu (Šlesarenko) prošle godine, a od Kupa "Bruno Zauli" u Zenici što je samo četiri manje od rekorda legendarne Bugarke.

Rim, vis:
1.VLAŠIĆ 200
2.Šlesarenko (Rusija) 198
3.Hellebaut (Belgija) 198 SB
4.Aitova (Kazahstan) 195
4.Di Martino (Italija) 195
6.Beitia (Španjolska) 195
6.Čičerova (Rusija) 195
6.Green (Švedska) 195
9.Acuff (SAD) 190
10.Strakova (Češka) 185
11.Kivimyagi (Rusija) 185

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!