Ostali sportovi

Svjetski rekord Jelene Isinbajeve

Maja Giljanović • subota, 12.07.2008.
Svjetski rekord Jelene Isinbajeve
Foto: EPA

Olimpijska pobjednica Jelena Isinbajeva oborila je i otprije svoj svjetski rekord na Golden Gala mitingu u Rimu preskočivši 5.03 metara...

26-godišnjakinja je na najbolji mogući način ušutkala sve brojniji kontingent kritičara koji su Ruskinju uzeli pod zub osobito nakon promjene trenera prije tri godine i modifikacija u tehnici - tri su godine, naime, prošle, a bez da je Isinbajeva ugrozila 5.01 postavljenih u kolovozu 2005. godine na SP u Helsinkiju.

Jenn Stuczynski je s druge strane sve bolja pa je pritisak porastao i prošlog tjedna kada je prvakinja SAD-a na olimpijskim trialsima s preskočenih 4.92 postavila novi nacionalni rekord, a zanemarivalo se primjerice 4.95 u dvorani (Donjeck u veljači ove godine).

Trostruka svjetska dvoranska i dvostruka svjetska prvakinja na otvorenom se zauzvrat zainatila: "Fokusiranija sam, ljuća. Svijet je počeo brujiti o novoj zvijezdi skoka s motkom, a to nisam smjela dozvoliti".

Presretna je stoga nastupom na Olimpicu: "Opet sam bila ona dobra stara Jelena. Izvrsno sam skakala i za razliku od puta kad sam na TV snimkama nakon natjecanja uočavala tehničke nepravilnosti, ovog puta ih neće biti".

Isinbajeva je slavila ispred drugoplasirane Monike Pyrek (4.75 PB) i Silke Speleburg (4.70 PB) na trećem mjestu, a odlučila se na 5.03 jer "toliko sam puta pokušavala na 5.02 i nije išlo pa smo odlučili probati nešto novo".

Natjecanje je, pak, otvorila na 4.70, prvi je put letjela i iznad 4.75 i 4.85, dvaput na 4.95, a novi svjetski rekord je postavila iz također drugog pokušaja: "Ovo je, međutim, samo početak. U nogama, naime, imam još puno više", zaključila je Isinbajeva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!