Nogomet

"Blatter priča gluposti"

Marin Vuković • subota, 12.07.2008.
"Blatter priča gluposti"
Foto: Euro 2008 SA

Nakon što je predsjednik Fife Sepp Blatter odluku čelnika Manchester Uniteda da ne dopuste Cristianu Ronaldu prelazak u Real Madrid okarakterizirao "modernim robovlasništvom", u Engleskim se medijima i među nogometnim profesionalcima ne stišava ogorčenje zbog takve izjave.

Zbog nepoznavanja stare izreke "ispeci pa reci", čelni čovjek Fife Sepp Blatter svojom je izjavom pošteno uznemirio englesku nogometnu javnost, ali i brojne trenere i čelnike klubova koji silnim milijunima zasipaju svoje najveće zvijezde kako bi ih zadržali u svojim klubovima. Odnose klubova s igračima Blatter je okarakterizirao "modernim robovlasništvom", ustvrdivši kako nijedan klub ne bi smio zadržavati igrača ukoliko on želi otići, čak i kada se nalazi pod važećim dugogodišnjim ugovorom.

Cristiano Ronaldo je ubrzo zatim za portugalsku televizijsku postaju izjavio kako se u potpunosti slaže s Blatterom, ali Portugalčevo mišljenje nipošto ne dijele mediji u Engleskoj, kao ni klupski čelnici i treneri. Štoviše, neke engleske novine, poput Daily Telegrapha, otvoreno se pitaju može li Blatter obnašati dužnost predsjednika Fife ukoliko zastupa stajalište bez ikakvog uporišta. Definicije modernog robovlasništva sasvim se sigurno ne mogu usporediti sa situacijom u kojoj se nalazi Ronaldo, igrač koji je samovoljno i uz savjetodavne usluge svog agenta prije tri mjeseca potpisao posve valjan dugogodišnji ugovor s Manchester Unitedom, koji ga usput svrstava među najbogatije robove, odnosno nogometaše svijeta.

"Ili gospodin Blatter slabo poznaje povijest ili je u stanju neoprostivno bezosjećajno koristiti riječ 'ropstvo' opisujući navodni nepošten tretman Cristiana Ronalda u Manchester Unitedu", navodi komentator Telegrapha koji se u opširnom osvrtu na Blatterov komentar pita zbog čega se predsjednik Fife ne bavi daleko ozbiljnijim problemima unutar svoje organizacije, koji i dalje ostaju neriješeni.

Niti menadžer Portsmoutha Harry Redknapp nije mogao prešutjeti Blatterovu izjavu. "To je glupost, zar ne", otvoreno je kazao Redknapp. "Po toj logici možete dovesti igrača koji će se kasnije pokazati potpunim promašajem, koji neće igrati, neće biti dobar, ali ga morate plaćati sljedeće četiri godine. Međutim, ako se igrač bude fantastičan, trebate ga tek tako pustiti da ode? Ne ide to tako, ugovor se potpisuje nakon obostranog dogovora, samo u slučaju da klub dobije dobru ponudu. To nije ropstvo, Blatter priča potpune besmislice", dodaje trener našeg Nike Kranjčara.

Svoj komentar nije propustio dati niti trener Wigana Steve Bruce: "Ako su ti igrači robovi, što smo onda dovraga svi mi ostali? Oni su ti koji imaju dobar posao", tvrdi Bruce.

Brojne kritike i upiti upućeni na adresu Fife zbog Blatterovog nespretnog komentara zasad su ostali bez odgovora ili isprike. Blatter nije pokazao želju povući izrečeno, dok je glasnogovornik Fife odbio dati bilo kakav službeni komentar Blatterovih izjava: "Zasad nećemo komentirati što je rekao, nikad ne komentiramo intervjue. Ono što je rekao je očito bilo službeno i ne planira dodatna pojašnjenja. U ovom trenutku ne možemo potvrditi da očekujemo bilo kakve dodatne komentare."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!