Nogomet

Šuker opet zabija

Martina Oštrić • nedjelja, 13.07.2008.
Šuker opet zabija

Deset godina nakon pobjede nad Brazilom koja im je donijela titulu svjetskih prvaka, francuska je reprezentacija na Stade de Franceu ugostila najbolje svjetske nogometaše iz '98. godine, od kojih je većina nastupala na tom prvenstvu. Meč je završio s miroljubivih 3:3...

Večerašnja utakmica vratila nas je deset godina u natrag, kada je Hrvatska predvođena kapetanom Zvonimirom Bobanom i najboljim strijelcem prvenstva Davorom Šukerom došla do najvećeg nogometnog uspjeha od samostalnosti. Hrvatski dvojac i danas se našao na travnjaku pariškog stadiona, kao jedni od mnogobrojnih gostiju Zinedinea Zidanea i ostatka društva.

Već proćelavi, s nešto više sijedih i desetak kila teži, ali s ništa manje nogometnog umijeća, gosti su prvi došli do vodstva. Najstariji igrač na travnjaku, 45-godišnji Emilio Butragueno prvi je zatresao mrežu francuskog vratara Bartheza u 25. minuti.

Do kraja prvog poluvremena bilježimo odličan slobodan udarac Zvone Bobana, koji je prošao iznad gola te zatresao mrežu s vanjske strane, te Davidsov prodor koji zaustavlja vratar Lama.

U drugom dijelu nogometaši su nastavili gdje su stali, no novih 45 minuta začinili su s čak pet pogodaka. Dvostruki strijelac na utakmici protiv Brazila, Zinedine Zidane, poravnao je rezultat u 66. minuti, da bi četiri minuta kasnije Portugalac Pedro Pauleta ponovno doveo goste u vodstvo.

Ludovic Giuly koji nije bio dio pobjedničke momčadi 1998. godine postiže pogodak za 2:2 u 89 minuti, da bi već u sljedećoj akciji naš Davor Šuker, kako i priliči najboljem strijelcu Svjetskog prvenstva, u 91. minuti doveo goste u vodstvo. Nažalost, ni ovaj put Šuker nije postao junak protiv Francuza, jer je minutu poslije prekrasnim pogotkom utakmicu zapečatio Bernard Diomede.

Trener bivših svjetskih prvaka Aime Jacquet prije utakmice je izjavio kako su tada bili puni nade. „Danas smo ispunjeni srećom“ rekao je Jacquet pred osamdesetak tisuća navijača okupljenih na današnjoj utakmici.

Strijelac petog pogotka na utakmici, naš Davor Šuker zahvalio se na pozivu, a na pitanje novinara kakve uspomene nosi s ovog stadiona Šuker je odgovorio kako je to bila odlična utakmica u kojoj je dominirao Fair Play, te je dodao da je sretan što se može pohvaliti kako je matirao Bartheza.

Utakmicu je s tribine pratilo mnoštvo uglednika među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, no ipak, sve se odigralo bez trojice igrača koji su tada bili dio francuske momčadi: strijelca trećeg gola u finalu Emanuela Petita, Patricka Viere, koji je tada igrao posljednjih 15 minuta, te Thierryja Henryja, koji je finalni susret odgledao s klupe.

Spomenimo još i da je utakmica počela minutom šutnje za poginulog desetogodišnjaka koji je život izgubio u prometnoj nesreći vraćajući se iz južne Francuske u Pariz kako bi pogledao velikane na dijelu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!