Nogomet

Platini pokreće revoluciju

Marin Vuković • nedjelja, 13.07.2008.
Platini pokreće revoluciju
Foto: UEFA

Predsjednik Uefe Michel Platini ministrima je Europske Unije uručio dokument kojim se predlažu korjenite promjene u europskom sportu. Bude li ova inicijativa prihvaćena, odvođenje mladih talenata iz klubova u kojima su ponikli postalo bi nemoguće.

Prema nacrtu i prijedlogu novoga zakona kojeg je predsjednik Uefe Michel Platini uručio ministrima europskih poslova u Brestu, predlagatelji iz šest najpopularnijih sportova u Europi od Europske Unije između ostaloga traže zabranu transfera igrača ispod 18 godina starosti, određivanje kvote stranih igrača koji mogu nastupati za klubove te konačno stajanje na kraj financijskim nepravilnostima.

Platinijev dokument rezultat je višemjesečnih napora i debata i, ukoliko bude prihvaćen, mogao bi uzrokovati pravu revoluciju u europskom sportu. Primjerice, novim bi zakonom bili posve zabranjeni transferi igrača mlađih od 18 godina, zakonska regulativa stala bi na kraj velikim klubovima i vojskama skauta koji neumorno kroče Europom u potrazi za tinejdžerima koji obećavaju.

Uopće nema sumnje kako je nova regulativa prije svega usmjerena na klubove iz engleskog Premiershipa i Engleski nogometni savez, s kojim Platini od dolaska na dužnost predsjednika Uefe vodi pravi politički rat. Platini se, naime, od samoga početka svog predsjednikovanja stavio na stranu nogometno siromašnijih i slabijih zemalja, koje u novom sustavu vrijednosti iz godine u godinu gube korak s najvećim ligama svijeta, posebice s engleskom Premier ligom.

Prvu bitku predsjednik je Uefe već dobio promjenom sustava natjecanja u Ligi prvaka, koji će od sljedeće sezone omogućiti i klubovima sa slabijim koeficijentom ulazak u elitno europsko natjecanje i komad ogromnog financijskog kolača u kojemu su dosad uživali samo najbogatiji klubovi Europe. Dobije li Platini i ovu bitku, situacije poput prelaska 17-godišnjeg Aarona Ramseya iz Cardiffa u Arsenal ili 16-godišnjeg Cesca Fabregasa iz Barcelone u Arsenal više neće biti mogući.

"U čemu je smisao treniranja i stvaranja igrača, ako će sve mlađi i mlađi napuštati svoje matične klubove", pita se izvor iz Uefe kojeg citira Daily Telegraph. "Klubovi koji stvaraju igrače jednostavno će to prestati raditi i mi se nadamo da će Europska Unija to shvatiti." Prema Platinijevom zakonu, mladi igrači bili bi obvezni potpisati prvi profesionalni ugovor s klubom u kojem su ponikli, čime bi se spriječilo odlijevanje talenata u bogatije lige.

Prijedlog promjena naišao je na glasno odobravanje i u njemačkoj Bundesligi, koja se iz godine u godinu sve teže nosi sa sve bogatijim engleskim Premiershipom, kao uostalom i većina europskih liga. Predsjednik Europskog saveza klubova Karl Heinz Rummenigge podržava promjene i smatra da je od ogromne važnosti zaštititi mlade igrače. "Moramo ih zaštititi i ovo je odličan način sprečavanja odlaska igrača poput Fabregasa u Englesku za gotovo nikakav novac. Bayern je na prošlom U-17 Svjetskom prvenstvu imao najboljeg mladog igrača, Tonija Kroosa, i već je preko 20 engleskih skautova sjedilo na tribinama. To nije dobro i tome treba stati na kraj", kaže Rummenigge.

Platinijeva inicijativa podržana od strane šest najpopularnijih europskih sportova, predvođenih nogometom i ragbijem, mogla bi biti najznačajnija promjena od 1990. godine kada je tzv. "Bosmanov zakon" zauvijek promijenio svijet nogometnih transfera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!