Nogomet

Del Bosque preuzeo prvake

Maja Giljanović • srijeda, 16.07.2008.
Del Bosque preuzeo prvake
Foto: EPA

Nekadašnji trener Reala Vicente del Bosque i službeno je naslijedio Luisa Aragonesa na klupi europskog prvaka Španjolske...

58-godišnja legenda Reala koja je u dresu deveterostrukog europskog prvaka odigrala gotovo 350 utakmica i osvojila pet španjolskih titula i četiri Kupa te u reprezentaciji zaigrala 18 puta i nastupila na Euru '80., još je u ožujku naznačena kao vjerojatni nasljednik najuspješnijeg španjolskog izbornika ikada Luisa Aragonesa (novi je trener turskog doprvaka, naime, u 54 utakmice samo četiri puta poražen) da bi načelni dogovor sa Savezom kasno jučer i potvrđen.

Del Bosque će Španjolsku voditi sljedeće dvije godine, a kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici te će svoj prvi nastup u svojstvu okruglo 50. izbornika u povijesti Furije imati na prijateljskoj utakmici protiv Danske 20. kolovoza u Kopenhagenu. Prvi, pak, službeni ispit stiže protiv Ćirine Bosne i Hercegovine kod kuće u kvalifikacijama za SP 6. rujna.

Del Bosque je europskim naslovima i španjolskim prvenstvima - oba puta dva - ušao u povijest Reala kao jedan od najuspješnijih trenera u njegovoj slavnoj povijesti, a zauzvrat je dobio nogu ni 24 sata od osvajanja rekordnog tada 29. naslova prvaka. "Mirni čovjek" Del Bosque koji je zvijezde poput Zidanea, Figa i Ronalda ukomponirao u pravu momčad, otišao je potom u Bešiktaš gdje se zadržao sedam mjeseci nakon čega je odbio ponudu Meksičkog saveza.

2007. mu je, naime, El Tri ponudio dva milijuna dolara godišnje na kojima se Del Bosque zahvalio očekujući novi poziv iz Reala koji, međutim, nije stigao - otišao je naprotiv Berndu Schusteru.

Službeno će, pak, novi stručni stožer biti predstavljen sutra, a veće izmjene u kadru se ne očekuju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!