Ostali sportovi

Blanka na Saint-Denisu

Maja Giljanović • četvrtak, 17.07.2008.
Blanka na Saint-Denisu
Foto: Davor Sajko

U sutrašnji četvrti miting iz Golden League serije i zadnji prije Olimpijskih igara u Pekingu, pariški Gaz de France, svjetska prvakinja iz Osake lani ulazi obasjana svjetlom reflektora...

Blanka Vlašić je na Stade de Franceu, naime, među svom svjetskom atletskom kremom ostala sama s 800-metrašicom Pamelom Jelimo u utrci za podjelom milijunskog jack-pota. Obje stižu u Pariz s uvjerljivim pobjedama u Berlinu, Oslu i Rimu, a nastave li po očekivanjima te po povratku iz Pekinga riješe još i Zürich odnosno Bruxelles, podijelit će 500.000 dolara.

Sama Blanka kaže: "Novac mi nije primaran. Fokusiram se na sebe, svoje skokove i letvicu, a bit će što bude. Moje je da na svakom mitingu dam maksimum". Lani je poraz na startu serije u Oslu od Jelene Šlesarenko skupo platila samo da bi potom od Kupa Europe u Zenici u lipnju 2007. nanizala 32. uzastopne pobjede i još uvijek ostvaruje najdulju seriju nepobjedivosti od svih aktivnih atletičara - Štefka Kostadinova ih, pak, ima 36.

Fascinira još više, međutim, nedodirljivost nekadašnje dvostruke juniorske prvakinje (2000., 2002. u Kingstonu i Santiagu) te dvoranske prvakinje svijeta: Blanka je dva metra i više preskočila na zadnjih 29 nastupa, a okruglo 200cm preskočenih prošlog petka u Rimu najslabiji joj je rezultat sezone - svejedno, međutim, peti ukupno na svijetu jer letvica na dva metra (odnosno 201, 202 te 203) nije pala samo Ani Čičerovoj, Ruth Beitiji, Jeleni Šlesarenko i Arianni Friedrich.

S 203 je pobijedila na startu u Berlinu, centimetar više je išla u Oslu, a do rekorda sezone dvaput - u Istanbulu na Kupu "Bruno Zauli" sredinom lipnja te 12 dana poslije na GP mitingu u Madridu.

21-godišnji rekord Kostadinove još uvijek odolijeva, ali njenim 209 Blanka je dosad sa svojih 210 cm priprijetila čak 36 puta.

Sutra, odmorena i napunjenih akumulatora kod kuće u Splitu, Blanka će krenuti po 33. uzastopnu, a treću pobjedu u Parizu poslije 2003. (198) te lanjske s rekordom mitinga (202). Konkurenciju joj, pak, čine redom Amy Acuff, Marina Aitova, Ruth Beitia, Sharon Day, svjetska viceprvakinja Antonietta di Martino, Arianne Friedrich, Emma Green, europska prvakinja Tia Hellebaut, Chaunte Howard, Anna Jardin i Adonia Steyriou.

Vis započinje u 20 sati, a izravni je prijenos na Drugom programu HTV-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!