Ostali sportovi

Po još jedan dijamant

Maja Giljanović • ponedjeljak, 21.07.2008.
Po još jedan dijamant
Foto: Davor Sajko

Svjetska prvakinja Blanka Vlašić na sutrašnjem će Super Grand Prix mitingu u Stockholmu protiv među ostalima i aktualne olimpijske pobjednice Jelene Šlesarenko ubilježiti predzadnji nastup prije još Londona u subotu, a nakon čega se povlači u Split i sprema 12. kolovoza put Pekinga...

Acuff, Forrester, Green, Howard, Kivimyagi, Kljugina, Radzivil, Steryiou i Wiklung više-manje samo upotpunjuju startnu listu, a prvoj zvijezdi Blanki realno će kakvu-takvu prijetnju predstavljati Jelena Šlesarenko.

Ruskinja je jučer na Ruskom prvenstvu osvojila srebro s preskočenim novim osobnim rekordom ove sezone, ali s obzirom da je letvicu preletjela u trećem pokušaju titulu prvakinje Rusije joj je uzela svjetska viceprvakinja - Ana Čičerova je, naime, 203 centimetra svladala iz druge. Bronca je inače pripala Svetlani Školini (198).

Treći je ovo obračun Vlašić-Šlesarenko. U Madridu je 5. srpnja Blanka pobijedila izjednačivši svoj ovosezonski rekord iz Istanbula - 206 - Ruskinja je, pak, na otvorenom debitirala s 201 i osvojila treće mjesto, a 11. na mitingu "Zlatne lige" u Rimu s 200 naspram 198 Šlesarenko.

Monumentalno zdanje olimpijskog stadiona lani je 24-godišnjakinju inspiriralo na osobni i hrvatski rekord - 207 centimetara i napad na svjetski rekord Štekfke Kostadinove. Ilustrativno je, pak, da je Stockholm 2007. bilo Blankino 14. natjecanje na kojem je preskočila dva metra, a danas je njih, pak, 56! te je ukupno 85 preskočila magičnih 200 centimetara.

Svjetska je prvakinja iz Osake i dvoranska iz Valencije u Stockholmu još od Gaz de Francea u Parizu prošlog petka (200cm) i najavljuje: "Definitivno pucam na jači rezultat nego na zadnja dva mitinga" (pariških 200 i rimskih 201, op.p.) "a izvrsno je s obzirom da me podloga u Parizu zaista iscrpila da sam samo produžila ovdje bez vraćanja doma u Split".

Galan u Stockholmu najstarije je i najprestižnije atletsko natjecanje u Švedskoj - traje još od 1967., a od 1912. na Olimpijskom su stadionu ostvarena čak 82 svjetska rekorda - zadnji 1997. Wilsona Kipketera na 800 metara.

Ove se godine organizatori nadaju 83., a najveće nade polažu u svjetsku rekorderku Jelenu Isinbajevu koju bi preko 5.01 trebala pogurati Jenn Stuczynski odnosno Usaina Bolta i Asafu Powella. Aktualni i dojučerašnji svjetski rekorderi, Jamajčani će se sučeliti na 100-tici u 20.45. Treća uzdanica - Blanka, starta u 19.35, a pobijedi li s novim rekordom mitinga, put Splita se vraća s još jednim 1-karatnim dijamantom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!