Vodeni sportovi

Bivša svjetska rekorderka pozitivna

Maja Giljanović • četvrtak, 24.07.2008.
Bivša svjetska rekorderka pozitivna
Foto: Davor Sajko

Svjetska rekorderka iz 2005. na 100 metara prsno Jessica Hardy pala je na doping testu, a potvrde li se nagađanja da je i "B" nalaz pozitivan na zabranjeni stimulans, Amerikanka će propustiti Olimpijske igre...

Štoviše propustit će sljedeće dvije godine jer standardna je praksa za prvi prekršaj upravo dvogodišnja suspenzija. Hardy je testirana na nedavno održanim američkim trialsima za OI na kojima je čekirala vizu za Peking u svojoj najjačoj disciplini - 100 prsno, 50 slobodno i štafetama 4x100 slobodno i 4x100 mješovito.

Čelni ljudi Američkog olimpijskog odbora na čijoj je od jučer službenoj listi putnika na OI među 596 sportaša i ime Jessice Hardy, nisu se izjašnjavali o slučaju. Rječita nije bila ni glasnogovornica Plivačkog saveza Jamie Olson koja je, naime, iz trening-kampa reprezentacije u Palo Altu odbila sve kontakte s medijima.

Hardyjin bi s druge strane agent Evan Morgenstein "dao ruku u vatru da Jessica nikad nije varala" te je izrazio sumnjičavost oko, kaže, "dvosmislenih rezultata" - aktualna svjetska rekorderka na 50 metara u 25-metarskim bazenima je testirana tri puta: 1. srpnja nalaz je bio negativan, 4. su "A" i "B" nalazi, međutim, pozitivni na klenbuterol i 6. srpnja ponovno negativni.

Web-siteovi, pak, prenose navodne riječi 21-godišnjakinje: "Nikada nisam učinila ništa protuzakonito i sigurna sam da će se ova strašna zabluda ubrzo razriješiti".

U svakom slučaju OI koje startaju za dva tjedna joj "vise", a rješenje o sudbini dojučer pretendentice na olimpijski naslov na 100 prsno je najvjerojatnije u rukama Sportskog arbitražnog suda (CAS) u Lausannei koji će donijeti definitivnu odluku o nastupu Hardy u Pekingu.

U slučaju suspenzije okrnjene bi SAD na 50 metara slobodno i 100 metara prsno ostale samo na Dari Torres odnosno Megan Jendrick.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!