Ostali sportovi

Saga zvana "Brett Favre"

Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 27.07.2008.
Saga zvana "Brett Favre"

Početak ožujka ove godine, označio je kraj karijere jednog od najboljih, najomiljenijih i najatraktivnijih quarterbackova u povijesti američkog nogometa. Brett Favre je u suzama najavio svoj odlazak iz profesionalnog sporta i činilo se da je jedna era završena. Ipak, početak ožujka, označio je tek početak priče koja je protresla i još trese svijet NFL-a....

Fatalni "svrbež"

Odakle početi? Od 4. ožujka, kada su Green Bay Packersi, momčad Bretta Favrea kroz gotovo cijelu njegovu karijeru (osim prve godine), službeno objavili njegov odlazak u mirovinu? Od 6. ožujka, kada je "legendarni" QB u suzama, pred cijelim svijetom potvrdio svoj odlazak i "oprostio" se od američkog nogometa? Ili možda od 3. lipnja, kada je objavljen naizgled smiješan članak o tome kako Favre ima "svrbež" da se vrati iz mirovine? 38-godišnjak sve to naziva "glasinama".

Ali od tada, gotovo da ne prođe sat, a da nema novih novosti u ovoj epskoj priči koja je od tih datuma poprimila nezamislive razmjere. Od malog embrija, začetog na "glasinama" i "dojavama", ova je saga izrasla u hobotnicu čiji se krakovi protežu do gotovo svakog kutka ovog sporta.

Naizgled tihi period između Ožujka i Lipnja, u kojem su Packersi krenuli u pripreme za sezonu koja će označiti novu eru na Lambeau Fieldu, eru bez sveprisutne "četvorke", period u kojem je Favre svjetla pozornice zamijenio tihim obiteljskim životom na svom imanju u Mississippiju, odjednom je postao period u kojem se "ispod radara" razmišljalo i dogovaralo o povratku Favrea. Favre se premišljao, ali ništa konkretno od toga nije došlo pa je organizacija Packersa definitivno odlučila krenuti dalje.

Brett Favre je imao druge zamisli!

Svrbež prerasta u osip

Ubrzo nakon "spekulacija" o povratku, tokom lipnja su započele kružiti konkretne priče vezane za Favreove namjere o ponovnom igranju. Zabilježeno je nekoliko kontakata između Favrea i dužnosnika Packersa. Sve je to popraćeno s ogromnim interesom javnosti, što novinara, analitičara, navijača i gotovo svih koji su imalo povezani s ovim sportom.

Priča o povratku QB-a s najviše TD dodavanja u povijesti footballa, postaje centar tog svemira.

Brett Favre i njegov agent, James "Bus" Cook, traže od Packersa da ga otpuste (11. srpnja), s obzirom da su pokazali nezainteresiranost za njegov povratak u momčad. GM Packersa, Ted Thompson, izjavljuje (12.srpnja) kako organizacija ne namjerava otpustiti svog "bivšeg" dodavača. Thompson i head coach Packersa, Mike McCarthy, naglašavaju kako su uvijek željeli povratak Favrea, ali da je on u nekoliko navrata bio neodlučan po tom pitanju. Spremni su na njegov povratak, ali, kažu, bilo bi to bez neke konkretne uloge.

Favre uzvraća udarac

Očito revoltiran postupcima vodećih ljudi svog kluba, do sada tihi i nijemi Favre, odlučuje prekinuti šutnju i izravno progovoriti i opisati svoju stranu medalje u intervju za Fox News. Izjavljuje kako mu činjenica što su Packersi nastavili dalje bez njega ne predstavlja nikakav problem, te da mu je to jasno. Htio je samo poručiti kako razmišlja o povratku. Ono što mu smeta, navodi, jest to što Packersi, pod krinkom čuvanja njegove ostavštine, sprječavaju njegov odlazak i stavljaju ga na mjesto "pričuve" pred njihovim novim startnim QB-em Aaronom Rodgersom. Problem je, izravan je Favre, što Packersi ne govore cijelu istinu.

S obzirom da je Favre službeno "umirovljenik", postupak koji bi ga vratio na teren trebao bi se sastojati u zamolbi komesaru lige Rogeru Goodellu, koji bi tu zamolbu trebao usvojiti, što se smatra formalnošću, s obzirom da je Goodell i sam izrazio želju za što skorijim rješenjem ovog problema. Nakon toga, Favre bi trebao proći liječnički pregled nakon kojeg bi ponovno postao član Packersa s kojima je pod ugovorom do završetka sezone 2010.

Favre izvan Lambeau Fielda?

Iako otpuštanje Favrea, po navodima Packersa, ne dolazi u obzir, a zamisao Favrea na klupi i u ulozi zamjene, također spada gotovo u područje znanstvene fantastike, kao jedno od rješenja, namiče se trade Favrea u neku drugu momčad. S obzirom da je kroz svoju karijeru ovaj igrač postao ikona Packersa, Favre u uniformi bilo koje druge momčadi, bila bi slika na koju bi se trebalo privikavati. Ali i temelj cijelom nizu novih priča.

Ukoliko iz igre izbacimo momčadi iz iste divizije kao Packersi (koje međusobno igraju dvije utakmice svake sezone), onda automatski ispadaju Chicago Bearsi i Minnesota Vikingsi (iako se Vikingse ozbiljno povezivalo s dovođenjem Favrea). U zadnje se vrijeme, kao dva najlogičnija rješenja, spominju Tampa Bay Buccaneerse (čiji trener Jon Gruden ima svojevrsnu fiksaciju na QB-e, u momčadi ih je već pet), te NY Jetsi iz konferencije AFC, koji i sami imaju svoj dvoboj dodavača (Chad Pennington vs. Kellen Clemens).

Čovjek u sredini

U središtu tog cijelog vrtloga, u centru ove afere, nalazi se ime koje direktno nije ničim povezano uz povratak Breta Favrea. Ime je Aaron Rodgers. Pozicija je QB. Momčad je Green Bay Packers.

Tri godine je bio zamjena Favreu. Tri je godine mogao učiti od jednog od najboljih igrača na jednom od najvažnijih, i zasigurno najeksponiranijih pozicija u momčadi. Nakon objave o mirovini svog "mentora", Rodgers je spremno preuzeo dirigentsku palicu. Postao je novo lice Packersa. Novi vođa ove mlade momčadi. Teško je uopće zamisliti što sve proživljava ovaj mladi dodavač u ovom periodu u čijem se središtu, ni kriv ni dužan, našao. Bez ikakvog prava glasa, gotovo bespomoćno, osuđen je na čekanje rješenja ove epske priče.

Godina koja je trebala biti njegova, može još jednom završiti gledanjem utakmice s klupe, s kapom na glavi umjesto kacige, i tablom u ruci umjesto lopte.

To se neće dogoditi, barem ako se pita trenera McCarthyja. Rodgers je starter i tu je kraj priče. S obzirom koliko se promjena pravaca dogodilo u zadnjih četiri mjeseca, ništa više nije sigurno.

U svakom slučaju, bez obzira na vaše stajalište o povratku Favre, na zauzimanje raznih "strana" u ovoj priči, povratak "četvorke" je sve izvjesniji.

Završetak priče sve manje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!