Nogomet

Obrana nedovoljno uigrana, vratar odličan

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 28.07.2008.
Obrana nedovoljno uigrana, vratar odličan
Foto: Mihaela Bradovski

Iako su iz Kranjčevićeve najavljivali pohod u Varaždin po sva tri boda to se ipak nije dogodilo. Nisu Pjesnici stigli niti do boda što znači da su u prvom kolu doživjeli i prvi neuspjeh. Prvo, vrlo slabo, poluvrijeme koštalo je nogometaše Zagreba boljeg rezultata, a najviše od svega klupsku bi struku morala zabrinuti loša igra obrambene linije...

U klubu iz Ulice pjesnika ovog su ljeta odlučili mijenjati formaciju i bilo bi nepravedno nakon tek jednog odigranog susreta nazvati to promašajem, no predstava u Varaždinu izbacila je na svjetlo dana mnoge nedostatke Zagrebovog obrambenog reda, posebice bočnih igrača. Zlatko Palčić, a posebno Vedran Ivanković nisu ispunili trenerove zamisli, a svojom su lošom igrom "hendikepirali" i krilne igrače, koji nisu imali dovoljno slobode u kretanju prema naprijed. Drugi pogodak ide na dušu desnog bočnog Palčića, no za oba se pogotka može reći kako su primljena nakon individualnih pogrešaka i zbunjenosti obrane.

Zagrebovi su stoperi bili nešto bolji dio zadnje linije. Marko Kartelo nastavio je s igrama iz prošle sezone, bez velikih pogrešaka, ali opet ništa posebno. Od drugog se stopera Josipa Mikulića očekuje više odlučnosti prilikom čišćenja opasnosti pred vlastitim vratima. Da obrana ne doživi potpuni neuspjeh pobrinuo se, sinoć sjajni, Josip Škorić. Mnogi su vratara Zagreba smatrali potencijalno najslabijom karikom, no on je jučer bio možda i najbolji Zagrebaš na terenu. S nekoliko sjajnih reakcija spriječio je uvjerljiviju pobjedu domaćina. Zamjenik Dragana Stojkića jučer je položio test koji je bio pred njim.

Vezna je linija Zagreba također izgubila ponešto promjenom formacije. Prije svega se tu misli na agresivnost koju je pružao igrač na poziciji zadnjeg veznog. Od Marija Brkljače i Marina Oršulića očekivalo se više presinga, ali i kreacije. Posebno "mekan" u dvobojima koje je morao dobiti bio je Oršulić. No na jučerašnjoj utakmici ta agresivnost ne bi mnogo pomogla s obzirom da je sudac Vučkov odlučio gotovo svaki malo jači kontakt suditi prekršajem, što za jednu, što za drugu stranu. Krilni igrači Zagreba sinoć su bili posebna priča. Na desnom je krilu zaigrao inače centralni vezni Ivan Parlov, dok je Miroslav Pejić napokon startao na svojoj prirodnoj poziciji.

Ako je govoriti o psihološkoj blokadi "bijele" momčadi, ona se možda najviše vidjela upravo na Pejiću. Zagrebovo lijevo krilo u prvom je poluvremenu bilo gotovo neprepoznatljivo, ritam utakmice uhvatio je tek krajem prvog dijela susreta. I Pejić i Parlov bolje su zaigrali u nastavku, posebno nakon ulaska Grgića i Čuture i tu se postavlja pitanje da li su njih dvojica trebali naći mjesto već u prvoj jedanaestorici. Grgić je unio živost i proboje po desnoj strani te asistirao za pogodak, Parlov je time vraćen na svoju poziciju gdje je puno korisniji momčadi, a Pejić je ulaskom Čuture dobio sigurnost te više kretao prema naprijed. Povratak Mujdže za susret u Rijeci Pjesnicima će biti veliki dobitak.

"Bijeli" napadači nisu uspjeli priprijetiti Varteksu onoliko koliko se to od njih očekivalo. Oba su napadača Zagreba stajala predaleko od vrata domaćina, a činjenica da su prvu priliku imali tek nakon pola sata igre dovoljno govori o njihovoj nemoći. Prvi pogodak Zagreba ove sezone postigao je Davor Vugrinec, nešto kasnije opasno je zaprijetio iz slobodnog udarca, no čudi velik broj netočnih zadnjih pasova. Ivan Krstanović trebao je biti velika enigma za obranu Varteksa, pa samim time i velika prijetnja, no on je više lutao po terenu nego prijetio. Začuđujuće loš bio je u zračnim dvobojima s obzirom na svoje predispozicije i visinu. Jurendić je svojim ulaskom u vrh napada donio više agresivnosti i želje, no i on je stajao predaleko od vrata Mađarića.

Iako se sustav, koji trener "bijelih" toliko zagovara, ne gradi na pojedincu već na kolektivu, jučer su i pojedinci dobili na važnosti. Neki pogreškama koje su direktno utjecale na rezultat, a neki dobrom igrom i zalaganjem. Prostora za napredak ima, potencijala jednako toliko i s vremenom će Zagrebaši zasigurno zaigrati onako kako se od njih očekuje. Do tada je najvažnije da ne izgube vjeru u vlastite mogućnosti jer se psihološko stanje pokazalo velikim faktorom već u prvom susretu.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!