Vodeni sportovi

Phelps na tragu besmrtnosti

Maja Giljanović • utorak, 29.07.2008.
Phelps na tragu besmrtnosti
Foto: EPA

I sam Mark Spiz upitan što misli o lovu Michalea Phelpsa na njegovih rekordnih sedam olimpijskih zlata s OI u Münchenu najavljuje: "Ne samo da će srušiti moj rekord nego će ga demolirati u spektakularnom stilu"...

Peterostrukom svjetskom rekorderu ispisivanje novih stranica povijesti od samih je početaka grandiozne karijere prešlo u naviku. Michael Phelps je primjerice u Ateni 2004. postao prvi sportaš s osvojenih osam medalja na ne-bojkotiranim OI - šest zlata i dvije bronce uz u procesu postavljen svjetski rekord, dva olimpijska i tri američka s kojima je, međutim, ostao kratak za sedam zlata Marka Spitza 1972. u Münchenu.

Još 2000. u Sydneyju je, pak, postao najmlađi olimpijac od OI 1932., a pet godina potom najmlađi ikada svjetski rekorder na 200m delfin. 2005. je na SP osvojio pet naslova i srebrnu medalju zagrijavajući se izgleda za Melbourne 2007. gdje je demolirao konkurenciju - postavio četiri individualna svjetska rekorda, osvojio sedam zlata i postao plivač s najviše naslova u povijesti svjetskih prvenstava.

Četiri puta dosad izabiran za Plivača godine, Phelps je nakon američkih trialsa na kojima se približio još jednom Spitzovom rekordu - 33 ukupno svjetska rekorda - Phelps je trenutno na 25 s 200 i 400m mješovito prije mjesec dana, s nogama čvrsto na zemlji izjavio: "Kvalifikacije su samo pola obavljenog posla. Do Pekinga je preostalo dovoljno vremena da uklonimo eventualne nedostatke, a što će tamo biti? Nisam sveznajuć, ali što se mene tiče tih osam dana dat ću maksimum sebe jer drugačije se neće moći".

Phelps pliva redom: 400 mješovito, 200 slobodno, 200 delfin, 200 mješovito, 100 delfin, 4x100 slobodno, 4x200 slobodno i 4x100 mješovito, a Spitz tipuje na sunarodnjaka i na kobnih prije četiri godine 200 slobodno: bronca iza Iana Thorpea i Pietera van den Hoogenband nagnala ga je na obaranje svjetskog rekorda lani (1:43.86) i impresionirala Spitza.

"Osobito je dojmljiv način na koji sam sebi postavlja uvijek nove izazove - u redu da osvaja discipline u kojima je godinama neprikosnoven, ali način na koji je odgovorio na treće mjesto u Ateni pokazuje svu snagu zbog koje sam uvjeren da će upravo on oboriti moj rekord, a njegov će potom ostati - gotovo sigurno - vječan".

Način na koji se nosi s očekivanjima javnosti je, pak, druga priča - Peking su mu treće OI, a o besmrtnosti, kaže, ne razmišlja: "Mediji bruje oko rekorda, a ja samo radim svoj posao na najpošteniji mogući način".

"U Pekingu su svi omjeri protiv nas - konkurencija je strašna" (primjerice svjetski rekorder Ian Crocker na 100 delfin, Francuzi sa svjetskim rekorderom Alainom Bernardom na 4x100 slobodno) "ali upravo ona čini sav ovaj trud vrijednim", zaključio je Phelps.

Speedov milijun dolara u slučaju osvajanja "samo" sedam zlata u njegovom je slučaju doista u drugom planu jer i sam kaže: "Utrke su moj život".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!