Nogomet

Pjesnici prodaju, ali i stvaraju

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 11.08.2008.
Pjesnici prodaju, ali i stvaraju
Foto: Davor Sajko

Prije samog početka sezone mnogi su "bijele" iz Ulice pjesnika otpisivali i svrstavali među slabije momčadi, prvenstveno zbog odlazaka Stojkića, Nadarevića, Ibričića i Lovreka, a nakon toga i zbog činjenice što su relativno mlad i neiskusan sastav. Nakon riječke i maksimirska je pobjeda dokazala kako Zagreb bez problema nastavlja stvarati kvalitetne igrače kadre prirediti i najveća iznenađenja...

Da sjajna pobjeda sa Kantride nije tek izolirani slučaj prikazali su sinoć nogometaši Zagreba u utakmici protiv splitskog Hajduka. Pametnom i koncentriranom igrom "bijeli" su bez većih problema prvi dio susreta čuvali minimalnu prednost, no nekoliko raspoloženih pojedinaca i kvalitetnih poteza Zagrebašima su donijeli uvjerljivu, ali potpuno zasluženu 3:0 pobjedu. Pjesnici na terenu gotovo da nisu imali slabog pojedinca, napadači su igrali pametno i efikasno, vezni su igrači znali iskoristiti svaku suparničku pogrešku, dok iz susreta u susret i Zagrebova obrana djeluje sve sigurnije i uigranije. Domaći su igrači više pretrčali, bili bliži lopti, bolje pokrivali prostor i znalački iskoristili Hajdukove slabosti.

Osim rezultata i igre, trenera "bijelih" Luku Pavlovića može veseliti činjenica da su u sva tri susreta i igrači s klupe u velikoj mjeri sudjelovali u kvalitetnoj izvedbi momčadi. Bio je to uostalom i jedan od glavnih ciljeva struke iz Kranjčevićeve - stvoriti momčad od 20 igrača koji će u bilo kojem trenutku biti spremni zaigrati u startnoj postavi. Proteklih su sezona Pjesnici imali velikih problema kada bi se zaredale ozljede i kartoni, ovakav rad i planiranje trebali bi ih dovesti u situaciju da više ne drhte kada ti problemi stignu. Čutura, Piškor, Grgić, Oršulić ravnopravni su igračima na terenu, Jurendić, Jugović i Džidić također i ukoliko nastave jednako kvalitetno raditi Pavlović bi uskoro mogao imati slatkih briga. Sinoć su u Maksimiru "bijeli" u svakoj liniji imali po jednog igrača koji je vukao kada je bilo potrebno. Škorić, Kartelo, Brkljača i Vugrinec odigrali su gotovo besprijekorno, a u drugome im se poluvremenu, jednako dobrom izvedbom, pridružio i Davor Piškor.

Zagrebov je vratar, kao i u Varaždinu i Rijeci, i protiv Hajduka imao nekoliko fantastičnih reakcija i najzaslužniji je što je njegova momčad u tri susreta primila tek dva pogotka. Osim njega, za to je u "bijeloj" obrani prije svega zaslužan i Marko Kartelo koji je baš prema očekivanjima preuzeo ulogu "šefa" obrane. Za svoju je izvedbu sinoć Zagrebov stoper zaslužio najveću moguću ocjenu. Josip Mikulić i Zlatko Palčić također djeluju sve sigurnije, u Maksimiru su odigrali poput kakvih rutinera dok je i lijevi bočni Ivanković dignuo razinu svoje igre u odnosu na dva prethodna kola. "Friški" BiH reprezentativac jučer je više kretao prema naprijed i bez većih je problema po lijevoj strani kombinirao s Miroslavom Pejićem. Sporo vraćanje u obrambenu liniju za sada mu je ipak dosta veliki minus.

Vezni red "bijelih" jučer je bio odlično sinkroniziran. Pejić i Brkljača cijeli su susret odigrali vrlo odgovorno i na visokoj razini, posebno je borben i odlučan u dvobojima bio kapetan "bijelih", dok je Pejić odigrao sigurno kao da se radi o mnogo iskusnijem igraču. Od Ivana Parlova i Mensura Mujdže u samoj se igri i dalje očekuje više. Parlov je u početnim minutama susreta imao previše praznog hoda, dok su u nastavku njegove kvalitete ipak došle do izražaja. Odličnim igrama u Varaždinu i Maksimiru Marko Grgić sve jače kuca na vrata prve jedanaestorice, a baš je to pozicija koju trenutno drži Mujdža. No upravo su on i Parlov asistencijom i pogotkom u velikoj mjeri pridonijeli Zagrebovoj visokoj pobjedi. Njihova konkretnost jučer je Zagrebu značila više nego što bi to donijela dojmljiva izvedba bez vidljivijeg učinka.

Epitet igrača susreta bez dvojbe je ponio Davor Vugrinec. Osim što je sigurno izveo kazneni udarac i Zagrebu donio rano vodstvo pametno je dirigirao napadom. Bez većih je problema čuvao loptu u nogama dok mu se u završnici ne bi otvorio slobodni suigrač, a puno je pomagao i veznoj liniji. Dovođenje iskusnog napadača Zagrebu se isplatilo već nakon par susreta. Još je jedan napadač u dresu Zagreba sinoć potvrdio svoju kvalitetu. Davor Piškor od samog je ulaska stvarao presing na obranu gostiju, "grizao" za svaku loptu, a pogotkom i asistencijom Parlovu zaokružio odličnu vlastitu predstavu, ali i onu čitave momčadi. Momčad Zagreba možda je i najjača u vrhu napada, osim odličnih Vugrinca i Piškora, tu su još i Jurendić i Ivan Krstanović koji uz Vugrinca i čini udarni napadački tandem.

Nakon tri uvodna kola nogometaši Zagreba zauzimaju visoko treće mjesto. Idući u nizu jakih suparnika drugoplasirani je Slaven Belupo. Već će se danas "bijeli" okrenuti susretu u Koprivnici gdje nisu slavili dvije godine. "Ove dvije pobjede vrlo su nam važne, no moramo biti svjesni da smo tek na početku. Treba nam još mnogo rada kako bi ovakve igre pružali u kontinuitetu." - svjestan je trener "bijelih" svih prednosti i nedostataka svoje momčadi. Trkački su Zagrebaši odlično pripremnjeni, taktiku usvajaju bez većih problema, a tehnički su uvijek bili jaki. Najveći bi si protivnik mogli biti oni sami, baš kao što je to bio slučaj u Varaždinu. Ipak dosadašnje igre Pjesnika i Farmaceuta dovoljne su da bi se njihov budući dvoboj nazvao derbijem kola.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!