Ostali sportovi

Robertu Sudiću europska bronca

Sportnet • četvrtak, 14.08.2008.
Robertu Sudiću europska bronca

Na Europskom prvenstvu u Willingenu Hrvatska je osvojila još jednu medalju. Ovaj puta heroj dana je bio Robert Sudić, koji je ispisao novu stranicu biljarske povijesti u Hrvata. Nakon Ivice Putnika i europskog zlata u "straight pool" disciplini Sudić je osvojio broncu u disciplini "osmica"...

Put do trećeg mjesta nije bio nimalo lagan, jer na Europskom prvenstvu nema laganih protivnika. Nakon pobjede u 1. kolu Sudić je doživio poraz u 2. kolu od Andreasa Roschkowskog, koji ga je poslo u repasaž. U njemu Sudić pobjeđuje tri puta i vraća se u glavni turnir, među 32 najbolja.

Za ulazak u zadnjih 16 Sudić pobjeđuje Danca Kaspera s 8:6. Sljedeći protivnik mu je Ukrajinac Artem Koshovyi. Sudić odlično otvara meč vodstvom od 3:1. Ukrajinac se vraća i izjednačava rezultat, nakon čega Sudić ponovno vodi 5:3. Nakon 7:6 Sudić maestralno odigrava zadnju partiju i ne pruža Artemu priliku za novo izjednačenje.

S tom pobjedom Sudić je ušao među 8 najboljih i na korak do medalje. Protivnik je Radoslav Babica, najbolji poljski igrač koji je odlično odigrao "straight", u kojem mu je za malo izmakla medalja.

Sudić ništa ne prepušta slučaju i furiozno otvara susret. Babica je samo sjedio i promatrao kako hrvatski as niže partiju za partijom. Na 5:0 za Sudića, Babica osvaja svoju prvu partiju. Do kraja naš igrač suvereno privodi meč kraju i pobjeđuje s 8:2 za ulazak u polufinale.

Sljedeći protivnik je Srbin Zoran Svilar, koji je sigurno pobijedio Finca Markusa s 8:3. Svilar odlično otvara polufinalni meč s Sudićem, te ekspresno dolazi u vodstvo od 3:1. Sudiću su prestale ulaziti kugle iz razbijanja, što je Svilar znalački koristio. Sudić je imao priliku za smanjenje vodstva, ali predzadnja kugla mu ostaje na rupi. Svilar ne oprašta i povećava vodstvo. Sudić jos jednom ima priliku, ali kugla opet ostaje u rupi. Svilar na kraju slavi s 8:2.

U drugom polufinalu Chamat s 8:1 pobjeđuje Hochmana, koji jednostavno nije imao priliku.

Neka vas ne iznenade ovako uvjerljive pobjede u polufinalu, jer biljar tj. "osmica" na ovoj razini se igra tako da ukoliko ne ubaciš kuglu iz razbijanja ili slučajno promašiš, tu si partiju izgubio ma koliko situacija na stolu izgledala teško.

U finalu je Chamat uvjerljivo porazio Svilara kojemu ništa nije ulazilo iz razbijanja, dok je Chamat igrao nadahnuto i nije ostavio niti milimetar sumnje u svoju pobjedu. Chamat pobjedom od 8:3 postaje europski prvak u osmici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!