Ostali sportovi

Srbi minimalno, Mađari i Crnogorci jure

Ivor Krapac, Ivana Spahija, Tea Lokas • četvrtak, 14.08.2008.
Srbi minimalno, Mađari i Crnogorci jure
Foto: Kristijan Komarica

Druga utakmica trećeg kola olimpijskog vaterpolo natjecanja donijela je dvoboj Amerikanaca i Srba, a gledatelji i nisu mogli pretjerano uživati u raskoši ovog susreta zbog jako malo pogodaka. No, Srbi su se iskusnije obranili i odnijeli pobjedu u ovoj tvrdoj utakmici. Mađari i Crnogorci nastavili su utrku za vrh skupine A...

SAD - Srbija 2:4 (0:0, 1:2, 0:2, 1:0)

Golovima siromašnu utakmicu odmah nakon Hrvata odigrali su Srbi s Amerikancima. Tek četiri pogotka postigla je srpska reprezentacija koja je nakon poraza od Hrvata ipak pala u drugi plan u grupi B. Početak je bio izuzetno sušan; naime, u prvoj četvrtini nije bilo pogodaka, da bi se ekipe u drugom dijelu "raspucale" tri puta zatresavši mrežu protivnika. Srbi su se odvojili u trećoj četvrtini, a Amerikanci ublažili ionako minimalan poraz jedinim pogotkom u posljednjoj dionici susreta.

Izuzetno raspoloženi bili su vratari, a s jednim pogotkom u strijelce su se kod Srba upisali Udovičić, Pijetlović, Šapić i Vujasinović. Američki vratar bio je 73 posto učinkovit na vratima svoje momčadi, a Srbin Šoro nevjerojatnih 86 posto.


Mađarska - Španjolska 8:5 (2:3, 4:2, 0:0, 2:0)

Branitelji naslova nisu se dali iznenaditi protiv Španjolaca. Početak im je, doduše, bio slab, u prvoj četvrtini gubili su s dva razlike i završili taj dio susreta s pogotkom minusa, no do poluvremena su već uzeli stvari u svoje ruke, s vodstvom od 6:5 nakon prvih 16 minuta. U nastavku su pala još samo dva pogotka, Tamas Kasas i Gabor Kis su se u posljednjoj četvrtini pobrinuli za konačnih tri razlike za Mađare.

Kis, Denes Varga i Tibor Benedek zabili su po dva gola za Mađarsku, dok je Španjolce s dva pogotka vodio Guillermo Molina. Izabranici Denesa Kemenyja ovom pobjedom drže korak s Crnogorcima na vrhu ljestvice, a aktualni europski prvaci i dalje su korak ispred zbog dva pogotka bolje gol-razlike.


Crna Gora - Grčka 10:6 (3:1, 2:1, 5:2, 0:2)

Crnogorci ipak nisu uspjeli reprizirati mađarskih 17:6 protiv Grka, što bi, ukoliko Mađari ubilježe očekivano iznimno visoku pobjedu nad slabim Kanađanima, moglo presuditi u borbi za vrh ljestvice. Crnogorski vaterpolisti svoj su posao obavili rutinski, praktički sve riješivši već uoči posljednjih osam minuta, s vodstvom od 10:4 nakon tri četvrtine. U završnoj su se ipak opustili, izgubili je s 2:0, što se vjerojatno neće svidjeti njihovom izborniku Porobiću.

Na putu do pobjede Crnogorci su imali četvoricu s po dva pogotka, Mlađana Janovića, Borisa Zlokovića, Vladimira Gojkovića i Predraga Jokića. U grčkim redovima je bolji od ostalih bio Georgios Ntoskas, također s dva gola.


Australija - Kanada 8:5 (2:3, 2:1, 3:1, 1:0)

U susretu trećeg kola skupine A Australci su došli do druge pobjede i tako održali živima nade za plasman u četvrtfinale, iako ih do kraja susreta po skupinama očekuju dvoboji s Mađarima te Crnom Gorom pa je teško za očekivati da bi se reprezentacija Australije mogla naći među najboljih osam na olimpijskom turniru. Kanađani su, kao i do sada, bili žrtva protivničke momčadi, iako su u prve dvije četvrtine zadali dosta glavobolje Australcima. Na odmor se otišlo pri rezultatu 4:4 i činilo se kako bi i Kanada mogla doći do prve pobjede, ili barem prvi put izbjeći poraz.

No, treća četvrtina pokazala se ključnom. Australci su se probudili iz sna i s tri pogotka zagrijali kanadskog vratara. Kanađani taj ritam više nisu mogli pratiti pa je selekcija Australije na kraju zasluženo slavila. Pobjedi Australaca najviše je pridonio Pietro Figlioli s tri pogotka, a odličan je bio i Trent Franklin koji je dva puta zatresao kanadsku mrežu. Iz poražene momčadi istaknuo se Aaron Feltham također s dva postignuta pogotka.


Kina - Italija 7:19 (2:5, 2:5, 1:4, 2:5)

Nakon uvodna dva razočaranja i poraza od Hrvatske te SAD-a, reprezentacija Italije je u susretu protiv Kine došla na svoje. Iako autsajderi, i Kinezi su se činili kao prijetnja za uzdrmane Talijane kojima bi poraz u ovom susretu značio i konačni oproštaj od Olimpijskih igara. Ovako su Talijani, barem teoretski, ostali u igri za četvrtfinale, iako ih očekuju teški ogledi s Njemačkom i Srbijom.

Što se same utakmice tiče, Talijani su dominirali od prve do posljednje minute. Sve je praktički bilo riješeno već na poluvremenu kada su Azzurri imali vodstvo od 10:4. Do kraja susreta rutinski su izbušili kineski gol i sa 19:7 najavili mogući izlazak iz krize. Pobjedničku ekipu predvodio je Alessandro Calcaterra s četiri pogotka, a po tri su se puta u strijelce upisali Alberto Angelini i Valentino Gallo. Od Kineza je najučinkovitiji bio Junmin Xie sa svoja tri pogotka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!