Rukomet

SAD - Hrvatska: Najveća pobjeda u povijesti

Boris Bilas • srijeda, 24.01.2001.

Hrvatska - Sjedinjene Američke Države 41-12 (21-5)

Svjetsko prvenstvo u rukometu, Skupina C, 2. kolo
Besancon, Palais des Sports
Gledatelja: 2000 gledatelja
Suci: Husain i Haider (Kuvajt)

HRVATSKA: Kelentrić, Jović 4, Goluža 3 (2), Zrnić 9, Ćavar 6 (1), Džomba, Kljaić 3, Sulić 7, Bilić 2, Dominiković 3, Metličić 3, Matošević 1
Obrane: 15 (Matošević 9, Kelentrić 6)
Sedmerci: 3 (3)
Isklučenja: 0

SAD:Zanzzi, Futral, Thompson, Dunn 2, Heath 3 (1), J. Fitzgerald 1, Morrow, Salam, T. Fitzgerald 1, Brennan 3, Tenney 1, Vernon 1, Sampson
Obrane: 8 (Zanzzi 3, Futral 5)
Sedmerci: 4 (1)
Isključenja: 6 minuta
Crveni karton: Dunn (41. minuta-grubi prekršaj)

Druga pobjeda hrvatske rukometne reprezentacije na SP u Francuskoj ujedno je bila i najuverljivija u njenoj povijesti. Hrvatska je u 2. kolu skupine C pregazila slabe Amerikance s velikih 29 golova razlike. Na kraju izrazito neravnopravnog susreta bilo je 41-12 (21-5). Amerikanci su nakon teškog poraza jučer od Njemaca još jednom potvrdili da im nije mjesto na smotri najboljih reprezentacija svijeta. Naši su, za razliku od susreta s Grenlandom cijelu utakmicu odigrali koncentrirano i samo su jednom dozvolili Amerikancima da postignu dva gola u nizu.

Kolika je bila premoć Hrvatske na terenu najbolje govori podataka da su Amerikanci prvi gol postigli tek u 14. minuti, a naši su u tom trenutku protivničku mrežu zatresli već devet puta. U tim trenucima najbolji naš igrač bio je Patrik Ćavar koji je koristio greške protivnika i brzim kontra napadima treseao mrežu nemoćnog Zanzzia. Jedini loš trenutak na ovoj utakmici desio se sredinom prvoga djela kada je prilikom jednog skoka u napadu Mirza Džomba stao na stopalo jednog protivničkog igrača i pritom se ozljedio. Džomba do kraja utakmice više nije ulazio u igru što je na najbolji mogući način iskoristio, njegova zamjena, Zrnić koji je do kraja utakmice bio najbolji igrač i strijelac reprezentacije sa devet golova. U prvom poluvremenu dogodile su se još dvije zanimljive situacije, prvo je u 22. minuti gol postiga Valter Matošević, a zatim su u zadnjim trenucima prvog djela Kljaić, Zrnić i Bilić odigrali efektni trostruki cepelin koji je podigao malobrojnu publiku u Besanconu na noge.

U drugom poluvremenu ista priča, naši nemilosrdno pune mrežu novog vratara na golu SAD-a, a Amerikanci i dalje u serijama griješe u napadu. Odlično je u drugom djelu odigrao novak u reprezentativnom dresu Renato Sulić koji je igrao samo u nastavku i postigao sedam golova. Na kraju uvjerljiva pobjeda Hrvatske s kojom smo osigurali ulazak u osminu finala. Ipak, najteže utakmice su tek pred našim reprezentativcima, jedna od njih na rasporedu je sutra u 20.30 kada se igra susret s uvijek neugodnim i jakim Njemcima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Rukomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!