Ostali sportovi

SAD i Brazil za zlato

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 18.08.2008.
SAD i Brazil za zlato
Foto: EPA

U finalu olimpijskih igara susrest će se dvije najbolje svjetske reprezentacije, Brazil i SAD. Nogometašice Brazila, u prvom su polufinalu ženskog olimpijskog turnira svladale svjetske prvakinje, Njemice, sa visokih 4:1 dok su Amerikanke sa 4:2 eliminirale Japan te tako osigurale reprizu finala iz Atene 2004.

Brazil - Njemačka 4:1

Današnji prvi polufinalni dvoboj između nogometašica Njemačke i Brazila ponudio nam je reprizu lanjskog finalnog susreta svjetskog prvenstva u kojem se Njemačka pobjedom od 2:0 popela na svjetski nogometni vrh.

Obje se ekipe mogu pohvaliti da su u četvrtfinalu pobijedili vrlo jake suparnike. Njemačka je u produžecima svladala Švedsku 2:0, dok je Brazil izbacio vrlo jaku Norvešku koja je aspirirala i na zlatnu olimpijsku medalju.

Brazilke su u toku turnira bile mnogo efikasnije, postigle su tri pogotka više od Njemica, a golgetersku su formu potvrdile i u današnjem susretu. Iako su Njemice već u 10. minuti povele preko Birgit Prinz, Formiga je svojim prvim pogotkom na turniru izjednačila rezultat tik pred kraj poluvremena.

U drugu etapu susreta Brazilke su ušle samouvjereno, počele su napadati i stisnule su Njemice u vlastiti kazneni prostor. Slijedom toga, došlo je i do prvog vodstva Brazilki. Loptu je u mrežu spremila Cristiane, koja je tim pogotkom zasjela na čelno mjesto ljestvice strijelaca. Samo je četiri minute trebalo nogometašicama Brazila da udvostruče vodstvo. Marta je svojim trećim turnirskim pogotkom Brazilu osigurala opipljivu prednost koju su iskusne nogometašice izbornika Jorga Barcellosa znale pretvoriti u potpunu terensku dominaciju. Cristianne je u 76. minuti drugim pogotkom na utakmici i petim na turniru Njemicama zapečatila sudbinu i onemogućila ih u pohodu na tron, ovog puta olimpijski.

U međusobnim dvobojima ove dvije reprezentacije na olimpijskim igrama, Brazilkama je ovo prva pobjeda nad Njemicama koje su bolje bile dva puta. Dva je puta završilo i neodlučeno, od toga jedan put u grupnoj fazi u Pekingu.

Brazilke će tako, u najmanju ruku ponoviti uspjeh od prije četiri godine kada su u finalu izgubile od reprezentacije SAD-a. Njemačka će, baš kao i u Ateni, braniti broncu u utakmici za 3. mjesto. Hoće li se ponoviti scenarij od prije četiri godine, znat ćemo u srijedu kada je na rasporedu žensko finale.


SAD - Japan 4:2

U drugom su se polufinalu susrele reprezentacije SAD-a, olimpijske pobjednice iz Atene 2004., i Japan, relativno nova nacija na nogometnoj karti svijeta, barem što se tiče samog vrha.

Amerikanke su nakon početnog poraza od Norveške počele hvatati ritam i što je najvažnije - pobjeđivati. Rutinski su riješile preostale dvije utakmice u grupi, da bi u četvrtfinalu eliminirale Kanadu tek u produžecima (2:1). Japan i SAD su se susreli i u grupi, SAD je bio bolji s minimalnih 1:0.

Povijest je čvrsto favorizirala SAD. Ove su se dvije ekipe sastale četiri puta na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama i Amerikanke su sva četiri puta s terena otišle uzdignutih ruku. Uz to su postigle i deset pogodaka, a primile samo jedan.

Japan je, s druge strane, vrlo opasna momčad. Prvi su dio okončali remijem i porazom, da bi u odlučujućoj utakmici za prolaz u četvrtfinale sa nevjerojatnih 5:1 svladale Norvešku, jednog od favorita turnira. U četvrtfinalu su dokazale da visoka pobjeda nad Norveškom nije slučajna, pobijedivši domaćina, Kinu sa 2:0. Usto, nogometašice Japana drže i jedan statistički vrh, onaj o broju postignutih pogodaka (8).

Japanke su u susret ušle japanski - požrtvovno, jako, bez respekta prema puno renomiranijem suparniku. Takav je pristup rezultirao vodstvom - nakon početnog odmjeravanja snaga Japanke su krenule "ozbiljno" i odmah postigle pogodak. Strijelac je bila "mala", samo 154 cm visoka nogometašica japanskog NTV Beleza, Shinobu Ohno, na semaforu je stajala 19. minuta.

Pogodak "gostiju" u polufinalu razljutio je Amerikanke koje su se nadale nešto lakšoj pobjedi nad azijskim suparnicama. No ubacivši u brzinu više, brzo si ih "stigle". Pogodak izjednačenja postigla je Angela Hucles u 41. minuti, a tek što se lopta ponovno otkotrljala s centra, japanska golmanica Miho Fukomoto, ponovno ju je morala izvaditi iz mreže - ovaj je puta slavila Lori Chalupny.

Amerikanke su tako praktički sve riješile u finišu prvog poluvremena, i iako je Japan i dalje pokušavao, nogometašice Pie Sunhage su se, čini se, pribrale, i pokazale zašto slove kao najbolja ženska nogometna nacija. U nastavku su, kada su pogledale brzinomjer, ipak odlučile malo usporiti, tempo utakmice je malo pao, no i u "drugoj" su Amerikanke uspjele potpuno razbiti azijske nogometašice. Na scenu je stupila 21-godišnja Heather O'Reilly i prekrasnim pogotkom postavila rezultat na 3:1.

Igra Japana se u nastavku potpuno razvodnila, nije bilo smislenih akcija i bilo je samo pitanje minute u kojoj će pasti još koji pogodak. Taj je trenutak došao u deset minuta prije kraja, kada je drugi put na utakmici mrežu Fukomoto zatresla iskusna Angela Hucles. Japan je do kraja samo uspio ublažiti poraz, pogodila je Eriko Arawa u 3. minuti sudačke nadoknade!


Tako smo u ova dva polufinalna dvoboja mogli vidjeti gotovo identične rezultate. U prvoj je utakmici dana Njemačka povela u 10. minuti, no Brazil je preko Formige u 43. izjednačio, da bi drugo poluvrijeme potpuno pripalo brazilskoj reprezentaciji koja je na koncu došla do konačnog rezultata 4:1. Gotovo isti se scenarij samo u zamijenjenim ulogama odigrao pred nevjerojatnih 50 937 gledatelja, što dosad nije ubilježeno u ženskom dijelu turnira, dok je u onom popularnijem, muškom, bilo samo nekoliko "slučajeva" iznad brojke od 50 tisuća gledatelja! Japan je poveo u 19. minuti no Amerikanke su se do kraja poluvremena probudile i izjednačile, a prije poluvremena su, čak, uspjele i povesti. Drugo je poluvrijeme također pripalo Amerikankama, a da ne bude sve do u tančine isto pobrinula se u trećoj minuti sudačke nadoknade Eriko Arakawa - konačan rezultat 4:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!