Nogomet

Ćiro izgubio, Španjolci opet moćni

Ante Pažanin • četvrtak, 21.08.2008.
Ćiro izgubio, Španjolci opet moćni
Foto: EPA

Osim utakmice Hrvatske i Slovenije odigrano je još dosta prijateljskih susreta na europskim i svjetskim terenima. Bila je to večer novih izbornika, neki su bili uspješni, neki manje, neki će imati puno posla, a neki samo nastavljaju uspjehe svojih momčadi...

U Moskvi su suparnici iz četvrtfinala Europskog prvenstva, Rusi i Nizozemci, još jednom odmjerili snage. Završilo je remijem, 1:1. Poveli su Nizozemci preko Van Persiea u 24. minuti i bili bolja momčad tijekom većeg dijela susreta, no Rusi su ipak izbjebli poraz golom Žirjanova iz jedanaesterca u 77. minuti nakon što je Toribinski bio srušen u šesnaestercu. Bila je to premijera novog nizozemskom izbornika Van Marwijka koji je nakon Eura zamijenio Van Bastena.

Debi Ćire Blaževića na klupi BiH nije prošao uspješno. Ćiro je u Zenici bio toplo dočekan od domaće publike, no to mu nije pomoglo protiv Bugarske koja je s dva pogotka Berbatova, u 25. i 57. minuti došla do 2:0. Sve što su naši susjedi uspjeli bilo je smanjenje rezultata preko Ibričića u 59. minuti. Do kraja su Ćirini izabranici propustili nekoliko šansi i nisu uspjeli doći do izjednačenja.

Povratak Marcella Lippija na klupu Italije nije prošao najbolje. Talijani su u Nici nakon 39 minuta gubili od Austrije 2:0, golovima Pogatetza i Janka, no onda su se dosta sretno vratili u igru. Austrijanci su im pružili ruku spasa prvo kada je Stranzl napucao loptu u Gilardina koja se zatim odbila u mrežu, da bi zatim vratar Oczan u svom debiju za austrijsku momčad autogolom donio Talijanima 2:2.

Zanimljivu utakmicu vidjeli smo i u Göteborgu gdje su Francuzi s 3:2 nadvisili domaće Šveđane. Prvi su poveli Šveđani i to preko Larssona iz krasnog voleja već u 5. minuti. Vodstvo je trajalo samo osam minuta, Benzem je poravnao u 13. minuti, da bi zatim Francuska i povela i to preko Govoua u 61. minuti. 13 minuta prije kraja utakmica je bila riješena, ponovno je Govou zabio nakon dobre akcije s Maloudom i Henryjem. Poraz je samo uspio ublažiti Kallstrom golom u 85. minuti.

Debi pak novog izbornika europskih prvaka Španjolaca Del Bosquea prošao je jako dobro za njega i za Furiju. Španjolci nisu dopustili opuštanje nakon europske krune i u velikom su stilu protutnjali Kopenhagenom, pobijedivši Dansku s 3:0. Dva puta je točan bio Xabi Alonso, u 49. i 90. minuti, dok je jednom poentirao Xavi.

Portugal je kod kuće imao lakši trening protiv Farskih Otoka. Mreža gostiju tresla se pet puta, a golove su postigli Carlos Martins, Simao, Duda, Bruno Alves i Nani.

Još jedan novi izbornik imao je večeras vatreno kršenje, radi se o Giovanniju Trapattoniju koji je u Norveškoj debitirao na klupi Irske. Irci su i poveli preko novog igrača Liverpoola Keanea u 44. minuti, ali i u 61. dozvolili Norvežanima izjednačenje. Vratar Kiely greškom je dozvolio Regniussenu da izjednači. Do kraja su Irci izdržali veliki pritisak Norveške i izborili bod.

Nijemci su na domaćem terenu s 2:0 pobijedili uporne i dobro organizirane Belgijance. Stalni napadi finalista Europskog prvenstva urodili su plodom u 59. minuti kada je Schweinsteiger iz jedanaesterca doveo Njemačku u vodstvo. Pobjedu je potvrdio novak u reprezentaciji Marin lijepim golom u 77. minuti.

Ottmar Hitzfeld odlično je startao na klupi Švicarske. U Ženevi su Švicarci s 4:1 razbili Cipar. Nakon samo osam minuta domaćini su poveli preko mladog Stockera koji je prvi put nastupio za izabranu vrstu. Nakon 26. minuta bilo je već 2:0, točan je bio Hakan Yakin. Cipar se uspio vratiti u utakmicu preko Makridisa u 35. minuti. Švicarska je u drugom dijelu krenula po još golova i još se jedan debitant upisao u listu strijelaca, bio je to Nef u 72. minuti. Konačni rezultat postavio je Vonlanthen 10 minuta prije kraja susreta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!