Nogomet

Svi "namještaju"

Vedran Attias • nedjelja, 24.08.2008.
Svi "namještaju"
Foto: Davor Sajko

Sramota. Jednom riječju - sramota! Način na koji neki domaći mediji i Hrvati općenito "pljuju" po "svojemu" zaista je sramotan, da je olimpijska disciplina - imali bi onda i zlatnu medalju. Najnoviji primjer je "namještaljka" između Zadra i Dinama...

Na premijeri na domaćem stadionu, prvi puta pred reflektorima i pred oko 4.000 gledatelja Zadar i Dinamo odigrali su vrlo dobru utakmicu. Utakmicu u kojoj smo vidjeli sve što prvenstvena utakmica može pružiti - čvrste duele, penal, prilike, puno trke i čak pet golova. Utakmicu u kojoj su domaćini vodili 2:0, no i izgorjeli u želji za pobjedom te tako pružili priliku Dinamo koju iskusni Modri nisu propustili; uspjeli su preokrenuti dvoboj i osvojiti tri boda. Dinamo je ovom pobjedom, uz malu pomoć sreće, ostao na stopostotnom učinku u domaćoj ligi i zadržao dobro raspoloženje pred Šahtar, a Zadar je dobrom i hrabrom predstavom najavio bolje dane te pokazao kako zadnje mjesto koje trenutno zauzimaju nije realno.

Tako se može i treba gledati utakmica između Zadra i Dinama i tako bi trebao glasiti izvještaj. Naravno, uvijek ima onih koji vide "drugačije". Kako? Ovako - Zadar je vodio na poluvremenu, Dinamo je dobio na kraju - ma mora bit neka namještaljka. Ili, "opet su se neki mafijaši obogatili na našoj ligi. Ja sam bio danas u kladionici i smanjio se koeficijent na preokret "iz jedan u dva"". To je zaista jadno. Zašto? Evo zašto...

Naime, ako se samo malo baci pogled na nogometne utakmice koje su se igrale u subotu, "pravi znalci" vidjet će bezbroj namještaljki i mafijaša koji su se obogatili. Po cijelome svijetu. Recimo, Middlesbrough je vodio protiv Liverpoola na Anfieldu, ali onda su se vlasnici Redsa zaprijetili gostima i Pogatetz je u 86. zabio autogol, a u posljednjim sekundama Gerrard, inače poznat kao "mutan" igrač, zabija za pobjedu Liverpoola. I onda se navijači na Anfieldu vesele pobjedi umjesto da ih bude sram što su svjedočili očitoj namještaljki.

Nisu Englezi jedini koji "namještaju". Luzern je na samom kraju prvog dijela poveo protiv Grasshoppersa, a onda su im na poluvremenu domaćini "objasnili" kako treba završiti pa je dotični Wiss odradio "prljavi" posao i dobio crveni te je Grasshoppers dobio 4:2. Goteborg je u trinaestoj minuti vodio 2:0 kod Norrkopinga, ali samo su neupućeni promatrači mislili da će gosti slaviti kada je bilo jasno da je dogovoren "x".

Poznata "skandinavska mafija" imala je prste i u dvoboju Hake i Honke gdje su domaćini vodili 1:0 na poluvremenu, a gosti na kraju slavili 2:1. I to pogotkom u 90.! A jesu "blesavi" - nisu mogli malo manje očito "namjestiti". A tek kako su igrači Hake glumili da su razočarani nakon primljenog pogotka. To je ono strašno... Što tek reći za Salzburg koji je gubio na poluvremenu, pa vodio u nastavku i onda dobio gol za neriješeno u 90.? Ili to nema na kladionici pa nije sumnjivo?

Kad je već bio dan namještaljki - namještali su i Česi. Dukla je povela protiv Fulneka u gostima, no samo do odmora nakon kojega su domaćini naglo živnuli i preokrenuli rezultat te slavili. Svima je jasno o čemu se tu radi. Niti Mađarima nisu strana namještanja i to, pogađate - preokreti. Ipak se na njima najbolje zaradi. REAC je poveo 1:0 protiv Fehervara koji je u drugom poluvremenu preokrenuo i slavio 2:1. Sramota. Kako se samo usuđuju kada je jasno da onaj koji vodi na poluvremenu - mora pobijediti.

Ako ste mislili da se "namješta" samo u Europi - grdo ste se prevarili. Meksička liga, Tecos vodi 2:0 na poluvremenu protiv Necaxe, no jasno je da je puno bolji koeficijent na "iz jedan u x" nego "iz jedan u jedan" pa Necaxa zabija dva gola. I to, da stvar bude zaista očita, za 2:2 u 90. minuti s igračem manje. Nevjerojatno, uopće se nisu trudili sakriti. Koliko to sve skupa daleko ide - vidi se iz sljedećeg primjera. Tokyo je vodio na odmoru protiv Tokyo Verdija koji je preokrenuo u nastavku i slavio 2:1. Pobjednički gol gosti su zabili u 89. minuti - "pametnome" dosta. Ako Japanci namještaju onda stvarno...

Zaista smiješno, zar ne? A upravo se to radi kada se tako nešto dogodi u domaćem nogometu. Pazite, svi ovi primjeri "namještaljki" igrani su istu večer kao i Zadar - Dinamo. Istu večer! Znači u jednom danu u svijetu bude bezbroj dobrih i zanimljivih utakmica u kojima uživaju gledatelji cijelog svijeta, no ako se tako nešto slučajno dogodi kod nas onda postoje mali, jalni i jadni ljudi koji to žele obezvrijediti jer ne mogu podnijeti nešto zapravo dobro.

Kako tek objasniti zašto su se navijači Manchestera veselili kada su njihovi ljubimci na Nou Campu okrenuli Bayern u dvije minute sudačke nadoknade i uzeli Ligu prvaka kada je jasno da je sve bilo namješteno? Pa ne može Bayern dobiti dva gola u sučevoj nadoknadi. Ili tek ono finale kada je Milan pustio Liverpoolu iako su vodili 3:0? Baš može Ševčenko promašiti zicera u drugom produžetku i onda još penal. Očito je o čemu se tu radi. A o Riiseu i njegovom autogolu u polufinalu Lige prvaka zaista nema smisla trošiti riječi. Još je i nakon toga otišao iz kluba. Očito je kako su ga skužili.

Smiješno, zaista smiješno, a s druge strane - još tužnije. Mladog vratara Zadra, koji je ove sezone već imao i briljantne i katastrofalne obrane, "pola je Hrvatske" vidjelo u kladionici kako se kladi na Dinamo. Mladi golman dopustio si je pogrešku. Nevjerojatno, kako se samo usuđuje? Pa nije da smo mi dva puta dobili Engleze nakon nevjerojatnih grešaka golmana. Čak se i "krtica" kladi. Sigurno ju je netko vidio u kladionici.

Naravno, ima namještanja, ali toliko malo da bi se reklo - premalo. Hoyzer i "ekipa" su ipak, sviđalo se to ljudima ili ne - manjina. Nije svaki sudac lopov, nije svaki bogati čovjek mafijaš i nije svaka dobra i zanimljiva utakmica namještena, a to što mi gledamo samo predstava.

Hrvatska nogometna liga nije niti najbolja na svijetu niti među najboljima, ali nikako nije niti tako nisko gdje je se gura. Sportski djelatnici, mediji i svi koji rade na tom proizvodu, a HNL je proizvod, trebali bi raditi na promociji. Kako se radi na proizvodu? Marketingom. Ako mediji vide samo loše u našoj ligi, ako se piše samo o tome gdje igrači (u svoje slobodno vrijeme) izlaze i što slušaju, ako se stalno traže neki izmišljeni i nepostojeći sukobi - pa tko će onda htjeti kupiti taj proizvod?

Može se u svakom preokretu, svakoj grešci obrambenog ili golmana, u svakom promašenoj šansi napadača vidjeti neka zavjera ili se može gledati nogomet i činjenice koje govore kako smo u Zadru vidjeli: sumnjivi jedanaesterac, lijepi gol Zadra za 2:0, s(p)retni gol Balabana za 2:1, prekrasan gol Mandžukića za 2:2, lijepi dribling, okret i lukavi udarac Balabana za 3:2 - odnosno sve što nogomet čini zanimljivim i najvažnijom sporednom stvari na svijetu...

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 76:9-310
6Osijek 76:9-37
7Istra 1961 74:14-107
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 76:9-310
6Osijek 76:9-37
7Istra 1961 74:14-107
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!