Nogomet

Isplatilo se riskirati

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 25.08.2008.
Isplatilo se riskirati
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometaši Zagreba u petom su kolu upisali treću pobjedu te se zahvaljujući njoj zadržali pri samom vrhu HNL-a, iako u većem dijelu susret s Osječanima nije bio dostojan visokog plasmana obje momčadi. Pobjednika je u dvoboju dva potpuno ravnopravna sastava odlučila volja "bijelih" u samoj završnici susreta, ali i neshvatljiv pad u igri gostiju...

Polovičan su uspjeh postigli Zagrebaši do utakmice s Osijekom, uz dvije pobjede upisana su i dva poraza. Nakon vrlo loše igre u prvom dijelu susreta, u 54. se minuti činilo kako će Pjesnici, nakon Varteksa i Slaven Belupa kapitalirati protiv još jedne momčadi s Drave. No svečana atmosfera zbog prve noćne utakmice od 1996. godine i neumorno navijanje raspoloženih Bijelih anđela probudilo je domaće koji su u zadnjih pola sata odigrali možda i najbolje minute u ovogodišnjem prvenstvu.

U tim su posljednjim minutama domaći zaigrali izrazito napadački, s čak tri napadača, i to im se u potpunosti isplatilo. Zadnji sučev zvižduk bio je znak za proslavu nova tri boda do kojih su "bijeli" stigli najviše zahvaljujući dvojici najiskusnijih igrača, Mariju Čuturi i Davoru Vugrincu.

Nisu domaći zaigrali u najjačem mogućem sastavu. Na desnom je krilu nedostajao vrlo bitni Mujdža dok je zbog bolesti iz zadnje linije ispao i Ivanković. Dok Marko Grgić nije odigrao predstavu za pamćenje (dojam je da hitri veznjak više daje ulazeći s klupe), Mario Čutura najavio je buđenje Zagreba te se u konačnici okitio naslovom igrača utakmice.

U zadnjoj je liniji, prilično nenadano, umjesto Zlatka Palčića zaigrao Haris Mehmedagić. Trener "bijelih" samo zahvaljujući u posljednjim trenucima upisanoj pobjedi ne mora žaliti što ga je uvrstio u momčad. Zagrebov se branič nije snašao, potrošio je mnogo lopti, uputio nekoliko iznimno loših centaršuteva, a i izravni je krivac za pogodak gostiju. Ulaskom Palčića desna je strana ponovno "štimala", bivši se igrač Vinogradara brzo uklopio u dobro selektiran sastav Pjesnika.

Stoperski par Kartelo - Mikulić iz susreta u susret igra sve bolje. Marko Kartelo bez pogreške je odigrao utakmicu protiv Hajduka, a takav je primjer jučer slijedio i Josip Mikulić. U odnosu na prvo kolo, najveći je pomak vidljiv upravo na četvorki iz posljednje linije. "Bijeli" obrambeni igrači sve su sigurniji i uigraniji, a velike zasluge za to ima i činjenica da im leđa čuva pouzdani Josip Škorić.

Zagrebov je vratar jučer imao tek jednu ozbiljniju intervenciju, no unatoč tome cijeli je susret odigrao visoko koncentriran. Nekoliko udaraca gostiju iz daljine trebao je tek popratiti pogledom, no ništa nije prepuštao slučaju. Za razliku od prilično neprimjetnog Ivankovića Čutura je oživio Zagrebovu lijevu stranu i dopustio i sebi i Miroslavu Pejiću da hita prema naprijed.

Baš su njih dvojica dali veliki doprinos ka konačnoj pobjedi. Iskusni je Čutura iskoristio svoj jak i precizan šut i pogodio za izjednačenje, dok je Pejić zahvaljujući svojoj brzini i odličnoj lijevoj nozi asistirao Vugrincu za pobjedu. Lijeva je strana jučer prvi puta bila najbolji dio momčadi. Šteta što su oba centralna vezna, Ivan Parlov i Mario Brkljača, već u 18. minuti imali žute kartone jer su do toga trenutka obojica igrali vrlo čvrsto, požrtvovno, ali i kombinatorno.

Takva se igra "izgubila" upravo zbog opomena, vidljivo je bilo kako ne idu 100 posto na svaku loptu i u svaki dvoboj. Tek su u zadnjim minutama ponovno zaigrali hrabrije i rizičnije te su tako i oni pridonijeli pritisku momčadi na obranu gostiju. Već spomenuti Grgić u susret je ušao prilično raspoložen, no njegove su pokušaje proboja po desnoj strani nogometaši Osijeka prelako riješavali. Što zbog vrlo loše igre Mehmedagića, što zbog pada u igri Grgića, trener Pjesnika najviše je promjena tokom utakmice obavio upravo na toj desnoj strani.

Napadač Josip Jurendić u drugom se poluvremenu bolje snašao na poziciji desnog bočnog nego na svojoj u vrhu napada. Od mladog Zagrebovog igrača ponovno nismo vidjeli ništa novo. Borbenost i trku nitko mi ne može zamjeriti, ali nedostaje konkretnih poteza, bilo u obliku asistencije, bilo u obliku pogotka. Njegov kolega iz napada, Davor Piškor, ponovno je svojim ulaskom unio dosta živosti, baš kao i još jedan "bijeli" napadač Ivan Krstanović.

Dok je Piškor po desnoj strani kombinirao sa Palčićem, Krstanović je ponovno pokazao zbog čega bi u skorije vrijeme mogao biti "kralj šesnaesterca" u Kranjčevićevoj. Davor Vugrinec pogotkom se u 89. minuti po treći puta u sezoni upisao među strijelce, čime je postao uvjerljivo najbolji strijelac Ulice pjesnika. Vugrinec je u maniri iskusnog strijelca odlično popratio Pejićev centaršut i bez većih problema glavom zatresao mrežu Skendera.

Nove će bodove i slavlje Pjesnici tražiti iduće nedjelje na Šubićevcu. Sezonama je to bilo dosta neugodno gostovanje za "bijele", a hendikep će biti i neigranje standardnih Pejića i Parlova zbog trećih žutih kartona. No, na Zagrebovoj klupi priliku spremno čeka Marin Oršulić, a i odlična igra Marija Čuture vrijedna je startanja u prvoj postavi, te bi Zagrebaši i u tom susretu hrabro i bez pretjerivanja mogli tražiti novi uspjeh za ostanak pri samom vrhu.

Prognozirano dno za Pavlovićevu je momčad u ovome trenu prilično daleko, posebno zbog činjenice da ona osjetno napreduje iz kola u kolo.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!