Nogomet

Radom do kontinuiteta

Mihaela Bradovski • srijeda, 27.08.2008.
Radom do kontinuiteta
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Baš kao početkom svake sezone i ove su mnogi stručnjaci, ali i navijači zbrajali pluseve i minuse te prognozirali Zagrebove mogućnosti. Odlasci četvorice standardnih (ako ne i ponajboljih) igrača, Stojkića, Nadarevića, Ibričića i Lovreka, relativno nepoznat trener, momčad građena na mladosti i neiskustvu bili su tek neki od razloga zbog kojih se momčadi iz Ulice pjesnika pisalo crno. No upravo su ta mladost, talent koji ona posjeduje, želja za dokazivanjem i trener 24 sata posvećen nogometu, umjesto u najoptimističnijim prognozama šestog ili sedmog, nakon pet uvodnih kola donijeli visoko treće mjesto...

Daleko je trenutak kada će momčad Pjesnika izgledati onako kako to u Kranjčevićevoj žele, no prvih je pet susreta, osim očekivanih oscilacija, donijelo i mnogo razloga za optimizam. "Bijeli" su očekivano vrlo dobri na tehničkom planu, trkački su također sjajno pripremljeni, susrete protiv Hajduka i Rijeke odigrali su pametno i strpljivo, protiv Slaven Belupa popravili su i statistiku vezanu za posjed lopte, dok su protiv Osijeka pokazali karakter i preokrenuli negativan rezultat. Tek su u prvom kolu Zagrebaši odigrali ispod očekivanja najviše zbog vrlo lošeg ulaska u susret. Psiha je za sada najveći problem ovom mladom sastavu no na njoj se trude na treninzima raditi jednako kao i na fizičkim elementima.

Najviše se od svega, tokom ljetne pauze, razgovaralo o selekciji igrača u Kranjčevićevoj. Rijetki su bili spremni priznati kako Zagrebu i dalje daju šanse u borbi protiv Slaven Belupa, Rijeke, Varteksa i Osijeka, glavnih konkurenata za izlazak u Europu. Odlazak spomenutih iskusnih igrača, dolazak tek tri nova igrača od kojih je jedino Vugrinec i prije samog starta prvenstva bio istinsko pojačanje, ostavljalo je mnogo upitnika nad mladom i neuigranom momčadi. No upravo je pomno planirana selekcija dovela Zagreb u situaciju da i kada priprijete kartoni, baš kao što će to biti slučaj u Šibeniku, na klupi priliku čekaju jednako kvalitetni igrači. "Bijeli" su na svim pozicijama pokriveni s dovoljnim brojem igrača, a utakmice ponedjeljkom i njihovi rezultati dokaz su velikoj borbi za dres prvotimca.

Bolji start, posebno domaći

Pjesnici već treću godinu za redom sezonu otvaraju dvama gostovanjima. Tri su gostovanja "bijeli" odradili s tek tri boda na kontu, no za razliku od protekle sezone kada su u dva domaća susreta upisali tek bod, ove su osvojili maksimalnih šest. Kada se uzme u obzir kako Zagrebaši već nakon petog kola iza sebe imaju susrete sa Slaven Belupom, Osijekom, Rijekom, Varteksom i Hajdukom, uspjeh je tim veći. Ako se postignuto usporedi s igrama s istim klubovima protekle jeseni, nogometaši Zagreba već su sada u plusu za tri boda. Nakon susreta na Šubićevcu i prvenstvene stanke sastav iz Ulice pjesnika čeka najteži ispit zrelosti - lider Dinamo.

Upravo ta izjednačenost Pavlovićevog kadra razlog je što nitko od do sada 19 korištenih igrača nije iskočio daleko iznad ostalih, a mnogi još imaju dosta prostora za napredak. Konstantu u nastupima imali su tek odlični vratar Škorić, Marko Kartelo te napadač Davor Vugrinec, koji su prikazanim stigli nadomak svojih najboljih i očekivanih igara. Vezni igrači Mujdža (koči ga ozljeda), Brkljača, Parlov i Pejić još trebaju "dodati gasa", a isto se očekuje i od nešto manje korištenih Grgića i Oršulića. Najveća pozitivna iznenađenja "bijelog" sastava obrambeni su igrači Mikulić i Palčić. S druge strane, njihov kolega Ivanković te napadač Jurendić imali su nekoliko uzastopnih slabih nastupa. Mario Čutura i Davor Piškor vrlo su dobro iskoristili ukazane prilike no i dalje ih očekuje borba za mjesto u startnoj postavi.

Za razliku od Zlatka Palčića napadač Krstanović nešto se sporije prilagođava novoj momčadi no i on je svojim igrama pokazao kako se radi o igraču koji je s pravom doveden u klub. Igor Jugović, Damir Džidić i Haris Mehmedagić tek trebaju izboriti priliku za veću minutažu, a možda se najviše očekuje nastup talentiranog juniora Abdurahimija. Do utakmice na Šubićevcu, u šestom kolu, Pjesnici u svojim redovima imaju tek četiri igrača sa punom minutažom (Škorić, Kartelo, Pejić, Parlov). Konkurenciju unutar momčadi bi uskoro mogao pojačati i Tomislav Labudović koji priliku za odlazak iz kluba ima do kraja tjedna kada se zaključuje prijelazni rok. Ostanku je blizu i Mario Brkljača što bi bio dodatni impuls Zagrebovim ambicijama.

Kranjčevićeva dom i Sesvećanima

Rasvjeta je prvi puta nakon 12 godina ponovno zasvjetlila u centru Zagreba. Nakon Cibalije i Zadra i nogometni klub Zagreb vratio se na svoj stadion te je tek sesvetska Croatia ostala bez te mogućnosti. Međutim, Sesvećani će iduće domaće susrete igrati upravo na stadionu u Kranjčevićevoj. Tek će u 13. i 15. kolu morati ponovno do Velike jer prednost kao domaćin ima matični klub Zagreb. U metropoli tako neće nedostajati prvoligaških susreta, oni će se u Kranjčevićevoj moći pogledati svake nedjelje.

Najveći dobitak ipak je imenovanje Luke Pavlovića za trenera seniora. Tek nekoliko minuta razgovora s trenerom "bijelih" i jasno je kako se radi o stručnjaku s ispravnom vizijom, ali i strpljenjem koje je potrebno kako bi se ta vizija provela u dijelo. "Teško je govoriti o vremenu koje će proći dok momčad ne stasa u momčad spremnu za velike utakmice. Mnogo je elemenata u nogometnoj igri koji se moraju naučiti i uigrati kako bi se to vidjelo i na terenu. Kontinuitet kvalitetnih igara najteži je posao. To je dugotrajan proces i u našem je nogometu najveći problem što mnogi nemaju strpljanja istrpiti slabije rezultate i odrastanje sastava pa se već nakon pola godine ili manje smijenjuje trener. Kako će u tim okolnostima itko napraviti išta konkretnog i dobrog? Mi se iz utakmice u utakmicu dižemo i učimo, no još je uvijek mnogo prostora za popravak stvari koje nisu dobre. Važno je i da svi shvate kako samo rad donosi uspjeh. To neće stići s pohvalama raznoraznih menađera, roditelja i tko zna koga, to se može samo stalnim radom na sebi i poštenim odnosom prema igri."

Vizija predsjednika Dražena Medića i trenera Pavlovića bila je jedan od najvećih razloga zbog čega se momčadi "bijelih" ljetos pridružio toliko spominjani i hvaljeni Vugrinec. Šteta što tek rijetki klubovi kod nas, uz određeni plan, pokazuju strpljenje i povjerenje u ljude koji bi taj plan trebali provesti u nešto opipljivo - bodove i konačni plasman.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!