Nogomet

"Osječani, pretjerali ste"

Bernard Jurišić • utorak, 02.09.2008.
"Osječani, pretjerali ste"
Foto: FaH

Bura koju su podignuli u Osijeku nakon nedjeljne utakmice protiv Hajduka naišla je na mnoštvo reakcija u redovima splitskog kluba po povratku kući. Zajednički nazivnik svih izjava je - "Osječani, pretjerali ste"...

Pobjeda u Osijeku vratila je osmijeh na lica Hajdukovih trenera i igrača, a i klub je s tri donešena boda iz srca Slavonije dobio "bronhi" za vrijeme dvotjedne reprezentativne stanke. Zadovoljstvo je pojačala činjenica da su Splićani u Osijeku bili iznimno oslabljeni, pa se čak i kapetan Srđan Andrić po prvi put morao spustiti na mjesto stopera.

Hajduk bez navijača - u gostima

Da UEFA uvijek pokušava pokušava pronaći neke nove i zanimljive načine kako ukazati na nečije propuste, dokazuje posljednji dopis kojeg je Hajduk dobio iz središnjice te oranizacije. Naime, zbog sukoba koji je izbio između navijača Hajduka i policije na Malti u 1. pretkolu Kupa Uefe, Hajduk je kažnjen s 30.000 CHF, a u naredna dva europska gostovanja će biti službeno bez svojih navijača. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako se to organizirati i tko će zabraniti "neorganiziranim" navijačima da putuju na gostovanje.

"Pobjedu je ostvario karakter ove momčadi i jako sam zadovoljan što smo pokazali da u ovako teškom trenutku imamo mentalnu snagu za uzeti tri boda. Čestitam svojim igračima na velikoj pobjedi", zadovoljan je bio trener Goran Vučević.

Međutim, Hajdukovcima je dobro raspoloženje malo nagrdila sva sila uvreda koju su morali otrpjeti za vrijeme i nakon utakmice u Osijeku. "Ne mogu vjerovati što su nam sve vikali i ne mogu vjerovati da smo to doživjeli u gradu u koji smo uvijek rado dolazili i lijepo se u njemu osjećali. Koji je razlog za sve to? Jedna loša sudačka odluka? Što bismo mi onda trebali raditi nakon Deportiva i nedosuđenog jedanaesterca za nas kod 0:0?"

Vučević ne može razumjeti pritisak koji su u Osijeku trpjeli suci i smatra da je jednako oštećena i njegova momčad. "O kakvoj krađi oni pričaju? Galame o toj ruci, a ne spominju da je prije te ruke bio nedosuđeni prekršaj na Liniću. Ne spominju koliko su dobili slobodnih udaraca u zoni oko našeg kaznenog prostora. Govore kako su pokradeni, a naš je kapetan ležao u krvi i zaradio 7 šavova, dok oni nisu htjeli izbaciti loptu da mu se ukaže pomoć".

Mirnog Vučevića nije lako izbaciti iz takta, no ono što je Hajduk doživio u Osijeku ni on nije mogao prešutjeti. "Imali su više od pola sata igrača više, što nisu dokazali da su bolji, kakve su šanse stvorili tada? Zaista su pretjerali, jer ovo što rade nije korektno. Valjda su mislili da će nas nakon Deportiva lako pobijediti, pa sad traže isprike za to što nisu. Ponosan sam na svoje igrače koji su u takvim uvjetima pokazali da su bolja momčad od Osijeka."

Iz Osijeka su na adresu Hajdukovaca stigle i optužbe da su krali vrijeme valjajući se po travnjaku i glumeći ozljede. Zanimljivo je, međutim, da u Poljudu osječka momčad već godinama u pravilu igra jednako degutantan nogomet za kakav su u nedjelju optužili Hajdukovce, a mnogi se još uvijek sjećaju kup-utakmice u Poljudu prije dvije godine, kad su Osječani svojim ponašanjem na terenu kad su imali pozitivan rezultat gotovo izazvali prekid.

U svakom slučaju, utakmice između Osijeka i Hajduka u zadnje su vrijeme postale pravi "ratovi", koji su uspjeli narušiti i dobre odnose vodstava dvaju klubova. "Ne razumijem zašto su toliko napaljeni na nas, posebno u zadnje vrijeme. Svako naše gostovanje u Osijeku u zadnjih nekoliko godina je 'na nož', pritisak je užasan", izjavio je direktor Fredi Fiorentini i najavio prijavu Osijekovog predsjednika Branimira Glavaša Udruzi prvoligaša zbog optužbi izrečenih nakon utakmice.

Upravo je Glavaševa tirada nakon susreta najviše naljutila sve na Poljudu, jer je svima jasno da predsjednik Osijeka svoje osobne političke sukobe i probleme pokušava prelomiti preko nogometa. Osijek i Hajduk već se neko vrijeme "gledaju preko nišana", a teško se oteti dojmu da je za to više kriva politika nego nogomet. Nekoć klubovi prijatelji i navijači koji su imali isto ime i jedni druge pozdravljali pljeskom, danas se časte pogrdnim imenima i najavljuju uzvrat "kad vi dođete kod nas". I to sve zbog smrada politike i manipuliranja javnošću zbog svojih privatnih interesa, što je nekima očito važnije od sporta.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!