Nogomet

Sparta: Spoj mladosti i iskustva

Petar Plevnik • petak, 29.08.2008.
Sparta: Spoj mladosti i iskustva
Foto: EPA

Kad bi smo ukratko htjeli opisati protivnika Dinama na putu u Ligu Uefe, najtrofejniju češku momčad i aktualnog viceprvaka Češke, Spartu Prag, mogli bi smo upotrijebiti krilaticu "spoj mladosti i iskustva"...

Klub osnovan još davne 1893. godine svoje domaće utakmice igra na AXA Areni, inače poznatijoj kao Letna stadion, kapaciteta nešto više od 20 000 gledatelja. O dominaciji Sparte u češkom nogometu dovoljno govori podatak da je od 15 odigranih prvenstava od češke samostalnosti Sparta uzela čak 10, uz pet osvojenih kupova. Osim toga, tu su i rekordna 24 naslova prvaka Čehoslovačke te još 12 kupova.

Iako je s deset naslova češkog prvaka najtrofejniji češki klub, Sparta je prošlu sezonu završila na drugom mjestu, s tri boda manje u odnosu na svog velikog rivala Slaviju. Drugo mjesto u Gambrinus ligi donijelo je Sparti nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a Česi su put prema društvo najboljih započeli u drugom pretkolu.

Nakon što se Sparta prilično lako obračunala s prvakom Moldavije Šerifom i s 1:0 u Tiraspolu i 2:0 u Pragu osigurala nastup u trećem pretkolu, Pražanima se na putu do Lige prvaka ispriječio Panathinaikos, koji je slavio u oba susreta, 2:1 u Pragu te 1:0 u uzvratu u Ateni.

Unatoč ispadanju od Grka, nakon četiri prvenstvena kola Sparta se nalazi na prvom mjestu, s tri pobjede i jednim neriješenim rezultatom, uz gol razliku 8:2. Ono što je zanimljivo je da je od osam prvenstvenih pogodaka, najviše, čak tri pogotka postigao 22-godišnji reprezentativni branič Michal Kadlec, inače sin legendarnog Miroslava Kadleca. Odlična vijest za Dinamo je da je Kadlec upravo ovih dana dogovorio jednogodišnju posudbu u Bayer Leverkusen i neće nastupiti protiv Dinama.

Na klupi Sparte od ovog ljeta sjedi 45-godišnji Vitežslav Lavička, koji je upravo na klupi Sparte 2002. započeo svoju trenersku karijeru, nakon čega je uslijedila jednogodišnja epizoda u Viktoriji Žižkov, dok je najveće uspjehe Lavička ostvario za vrijeme trogodišnjeg mandata sa Slovanom Liberec. Nakon toga Lavička je jednu godinu proveo na klupi mlade reprezentacije Češke, da bi početkom sezone uslijedi povratak u Spartu.

Što se tiče momčadi Sparte, od hrvatskoj javnosti poznatijih imena tu su dva veterana, 33-godišnji branič Tomaš Repka i godinu dana stariji veznjak Patrik Berger, koji su standardni članovi početne 11-orice. S izuzetkom 32-godišnjeg napadača Mareka Kuliča, ostatak momčadi čine uglavnom mladi igrači, od kojih najveću opasnost predstavlja 22-godišnji napadač Miroslav Slepička, koji je protiv Engleske dobio svoj prvi reprezentativni poziv, a ujedno je i jedini aktualni češki reprezentativac iz redova Sparte.

U posljednjem susretu odigranom protiv Panathinaikosa u Ateni, Sparta je istrčala u sljedećem sastavu:

Kozačik (24 godine) - Vorišek (28), Kučera (23), Repka (33), Kadlec (22) - Kušnir (24), Vacek (21), Kladrubsky (22), Berger (34) - Kulič (32), Slepička (22).

Već na prvi pogled vidljivo je da je Dinamo dobio protivnika s kojim se može nositi, no žele li u Maksimiru i ove godine gledati Ligu Uefe za to će im trebati puno bolja igra u odnosu onu na dosad prikazanu u europskim susretima. Sparta svakako nije momčad kvalitete Šahtara, ali još manje Domžala, pa bi svako podcjenjivanje češke momčadi moglo biti kobno za Dinamo. Uostalom, još su svježa sjećanja na Auxerre, Brann...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!