Nogomet

Slaven protiv Crvene Armije

Ante Pažanin • petak, 29.08.2008.
Slaven protiv Crvene Armije

Slaven Belupo je za protivnika u 1. kolu Kupa Uefa dobio vrlo atraktivnog i teškog protivnika, CSKA iz Moskve. CSKA je jedan od najuspješnijih i najpopularnijih ruskih klubova i jedan od tri velika moskovska kluba...

Nogometni klub CSKA dio je sportskog društva koje je osnovano 1900. godine kada je grupa skijaša iz moskovskog skijaškog kluba odlučila osnovati novo sportsko društvo koje osim nogometne obuhvaća i košarkašku i momčad hokeja na ledu. Nogometna momčad osnovana je 1911. pod imenom OLLS Moskva i svoja natjecanja počela je već 1911. u sklopu prvenstva Moskve. Kasnije je klub još četiri puta mijenjao ime da bi napokon 1960. godine dobio ime koje nosi i danas. Nogometaši tog ruskog kluba sedam su puta bili prvaci Sovjetskog Saveza i to 1946., 1947., 1948., 1950., 1951., 1970. i 1991., pet puta su osvajali sovjetski kup. Prvacima Rusije postali su 2002., 2005. i 2006., još tri puta bili su drugi dok su tri puta osvajali ruski kup. 2005. ostvarili su i svoj najveći europski uspjeh, osvojivši Kup Uefa pobjedom nad Sportingom iz Lisabona. Bila je to prva ruska titula u europskim natjecanjima od raspada Sovjetskog Saveza.

CSKA se još naziva i Crvenom Armijom ili momčad Crvene Armije zbog bliske povezanosti sa sovjetskom vojskom tijekom ere SSSR-a. Zbog te povezanosti klub je imao priliku regrutirati najbolje nogometne talente među vojnicima i trenirati ih. Još jedan prijašnji nadimak bio je i Staje zbog toga što su u počektu trenirali u stajama princa Jusupova. Kako se taj nadimak smatrao uvredljivim kasnije je pretvoren u prihvatljiviji Konji koji se rabi uz još neke kao što su Vojnici i Crveno-plavi zbog boje dresova.

CSKA je poznat i kao bivši klub našeg Ivice Olića koji je tamo proveo četiri godine i bio jednim od najomiljenijih i najvažnijih igrača momčadi. Momčad trenira ruski stručnjak Valery Gazzaev koji je na klupi Vojnika od 2004. godine. Najveće zvijezde kluba su mladi vratar i kapetan Igor Akinfeev koji je i ruski broj jedan, blizanci Aleksej i Vasilij Berezuckij koji igraju u obrani i brazilski napadač Vagner Love.

Prošle sezone završili su na trećem mjestu i izborili izravan plasman u Kup Uefa. Igrali su i Ligu prvaka završivši u grupi s Inter, Fenerbahčeom i PSV-om na posljednjem mjestu. Klub je izuzetno bogat i moćan, jedan od glavnih sponzora je naftna kompanija Sibneft koja je u vlasništvu Romana Abramoviča.

Najveći rivali dakako su im druga dva velika kluba iz Moskve, Spartak i Dinamo. Utakmice igraju na Lužniki stadionu koji je sa kapacitetom od 78 tisuća gledatelja najveći stadion u Rusiji. No, s obzirom da taj isti stadion koriste i Torpedo i Spartak u izgradnji je novi stadion na kojem će CSKA ubuduće igrati.

U svakom slučaju nogometaše Slaven Belupa očekuje vrlo težak dvoboj i test njihovih mogućnosti. CSKA će biti pravi protivnik i pokazatelj mogu li Farmaceuti napraviti iznenađenje i plasirati se u Ligu Kupa Uefa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!