Ostali sportovi

Tehnološki opremljene obrane

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 01.09.2008.
Tehnološki opremljene obrane

Košava, košava. Ovd'e bonaca, bonaca. Prijem! Od ove sezone, obrana će sa svojim koordinatorima komunicirati putem radio signala, za razliku od proteklih sezona kada se u obrani komuniciralo dobrim, starim oruđem - rukama...

Ali onda je došao taj famozni Spygate i sve promijenio.

U velikom skandalu na početku prošle godine, kada je Bill Belichick, trener Patriotsa, uhvaćen kako "špijunira" obrambene signale NY Jetsa, našao se izravni povod koji je doveo do promjena u načinu komunikacije u obrambenim sustavima. Dotadašnja nastojanja nisu urodila ničim konkretnim zbog mnogih tehničkih poteškoća koje donosi ova tehnološka novotarija, ali afera koja je ušla duboko pod kožu NFL-a i na sunce iznijela dosta prljavog rublja, natjerala je vodeće ljude te organizacije da učine sve kako bi vratili legitimitet i vjerodostojnost na terene američkog nogometa.

Pa se tako ovog travnja, na sastanku vlasnika momčadi, izglasalo, u omjeru 25:7, za uvođenje radio signala i na obrambenu stranu.

Predsezona je poslužila kao savršena proba za uvođenje nove tehnologije koja omogućava radio komunikaciju između određenog igrača obrane i obrambenog koordinatora. Takav oblik komunikacije je za napad uveden još 1994. Ali, velika je razlika u načinu funkcioniranja u napadu i obrani.

"To će ubrzati cjelokupni proces i nema više prijetnje da će ti netko ukrasti signale, što danas mnogo znači.", mišljenje je trenera Chargersa, Norva Turnera.

To je samo jedna strana medalje. Naime, proces će biti sličan kao i kod napada. U napadu, dodavač u svojoj kacigi ima zvučnike preko kojih prima podatke o akciji koju će odigrati. U obrani će također biti odabran igrač na terenu koji će imati ozvučenu kacigu i primati informacije. Tu dolazi do prvog problema. U napadu postoji igrač koji je na terenu uvijek - to je dodavač (jedna osoba koja se u najčešće ne zamjenjuje). U obrani ne postoji takav igrač. Dosta je zamjena i treba naći nekog tko je na terenu što više. Najčešće će to biti neki od linebackera. Ipak, postoje momčadi, kao Patriotsi, koji nemaju stalnog čovjeka i imaju puno obrambenih shema. Takvim momčadima će biti jako teško odlučiti koju kacigu ozvučiti.

Igrač će imati glavnu kacigu i jednu rezervnu (koja će biti u zaključana i zaštićena), još će jednu kacigu imati i zamjenski igrač. Radio frekvencije su zaštićene s oko 268 milijuna kombinacija vojničkih šifri. Kovčeg s zamjenskim kacigama će biti pod video nadzorom, a momčadi imaju do 90 minuta prije utakmice da obavijeste dužnosnike o dvojici igrača koji će koristiti ozvučene kacige. Cjelokupan paket za jednu momčad, koštati će 28.000 dolara.

Unatoč manjim tehničkim problemima, Ted Cottrell, koordinator Chargersa, smatra da je ovo dobar potez:"Ovo je nešto što nam je trebalo već duže vrijeme da izjednačimo snage. Velika je stvar što će igrači primiti signale par sekunda ranije.

Ukoliko naravno ne dođe do kvara, što je također moguće jer je kaciga na obrambenom igraču izložena snažnim udarcima i redovitom, veoma intenzivnom, kontaktu. Dodavač je puno manje u fizičkom duelu.

Davanje kacige linebackeru, hoće li to proći? Ja stalno udaram glavom. Dodavač je rijetko udaren.", objašnjava LB Jaguarsa, Mike Peterson.

Također, nova će tehnologija promijeniti način pripreme obrambenih igrača. Dok su do sada npr. "čistači" mogli sa svojih mjesta vidjeti koju će formaciju odigrati, sada će se i obrana morati skupljati oko igrača koji prima signale, u takozvani huddle, odnosno skup. Signali se moraju zaprimiti do 15 sekundi prije isteka vremena u kojem se mora pokrenuti nova akcija, kada se zvučnici automatski isključuju. Napadi će pokušati razvući proces zamjene igrača i izlaza i svog skupa u formaciju ili će je naknadno mijenjati, što će onemogućiti koordinatorima obrane da pogledaju napadačku formaciju i svom igraču signaliziraju vrstu obrane koju će igrati. Tada će se ponovno vratiti ručnoj signalizaciji. Postoje mišljena da će napadi požuriti s akcijom kako obrana ne bi stigla zaprimiti signale. Ali, obrane su svjesne toga.

"Što god nam pokušaju napraviti, bit ćemo spremni. Možemo se vratiti ručnim signalima ako žele ubrzati. Što brže idu, slabije će moći čitati naše signale. Ali, mislim da će to sve nas učiniti fokusiranijima.", zaključuje Zach Thomas, LB Cowboysa.

Jonathan Vilma smatra da je žurba kontraproduktivna za neke napade. Osobito napad Coltsa: " Peyton Manning voli koristiti puno vremena. 15 sekunda mu nije dovoljno. Želi doći do početne crte, provjeri nešto, pokazati ti mnogo ručnih signala, blefirati, štogod."

U predsezonskim pokusima je dolazilo i do smiješnih situacija.

"Umrem od straha nekada zato što Pasqualoni (koordinator obrane) nije najmirnija osoba na svijetu.", priča Crowder, LB Dolphinsa. "Dere se pri svakoj akciji. Govori da pazim na dodavanje, na probijanje. Što drugo i mogu raditi. Ili je dodavanje ili je probijanje."

Elektronski je sistem sam po sebi sklon kvarenju. Također treba prilagoditi jačinu zvučnika bučnim stadionima, a koordinatori se trebaju naviknuti da drže dugme sekundu prije i sekundu poslije slanja signala, tako da igrač zaprimi sve informacije. Igrači se moraju naviknuti na glas u kacigi, ali to LB-u Bengalsa, Dhaniju Jonesu, neće predstavljati veće probleme.

"Ja stalno čujem glasove u svojoj glavi. Navikao sam na to."

Bez obzira na promjene koje će ovaj elektronski sistem donijeti, osnove footbala i temelji obrane ostaju isti.

Još moraš rušiti. Walkie-talkie ne može rušiti.", reći će Kiffin, koordinator obrane Tampa Bay Bucsa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!