Ostali sportovi

Pregled NFC Konferencije

Mario Majdić Natrlin • utorak, 02.09.2008.
Pregled NFC Konferencije

Ususret novoj sezoni, prošlogodišnji prvaci Giantsi još uvijek traže zasluženi respekt. Ipak, neke druge momčadi vode glavnu riječ u ovoj konferenciji. Tu su prije svega Cowboysi koje se smatra neprikosnovenim favoritima, ali vrebaju i Saintsi, dok će Packersi krenuti u novu sezonu bez svog najprepoznatljivijeg simbola...

Divizija kao bačva baruta

New York Giantsi su zaradili Super Bowl prstenove. Nisu izgleda zaradili i poštovanje ostatka lige, novinara i navijača. Iako su odigrali maestralna doigravanja, Giantse rijetko tko smatra ovogodišnjim favoritima za osvajanje Super Bowla. Oni su, kažu, navikli. Vole bit autsajderi. Uostalom, to su bili i cijelu prošlu sezonu. I ne samo da ih se nije smatralo najjačom momčadi neposredno nakon osvajanja Super Bowla, već je to bilo još onda dok su još imali Michaela Strahana (umirovljen), Jerremyja Shockeyja (pravac: New Orleans) i Osi Umenyiora (zbog ozljede koljena izgubljen za cijelu sezonu).

Što sada? Nema mjesta za paniku, tvrde u organizaciji. Velik je posao pred "svjetskim" prvacima. Nastavljaju na temeljima prošle sezone. Puno će truda trebati uložiti za nadoknađivanje Strahana i Umenyiore. Tu su prije svega Justin Tuck, Mathias Kiwanuka i Antonio Pierce. Eli Manning je odigrao fantastično u doigravanjima i sada mora nastaviti s igrom na toj razini. Hvatač, Plaxico Burress, i dalje ima problema s ozljedama, ali on je već dokazao kako ne treba trenirati da bi igrao na najvišoj razini. I probijač Brandon Jacobs mora pripomoći svojom igrom. Ali, to je sve razumljivo samo po sebi. Giantsi su udobno smješteni u ulozi darkhorsea, navijači će sigurno proliti puno suza zbog neigranja Umenyiore. Giantsi to ne smiju. Oni moraju vidjeti npr. kako zamijeniti odlazak Jeremyja Shockeyja i izazvati dobru reakciju mladog Kevina Bossa. Ostaje puno upitnika kraj imena Super Bowl pobjednika. Ali oni ne trebaju ništa dokazivati! Besmrtnost su već zaslužili!

Gadna je divizija ona u kojoj igraju Giantsi, Cowboysi, Redskinsi i Eaglesi. Pojam "rivalitet" je osmišljen u ovoj diviziji. Mnogo je povijesti i "zle krvi" (naravno, one sportske) između ovih momčadi. Rat će se sigurno nastaviti. A konkurencija jača nego ikada. Dallas Cowboysi su, uz Chargerse, momčad s najjačim setom individualaca. Bačva baruta. Eksplodirati će sigurno, važno je samo da u tom procesu ne ozljede sami sebe. Listu karizmatičnih ličnosti zaokružio je Adam "Ne zovite me Pacman!" Jones. Talentirani cornerback koji je prošlu sezonu bio suspendiran zbog niza devijantnih ispada. Sada su on i jedan Terrell Owens skupa na treningu. Jedan nasuprot drugog. Ali, nema incidenata. Za to su zaduženi Panthersi. T.O. je sada ipak zreo čovjek, s novim ugovorom i odličnom sezonom iza sebe. Ali, Cowboysi su ipak posrnuli. Giantsi su ih ostavili da vise u doigravanjima. Super Bowl je sada, u modnom žargonu rečeno - must have za ovu momčad. Tony Romo je pod budnim mikroskopom javnosti. Secira se svaki njegov pokret na i izvan terena. Došao je i pitomi dupin, Zach Thomas. Kako će se ovaj branič snaći u bazenu s morskim psima? Nabrajanju svih imena nema potrebe. Dovoljno je samo reći da je momčad na svakoj poziciji popunjena ekstra-kvalitetnim igračima. Njima prepuštamo da vode riječ na terenu.

Eaglesi izgledaju dobro. Za sada. Izgleda i dobro situacija u kojoj imaju tri vrhunska cornerbacka, Sheldona Browna, Litta Shepparda i novopridošlog Asantea Samuela. Strašna trojka u vremenima kada je luksuz imati tri vrhunska igrača na toj poziciji. Zdravlje Donovana McNabba bi mogao biti još jedan luksuz. Već duže vrijeme McNabb je sklon ozljedama, ali kada igra, igra odlično. Owensa je izgleda prebolio, a nova ljubav je novak, DeSean Jackson. Razlika u godinama, izgleda, ne smeta ni jednom ni drugom, a McNabb je napokon dobio hvatača kakvog zaslužuje. Redskinsi su u grad doveli Jasona Taylora, veliko pojačanje čiji je nastup, zbog ozljede u predsezoni, protiv Giantsa na otvaranju sezone, upitan. Veliku pažnju je na sebe privukao i novi trener Jim Zorn, kojemu je ovo prva "gaža" na mjestu head coacha. Specijaliziran je za dodavače, tako da se očekuje velik utjecaj na mladog Jasona Campbella. Redskinsi su i prošle godine iznenadili i ušli u doigravanja. Zašto bi onda u njih sumnjali?

Nova era na Lambaeu Fieldu

Green Bay bez Bretta Favrea. Velika četvorka je sada u New Yorku, otvara novo poglavlje u svojoj karijeri. Jedno veliko poglavlje u povijesti ovog velikog kluba je završeno njegovim odlaskom. Puno je vremena i energije potrošeno na aferu koja je ovog ljeta iscrpila Green Bay. Na kraju svega, pogled unaprijed i novog startnog QB-a Aarona Rodgersa. Vrijeme je da pokaže što je naučio dok je gledao i surađivao s Favreom. Mišljenja su podijeljenja, ali najbolje je da on sam na njih odgovori. Ipak, prošlogodišnji uspjeh Packersa nije isključiva zasluga 38-godišnjeg dodavača. Ovo je mlada i perspektivna momčad. Tu je dobar set hvatača (Donald Driver, Greg Jennings) i probijač Ryan Grant koji je došao iz mraka i eksplodirao. Ako se što i događalo u momčadi za vrijeme slučaja "Favre", to i nije dobilo previše pažnje. Pa je tako linija napada izgledala poprilično slabo u misiji zaštite svog novog dodavača. Otišli su i Bubba Franks (TE) i Corey Williams (DT). Ostaje nam vidjeti kako će Packersi otvoriti prvu sezonu nove ere ovog NFL kluba.

Minnesota Vikingsi dižu prašinu u ovoj predsezoni. Slično kao i Brownse, neki ih uzdižu u nebesa, drugi nisu previše zadivljeni. Ako bi htjeli biti oprezni, rekli bi da imaju veliki potencijal. Za sada ostajemo na tome. Kao i sve drugo, i nada ima svoje korijene u zemlji. Korijen je Adrian Peterson, rookie senzacija koja je podigla svijet NFL-a na noge svojim talentom i igrama u svojoj prvoj sezoni. Peterson je sam sebi postavio veliki standard, sada je na njemu da nastavi s fantastičnim nastupima i dopusti Vikingsima da procvjetaju. A šlag na tortu je dovođenje Jareda Allena, branič koji je predvodio ligu u broju rušenja dodavača prošle sezone, a kao suigrače ima zid koji čine Kevin i Pat Williams i njih troje će predstavljati ogromnu prepreku za protivničke napade. Obranu pojačavaju "čistači" Madieu Williams (došao iz Cincinnnatija) i Darren Sharper. Novi je WR, Bernard Berrian iz Chicaga, koji će zamijeniti Troyja Williamsona koji je otišao u Jacksonville. DE Kenechi Udeze vodi bitku s leukemijom i neće nastupati u predstojećoj sezoni.

Vikingsi će nam priuštiti mnogo zanimljivih trenutaka. Zanimljivo poprima drugačije značenje kada spomenemo Chicago Bearse. Momčad koja je nakon nastupa u Super Bowlu, prošlu sezonu ostala daleko od doigravanja, u novu sezonu ulazi s mnogo upitnika. Rex Grossman je izgleda izigrao sve svoje prilike. Novi startni QB Bearsa (barem za početak) je Kyle Orton. Nakon bacanja novčića za biranje prvog dodavača na treningu, Grossman je svojim igrama razočarao trenerski tim i Kyle Orton se nametnuo kao bolje rješenje. Problematični probijač Cedric Benson više nije problem Bearsa, otpušten je i doveden Kevin Jones koji bi s novakom Mattom Forteom trebao trgnuti probijačku igru medvjeda iz hibernacije. Devin Hester je još uvijek dragulj ove momčadi. Riješene su trzavice oko ugovora i Hester će dobiti više prilike kao WR. Obrana je puna dobrih imena (Briggs, Harris, Urlacher) koji su zakazali prošle godine i na njima je da se iskupe i odvedu Bearse u doigravanje.

Jon Kitna je izravno rekao da će biti razočaran ukoliko njegovi Detroit Lionsi ne dođu do 10 pobjeda u sezoni. Cilj je to zasigurno i cijele organizacije kojoj jako dobro paše pobjednički mentalitet njihovog dodavača. Ojačali su obranu "mrcinom" Shaunom Rogersom, branič Bodden je u zamjenu poslan u Cleveland. Lionsi su igrali dobro u predsezoni (jedina momčad bez poraza). Moraju što bolje odigrati u obrambenom segmentu igre ukoliko žele doigravanja. Prošlu je godinu obilježio odličan početak i potpuni raspad u drugom dijelu sezone. Isto se ne smije ponoviti.

Sveci pod okupacijom Gusara

U uvijek interesantnoj diviziji NFC South u kojoj pobjednik nikada ne obrani titulu, ova sezona obećava poprilično zgusnutu borbu. Možda malo odskaču New Orleans Saintsi i Tampa Bay Buccaneers, ali svoju će šansu tražiti i Carolina Panthersi pa čak i Atlanta Falconsi. Ipak, ova divizija najčešće vodi samo svog pobjednika u doigravanje, drugoplasirana momčad rijetko uspije pokupiti wildcard ulaznicu.

Saintsi su napravili odličan posao u off-sezoni. Doveden je Jonathan Vilma, draftiran linijski branič Sedrick Ellis, tu je i Randall Gay i pojačanje iz New Yorka, Jeremy Shockey. Snaga Saintsa leži u odličnom dodavaču Drewu Breesu i njegovoj najdražoj meti Marquesu Colstonu. Reggie Bush mora popraviti dojam od prošle sezone jer je izgledao potpuno izgubljen bez ozlijeđenog Deuca MaCallistera koji se vratio nakon operacije. Moraju izbjeći loše otvaranje sezone koje se dogodilo prošle godine (0-4), omjer koji su hvatali cijeli regularni dio. Nisu ga uspjeli uhvatiti i ostali su bez doigravanja.

Tampa Bay Buccaneersi su uvijek opasni pod čvrstim vodstvom Jona Grudena. Opsesija s dodavačima je dovela do gotovo talačke situacije s Chrisom Simmsom, dodavačem koji nikako ne dobiva priliku, a Gruden ga nije puštao sve do nedavnog posljednjeg srezivanja momčadi kada je otpušten/oslobođen. Siguran starter je fantastični Jeff Garcia. U Tampu je doveden RB Warrick Dunn, dok će Carnell Williams propustiti najmanje prvih šest tjedana sezone jer je neaktivan zbog ozljede. Prošle godine ga je odlično zamijenio Earnest Graham i Bucsi su ušli u doigravanje. Koliko i dokle mogu ove godine, ovisit će dosta i o njihovoj obrani koja mora uložiti veliki trud ukoliko ova momčad želi imati uspješnu sezonu.

Carolina Panthersi su dobili natrag svog QB-a Jakea Delhommea (zamjena je Josh McCown koji je došao iz Dolphinsa). Hvatači Drew Carter i Keary Colbert su otišli, došli su D.J. Hackett i Muhsin Muhammad. Probijači DeAngelo Williams i novak Jonathan Stewart će dijeliti akcije, a Steve Smith će propustiti prve dvije utakmice zbog suspenzije nakon udaranja suigrača Kena Lucasa na treningu. Toliko o kemiji u napadu. U obrani, otišao je Kris Jenkins, a Julius Peppers se mora vratiti staroj formi ukoliko želi primirisati doigravanja. Atlanta Falconsi moraju također promijeniti dosta stvari. Novi šerif u gradu je Matt Ryan, treći izbor drafta oko čijeg su se ugovora (72 milijuna za šest godina) ovo ljeto lomila koplja. Mladi dodavač izgleda veoma sigurno i zrelo, što mu je potrebno da vodi ovu momčad. Joey Harrington, prošlogodišnji starter, je otpušten Momčad je bez Dunna i Halla koji su otišli, ali će svoju priliku u Atlanti dobiti Michael Turner, čovjek u sjeni Ladainiana Tomlinsona, koji je u nekoliko puta pokazao da mu se može povjeriti više nošenja. Odličan probijač, vidjet ćemo kako će se snaći u ulozi startera. TE Alge Crumpler i Joe Horn su također napustili Atlantu, koja je poprilično izmijenila izgled. Hoće li i rezultat?

Dosta upitnika kod Cardinalsa i 49ersa

Seattle Seahawksi uživaju u posljednjoj sezoni aktualno trenera Mikea Holmgrena, koji je najavio odlazak iz momčadi. Već se zna i njegov nasljednik, Jim Mora. Problema s neposlušnošću neće biti jer igrači itekako poštuju Holmgrena, jednog od najcjenjenijih aktivnih trenera. Oživio je ovu momčad i sudjelovao u razvoju trenutnog dodavača Matta Hassellbecka koji je i sada veliki oslonac za ovu momčad. Više nema nekadašnjeg MVP-a, probijača Shauna Alexandera čija je karijera zbog ozljeda poprimila silaznu putanju. Novi par probijača su Julius Jones (pobjegao iz Dallasa nakon što je Marion Barber preuzeo vodeću ulogu) i T.J. Duckett, koji bi uz Maurica Morrisa trebali dijeliti akcije u napadu. Imaju jako brzu obranu koja je krajem prošle sezone imala odlične nastupe. Ističu se Julian Peterson (19 rušenja dodavača u dvije godine) i Patrick Kerney (prošle sezone upisao 14 rušenja). Postoje određeni problemi s hvatačima zbog ozljeda Brancha i Engrama, što mi moglo dovesti u pitanje dubinu ovog seta igrača.

Trening kamp Arizona Cardinalsa obilježila je borba za startnog dodavača između Matta Leinerta i Kurta Warnera. Warner je na kraju dobio zeleno svjetlo, ali je trener Ken Whisenhunt prošle godine pokazao da zna žonglirati s dodavačima. Najjača karika ove momčadi zasigurno su hvatači. Larry Fitzgerald (s novim ugovorom od 40 milijuna za četiri godine) i Anquan Boldin koji je izrazio želju za odlaskom jer se smatra potplaćenim. Dovođenje Travisa LaBoyja i Clarka Haggansa bi trebalo ojačati obranu.

San Francisco 49ersi su u potrazi za jednom pravom sezonom. Bili su i u potrazi za novim QB-em, a u borbi između Alexa Smitha i Shauna Hilla, pobijedio je J.T. O'Sullivan. O'Sullivan je odlično reagirao u predsezoni i po riječima trenera Nolana, najbolje prihvatio novi napad novog koordinatora napada, Mike Martza, od kojeg se očekuje da će od napada 49ersa napraviti konkurentnu klapu. Nove pridošlice su veteran Isaac Bruce i probijač DeShaun Foster, iako će glavnu riječ u probijačkoj igri voditi Frank Gore. Obranu je ojačao DE Justin Smith i nedavno pridošli LB Takeo Spikes koji će surađivati s fantastičnim, mladim Patrickom Willisom (obrambeni novak godine).

3-13 je omjer pobjeda St. Louis Rams prošle sezone. Frustrirajuću će sezonu pokušati zaboraviti i okrenuti se novoj. Prvi njihov izbor na ovogodišnjem draftu je otišao na Chrisa Longa, DE-a sa sveučilišta Virginia. Marc Bulger i Steven Jackson će predvoditi Ramse koji su u prošloj sezoni desetkovani s ozljedama. Jackson je dobio novi ugovor i sada je potez na njemu. Vrijedi vidjeti što Ramsi mogu učiniti ove sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!