Ostali sportovi

"Čeka nas atletski praznik"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 02.09.2008.
"Čeka nas atletski praznik"
Foto: Davor Sajko

Nikad jača lista atletičara za predstojeći Grand Prix u Zagrebu potvrda je kako budućnost popularnog "Hanžeka" nije upitna, dapače. Potvrdili su to i organizatori zagrebačkog mitinga koji su na presici u hotelu Antunović upoznali medije sa završnim pripremama, ali i listom atletičara...

Jake snage grada Zagreba i organizacijskog odbora bile su na raspolaganju novinarima, a svi do jednog apelirali su na one najvažnije - gledatelje. Naime, još samo njihovo pojavljivanje na stadionu Mladosti 9. rujna nedostaje da "Hanžekovićev memorijal" bude pun pogodak, jer je organizator sa svoje strane učinio - maksimum.

Ulaznice će biti besplatne za sve posjetitelje, a mogu se rezervirati i preuzeti u Zagrebačkom atletskom savezu odnosno Hrvatskom atletskom savezu. Miting će početi već oko 16 sati bacanjem kladiva za djevojke, a "pravi" dio počinje u 18 sati i završava bacanjem kladiva za atletičare, koje bi trebalo početi u 20.15.

Član gradskog poglavarstva, Duško Ljuština, prvo je odagnao sve dvojbe oko budućnosti mitinga u Zagrebu. Pojavili su se, naime, napisi kako su dani Grand Prixa u Zagrebu odbrojani (zbog financija jasno), no Ljuština to opovrgava: Dvije su stvari vrlo važne. Prva je da su sve stvari oko toga da li imamo ili nemamo popularni Hanžek davno otklonjene, ovaj miting ostaje u Zagrebu. To je miting koji spada u 24 velika mitinga na svijetu i Zagreb ostaje na atletskoj karti svijeta."

Ljuština se zahvalio ekipi koja radi na organizaciji te je pozvao gledatelje da u velikom broju dođu na Mladost: "Moja iskrena molba novinarima je da nam pomognu da što kvalitetnije populariziramo miting i da Mladost 9. rujna bude prepuna Zagrepčana i ljubitelja atletike iz cijele Hrvatske. Sve ostalo ćemo mi ozbiljno odraditi i imat ćemo jedan od najkvalitetnijih mitinga do sada. U ime gradskog ureda zahvaljujem se ekipi koja mukotrpno radi, bez godišnjih odmora, da bi se što kvalitetnije pripremio ovaj miting. Ako nas vrijeme posluži, vjerujem da ćemo imati atletski praznik i to će potvrditi Zagreb kao najsportskiji grad u Hrvatskoj. "

Brigu o stadionu vodi Gordana Pokrajčić, direktorica podružnice upravljanja sportskim objektima: "S obzirom da će stadion Mladosti tog dana biti pod objektivom cijele javnosti, pred nama je veliki zadatak. U svrhu toga, priprema i prilagodba rasvjete je u tijeku, kao i ušminkavanje atletske staze, a kako su OI tek iza nas moramo dati šansu svima da pogledaju svoje atletske junake, pa ćemo složiti još dodatnih 3.000 sjedala. Nadam se da ćemo opravdati ukazano povjerenje, a vas molim da pozovete naše građane da sudjeluju u tom atletskom događaju."

Ipak, kozmetičke dorade na stazi neće biti dovoljne iduće godine, pred organizatorom je kompletna obnova staze želi li dobiti licencu za nastavak održavanja mitinga ove klase u Zagrebu.

Izvršni direktor mitinga Željko Grabušić upoznao je javnost s nekim operativnim informacijama u vezi mitinga: "Ove godine ima više ljudi koji rade na mitingu i zaista je lakše raditi. Jedna od glavnih novosti je da je miting ovoga puta - dnevni miting. To je bitno jer na početku rujna nije više tako toplo navečer, i vjerujemo da će ovaj termin privući i više ljudi."

Učinjena su i ulaganja koja neće biti samo jednokratna: " Obnovili smo i stadion, a i dio sportske opreme bit će nov. Atletika ovim mitingom nije dobila samo sportsku priredbu već i neke trajnije stvare koje će koristiti svim atletičarima u Zagrebu. Recimo, kompletna oprema za vis, startni blokovi, prepone i još ponešto je potpuno novo."

Za kraj je sačuvano ono najzanimljivije - tko će uopće doći na Hanžek? Odgovor na to pitanje dao nam je direktor mitinga Velimir Bašić: "Zahvaljujem se svima u Gradu koji su pomogli skupiti sredstva za ovakav događaj. Miting će po imenima koja će doći ovdje sigurno biti najbolji. Danas ćemo predstaviti tri discipline koje su jako zanimljive u ovom trenutku. Premda ću biti slobodan i reći da je već 90 posto kvalitetnih atletičara dogovoreno. Ostaje nam još vremena i prostora da još poboljšamo ovaj popis."

Najzanimljiviji će biti skok u vis s našom srebrnom olimpijkom Blankom Vlašić, ali i s Čičerovom, Howard i Aitovom. Blanka će tako imati odličnu konkurenciju, a kako u Zagrebu i inače dobro skače, ništa nije nemoguće. Stoga je rezervirana i poprilična svotica za - obaranje svjetskog rekorda.

Vjerojatna najjača konkurencija je u bacanju kladiva za atletičarke, gdje će uz našu Ivanu Brkljačić bacati i Aksana Miankova, Betty Heidler, Martina Danišova-Hrasnova, Darija Pčelnik, Manuela Montebrun, kao i naša Sanja Gavrilović.

Predstavljena je i utrka na 100 metara za žene - tu su najavljene Veronica Campbell-Brown, Torri Edwards, Carmelita Jeter, Jeanette Kwakye i Ivet Lalova.

Uoči mitinga čeka nas još jedna presica, 8. rujna, a tada će osim Blanke vlašić i ostalih zvijezdi mitinga, organizator predstaviti i još "nekoliko iznenađenja, posebno u muškom dijelu mitinga".

Grand Prix Zagreb uistinu je okupio jaka imena svjetske atletike, a hoće li to biti dovoljno za privlačanje Zagrepčana na Mladost - vidjet ćemo. U svakom slučaju, to nije lagan zadatak, znaju to u Dinamu, Ciboni, RK Zagrebu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!