Nogomet

"Namještanja na Svjetskom prvenstvu?"

Antonija Pavlić • utorak, 02.09.2008.
"Namještanja na Svjetskom prvenstvu?"
Foto: Euro 2008 SA

Namještanje utakmica na svjetskom prvenstvu? Nemoguće. Bila je to prva reakcije predsjednika FIFA-e, Seppa Blattera, kojom je kontrirao izvjesnim medijima koji su prenijeli i do krajnjih granica uveličali riječi iz kolumne danskog novinara...

Kada je prije nekoliko dana u medijima osvanula kolumna danskog novinara Declana Hilla u kojoj tvrdi da su u Bangkoku na susret osmine finala između Brazila i Gane te četvrtfinala između Italije i Ukrajine uplaćivane goleme svote novca na, u prvom slučaju, dva pogotka razlike, svjetski su mediji, a i poneki hrvatski, riječi danskog kolumnista protumačili kao "senzaciju na pomolu".

No, danski je novinar, mišljenja smo, ipak malo pretjerao. Nije nam danas strano namještanje rezultata, no kontroverze na najvećoj nogometnoj i sportskoj smotri današnjice gotovo su nemoguće. Isto mišljenje dijeli i glavni čovjek FIFA-e Sepp Blatter koji je prigodom posjeta trening-kampu talijanske nogometne reprezentacije u Covercianu opovrgnuo napise o namještanju te novinarima usput objasnio što je "pisac htio reći".

"Namještanje utakmica na SP je naprosto nemoguće. Utakmice o kojima se spekulira uglavnom su u eliminacijskom dijelu turnira, što je još jedan argument koji ide u prilog tezi kako na svjetskoj nogometnoj smotri nema nikakvih namještanja. Siguran sam da nijedna reprezentacija ne bi namjerno izgubila utakmicu na najvećem sportskom događaju današnjice, većem čak i od OI. Povrh toga, taj je novinar razjasnio kako nije tvrdio da su utakmice namještene već je samo izrazio svoju sumnju u isto. A to je bitno drukčije."

Namještanje utakmica već je ranije demantirao i čovjek o kojem se u tom kontekstu najviše pričalo, bivši vratar Gane Abukari Damba, koji je 2006. stajao na vratima svoje države. "To je prljava laž! Nikad u životu nisam bio u Bangkoku", rekao je ljutiti Ganac te najavio tužbu protiv već spomenutog kanadskog novinara.

Osim toga, pri obilasku je talijanskog kampa Blatter obavio i ono što je planirao. Talijanska nogometna vrsta dobila je počast postati prvom koja će na svojim dresovima nositi poseban amblem koji obilježava aktualnog svjetskog prvaka. Talijanski će reprezentativci ambleme nositi već u kvalifikacijama za SP 2010., a akcija bi trebala postati tradicionalna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!